Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A tudósok a földönkívüli...

A tudósok a földönkívüli életet miért csak olyan bolygókon keresik, ahol van/lehet víz?

Figyelt kérdés
Szoktam nézni ismeretterjesztő filmeket ilyen témában, és ezt képtelen vagyok felfogni. A kutatók átfésülik a SETI készülékkel az egész Tejútrendszert intelligens élet után kutatva, de csak olyan bolygókat vizsgálnak meg, ahol van, vagy feltételezésük szerint lehet víz. Mitől olyan biztos, hogy víz nélkül az élet nem jöhetne létre/maradhatna fent? Nyilván én is tisztában vagyok vele, hogy a földi élet napok alatt kihalna víz nélkül, de ha az élet egy olyan bolygón alakul ki, ahol nincs víz, akkor az élőlények (mivel az evolúciós alkalmazkodóképesség határtalan) úgy fejlődnek, hogy ne legyen rá szükségük. (elvégre a Földön is az első élőlények anaerobok voltak, de mikor létrejött a légkörben az oxigén, akkor például ők is át tudtak állni az aerob életmódra.) Nektek mi a véleményetek erről?
2013. febr. 17. 16:46
 1/9 EagleHUN ***** válasza:

Az hogy valami anaerob vagy sem az csak azt határozza meg hogy milyen energiaforrást használ, arra viszont nincs kihatással hogy minden élőlény kémiai reakciók sorozatával működik, és a kémiai reakció létrejöttéhez meg víz kell! Mindenképpen.

Nincsen semmilyen más anyag jelen az univerzumban amiben ilyen könnyen létre jöhetnek a kémiai reakciók a különböző vegyületek között. Vagyis a "víz nélküli" élet kizárható.

A földön is sok olyan hely van ahol hiányzik egy két általunk alapvetőnek tartott dolog. Találtak már 90fokos vízben is élő organizmust. Találtak már kő belsejében a déli sarkon, az óceán fenekén igen nagy nyomáson és hidegben illetve több száz fokos forróvíz felbugyogás mellett de mindenütt volt lehetőség a folyékony víz jelenlétére még ha időszakosan is.

2013. febr. 17. 17:06
 2/9 anonim ***** válasza:
Igazad van, mert az Aliensben a xenomorfot sem láttam egyszer sem vizet inni, mégis gyorsan nőtt.
2013. febr. 17. 17:07
 3/9 anonim ***** válasza:

Mert az űrlények nem tudnának vacsorázni.

Például ha bablevest akarnának főzni, ahoz is víz kell.

2013. febr. 17. 20:48
 4/9 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy volna lehetőség víz nélküli életre. (Mert miért ne lenne, attól még hogy mi nem ismerünk olyan módot, ahogy ez lehetséges volna).

De ekkor is, legyen adott 100.000 bolygó. Mi tudjuk, hogy az egyetlen típusú élet létezéséhez, amit mi ismerünk, elengedhetetlen a víz. Sőt, ha nagy mennyiségben van jelen víz, akkor az élet a földön szinte bárhol képes megmaradni. Van 3 űrhajód, és van a 100k-ból 3 bolygó, amin van víz. Te mely bolygókra küldenél űrhajót?

2013. febr. 17. 21:26
 5/9 A kérdező kommentje:
Jó, ha 3 bolygón van víz a 100.000.-ből, akkor űrhajókat nyilván oda küldök. Értem ezzel hova akarsz kilyukadni, nyilván ott valószínűbb, hogy kialakul. De a SETI készülékkel semeddig sem tartana átvizsgálni azokat a bolygókat is, ahol nincs víz.
2013. febr. 17. 22:25
 6/9 anonim ***** válasza:
Azért ez nem így működik. A SETI Home nevű project pl. a Te számítógépedet is bevonhatja a keresésbe. (Ha 2 perc lenne akkor nem keresné több ezer PC évek óta.)
2013. febr. 17. 23:52
 7/9 Wadmalac ***** válasza:
100%
Azért keresünk víz alapú életet, mert nem ismerünk másmilyet. Nem ismerünk másmilyet, ezért fogalmunk sincs, milyen jelei lennének más jellegű életnek. A víz-szén alapú élet jelei (oxigén és metán stb. a légkörben) megfigyelhetőek, más jellegű élet esetén (ha létezik), nem tudjuk, mit kellene észrevenni a légkör összetételén, nem tudjuk, milyen hőmérséklet-tartományú bolygókon kellene keresni, gyakorlatilag esélyünk nincs észrevenni, ha más jellegű élet létezik.
2013. febr. 19. 15:08
 8/9 Marci024 ***** válasza:
Szerintem elég jó kérdést sikerült feltenned. Magam is elgondolkoztam már ezen. Szerintem itt azon van a hangsúly, hogy mivel itt a Földön kialakult egy életforma, ami a vízre alapul, nehezen lehet elképzelni hogy más alapú életforma is kialakulhatott más bolygókon, akár hideg, akár meleg körülmények között. Bár 2010-ben találtak valami arzén alapú életformát itt a Földön. Ez szerintem konkrét bizonyíték arra, hogy alapjaiban más életformák is kialakulhattak más bolygókon. Most az hogy az itteni átlaghőmérséklet, és a víz jelenléte miatt ez az életforma alakult ki a földön, véleményem szerint azért történt mert itt ezek a körülmények voltak adottak. De azt mondják az élet utat tör magának, és alkalmazkodik ahol csak tud. Úgy gondolom, hogy biztosan van más alapokon épült élet akár még ebben a naprendszerben is.
2013. febr. 20. 20:41
 9/9 A kérdező kommentje:
Én is hasonlókat gondolok.
2013. febr. 21. 16:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!