Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az egyenaramu halozatban a...

Vasmag kérdése:

Az egyenaramu halozatban a negativ toltesu elektronok aramlanak a pozitiv polus fele, de mi tortenik a valtoaramu halozatban? 50-szer valt polust az aram, oda-vissza aramlanak az elektronok? Miert hivjuk az egyik vezetot fazisnak a masikat nullanak?

Figyelt kérdés
Ha a fazisceruzat bedugom a konnektorba csak az egyik lukban jelez fazist es nem 50-szer az egyikben 50-szer a masikban, szoval akkor most valtozik a polus vagy sem? Erzem hogy valmit osszekeverek, de mit?

#elektrotechnika #váltóáram #elektron #polusvaltas #szinuszhullam
2017. márc. 7. 21:51
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
100%

A NEFH egy érintésvédelmi módszer, pontosabban egy módszer régi neve volt. Mint ilyen nem alapvető a hálózat szempontjából, az érintésvédelmi módszer a hálózat milyenségének függvénye.

Amúgy amit leírtál, annak még pont annyi köze van a NEFH-hoz, mint máshoz.

Amúgy tökéletesen azt írtad, mint én, 3 izé összekötve, közös pont is elvíve, közös pont leföldelve...

"A földön nem vezetünk üzemi áramot, nagy az ellenállása."

Bocs, ez ilyen formában nem igaz, a földé nem nagy, legfeljebb a földelésé. A földön más okok miatt nem vezetünk üzemi áramot.

2017. márc. 9. 20:47
 22/33 A kérdező kommentje:
Igen ezek mar #5 ota letisztultak, azonban ami meg picit homalyos, ugyancsak #5 irta, hogy van olyan hogy nem megy a nulla a generatortol, csak a legkozelebbi trafotol. De hogy kerul a trafohoz az a nulla ami majd zarja az aramkoromet a fogyaszton a fazissal, ha nem a generatortol? Egyebkent koszonom.
2017. márc. 9. 20:58
 23/33 kiitos ***** válasza:

Igen és még sok dolgot lehet részletesebben-pontosabban -precízebben leírni , de itt a kérdező hibás vagy hiányos gondolatmenetét kell csak rendbe rakni . Én egy egyszerű és remélem Őneki szemléletes példával próbáltam szolgálni.

Bocsi ha más is leírta ugyanezt...

Szerinted milyen esetekben használjuk a földet üzemi áramok vezetésére?

2017. márc. 9. 21:08
 24/33 kiitos ***** válasza:
2017. márc. 9. 21:22
 25/33 anonim ***** válasza:

#22: A nullapontot, fogalmazhatnék így egyszerűen, a megfelelő típusú transzformátor állítja elő.

#23: nagyfeszültségen például sántaüzemben. De pont azért nem alkalmazzuk a sántaüzemet civilizált környéken, mert gyengeáramú zavartatást okoz.

2017. márc. 9. 21:26
 26/33 A kérdező kommentje:
Kedves kiitos es sztrogoff! Mindkettotoknek koszonom a valaszokat, en mar csak egy nagyon egyszeru, mondhatni profan kerdesre keresem a valaszt, ha a generatortol az ut menti oszlopokon hosszu kilometereken at csak 3 fazis megy egy tanyara, akkor honnan szuletik meg a "semmibol" a nulla vezeto a hazamnal? A link mogotti szovegbol es abrabol csak az jott at amire korabban mar a tobbiek is feleltek. De azert azt is koszonom, illetve leheg, hogy a szemem elott van a megoldas, csak nekem nem esik le.
2017. márc. 9. 21:56
 27/33 kiitos ***** válasza:
Az a 3 fázis a trafót tápláló 10kV vagy még nagyobb fesz. a trafónak a primer oldali áramköre.Te a szekunder oldali 3x400v-os hálózathoz vagy csatlakoztatva,ami a linken is van. Nulla csak ott kell ahol 1 fázisú fogyasztók is vannak.
2017. márc. 9. 22:02
 28/33 anonim ***** válasza:

Nem tudom, mi a fenének írtam ezt:

"A nullapontot, fogalmazhatnék így egyszerűen, a megfelelő típusú transzformátor állítja elő."

..ha ezután megkérdezed, honnan van a nullavezető...

2017. márc. 9. 22:05
 29/33 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a segitsegeteket, a megfelelo tipusu transzformatornak pedig mar mashol nezek utana. Mindenkinek koszonom. Udv
2017. márc. 9. 22:18
 30/33 anonim ***** válasza:

Nekem például van itthon egy régi tankönyv, Váltakozóáramok elmélete II, csak az maga 700 oldal, de abban nem sok szó esik transzformátorokról, az másik 5 könyv külön.

És tréfásan mondhatnánk, hogy ebből a 700 oldalasból belekérdeztél a 72., az 510. és a 582. oldalakba. Beláthatod, hogy az ember nem tudja, hogy mit mondjon. Mert ha a megfelelő típusú transzformátor helyett azt írom, hogy delta/csillag vagy delta/zegzug, akkor jobb?

2017. márc. 10. 07:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!