Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Két pozitív (különböző)...

Két pozitív (különböző) irracionális szám hányadosa is irracionális szám?

Figyelt kérdés
Hogy lehetne bebizonyítani?
2016. okt. 29. 22:43
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
83%
Irracionális számok nem tudnak "relatív prímek" lenni, mert a szokásos műveleteikkel a szokásos gyűrűjükben (ez a valós) mindegyik egység. Néha már fájdalmas ilyet olvasni, mint ez a legutolsó kirohanásod. Ha legalább akkor észrevennéd, hogy hülyeségeket beszélsz, amikor szólnak, és abbahagynád.
2016. okt. 30. 13:35
 22/31 anonim ***** válasza:
54%

De ha "relatív prímek" és "nem kapunk racionális számot", akkor mi a kérdés? ... Egyedül te lovagolsz a saját hülyeségeden. Egyébként meg definíció szerint az x és y számok különbözőek, hogyha teljesül rájuk, hogy x=/=y. Tehát a gyök(2) és a 2*gyök(2) különböző számok, lévén gyök(2)=/=2*gyök(2) (ennek bizonyítását rád bízom, hátha belátod, hogy mégsem így van).

De, mint azt már leírtam, a hányados csak úgy lehet racionális, hogyha az egyik szám a másiknak racionális számszorosa. Ha ez nem teljesül, akkor triviálisan igaz, hogy a hányados irracionális lesz (remélem arra a szintre nem fogunk lesüllyedni, hogy két valós szám hányadosa akár nem valós komplex is lehet).

2016. okt. 30. 13:38
 23/31 A kérdező kommentje:

"Hogy milyen szövegértés? Feltehetőleg a kérdező a "(különböző)" irracionális számokon olyat értett, melyeknél a számláló és a hányados egymással relatív prím így nem végezhető el egyszerűsítés és nem kapunk racionális számot."

Nos, nem. Én akármelyik irracionális számra gondoltam, csak pozitívak legyenek. De nem gondoltam végig a kérdést, mert így túl triviális. (n*q)/q = n

Ahol n pozitív egész szám, q pedig pozitív irracionális szám. És így az n*q is irracionális szám, tehát könnyedén belátható, hogy ilyen esetében igenis racionális szám a két irracionális szám hányadosa. De úgy érzem megfontolatlanul tettem ki a kérdést, mert ezt így nem gondoltam át. A kérdés tehát úgy is érdekel, hogy mi van, hogyha egyik irracionális szám sem a másik egészszerese.

2016. okt. 30. 13:48
 24/31 A kérdező kommentje:
Jó, értem, tehát két irracionális szám hányadosa minden esetben racionális. Ez azt jelenti, hogy pi/e is racionális szám?
2016. okt. 30. 13:52
 25/31 A kérdező kommentje:

"Azaz minden olyan esetben amikor az egyik irracionális szám a másik irracionális számnak egy racionális többszöröse, akkor a két irracionális szám hányadosa természetesen racionális szám lesz."

Oké, kicsit megkavarodtam, de már világos. Tehát ha racionális többszöröse. És ha a nevező racionális többszöröse a számlálónak?

2016. okt. 30. 13:54
 26/31 anonim ***** válasza:
54%

A kérdező 18-as hozzászólása:

"... És valóban nem kötöttem ki semmi az irracionális számokkal kapcsolatba. :) "

77%-os 20-as hozzászólása:

"Látom a szövegértés még 19 komment után sem megy...

Hogy milyen szövegértés? Feltehetőleg a kérdező a "(különböző)" irracionális számokon olyat értett, melyeknél a számláló és a hányados egymással relatív prím így nem végezhető el egyszerűsítés és nem kapunk racionális számot..."

Erre mit lehet mondani?

mindenki hülye csak én vagyok helikopter

2016. okt. 30. 13:54
 27/31 A kérdező kommentje:

"De, mint azt már leírtam, a hányados csak úgy lehet racionális, hogyha az egyik szám a másiknak racionális számszorosa. Ha ez nem teljesül, akkor triviálisan igaz, hogy a hányados irracionális lesz."

Tökéletesen világos. Köszönöm!

2016. okt. 30. 13:57
 28/31 anonim ***** válasza:
És hogy privátban még van pofád tovább gyalázni a matematika alapfogalmait... a gyök2-nek és a gyök8-nak amúgy a 89910pí is közös osztója, mert MINDEGYIK EGYSÉG.
2016. okt. 30. 13:59
 29/31 2*Sü ***** válasza:
36%

#20> Hogy milyen szövegértés? Feltehetőleg a kérdező a "(különböző)" irracionális számokon olyat értett, melyeknél a számláló és a hányados egymással relatív prím így nem végezhető el egyszerűsítés és nem kapunk racionális számot. Még jó hogy a √8 és a √2 többször is felütötte a fejét ennek ellenére..

A különböző az azonos szó ellentéte. Két szám akkor különbözik, ha nem azonosak. Maga az elnevezés is ebből fakad. Van közöttük különbség, vagy ha úgy tetszik a különbség a két szám között nem nulla. A 2 és a 4 különböző számok. Nem, a különbözőségnek nem kritériuma, hogy a két szám relatív prím legyen.

Hétköznapi értelemben is így van. Ha valami különböző méretekben kapható, az nem azt jelenti, hogy a kapható méretek páronként relatív prímszámok. Matematikai értelemben is így van.

Pl.: [link]

„Minden összetett szám prímtényezős alakjában egynél több, nem feltétlenül különböző prímszám szerepel. Például 4 = 2*2 prímszám kétszer jelenik meg.”

Mivel a prímszámok természetüknél fogva relatív prímek, a „nem feltétlenül különböző” egy felesleges kitétel lenne, ha a különbözőség azt jelentené, amit te értesz alatta és nem azt, amit kvázi mindenki más.

Vagy: [link]

„Egy n természetes szám pontosan akkor négyzetmentes, ha prímtényezős felbontásában minden prímszám első hatványon szerepel. Úgy is mondhatjuk, hogy n különböző prímek szorzata.”

Meg már csak azért is így van, mert egy csomó más matematikai fogalom esetén a különbözőség máshogy nem is értelmezhető. Mikor különböző két halmaz? Mikor különböző két permutáció? Mikor különböző két előjel? Akkor, hanem azonosak. Ennyi.

2016. okt. 30. 14:45
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

"Jó, értem, tehát két irracionális szám hányadosa minden esetben racionális. Ez azt jelenti, hogy pi/e is racionális szám?"

Nem tudom, hogy ezt mennyire sikerült tisztázni, a biztonság kedvéért azért válaszolok rá: nem, nem minden esetben racionális.

A matematika egyik ága a logika, ami lényegében arról szól, hogy vannak állítások, melyek igazságértéke "Igaz" vagy "Hamis", és az állításokat is valamilyen kapcsolatba lehet hozni, ezzel egy újabb állítást kapunk, ami a lefektetett szabályok szerint vagy Igaz, vagy Hamis.

Ha egy (matematikai) állításról szeretnénk belátni, hogy Igaz vagy Hamis, akkor az állítás fajtájától függően bizonyítunk:

-ha az állításban "létezik / van olyan" szerepel akkor elég 1 olyat mutatni, ha nincs, akkor a többi halmazbeli elemről kell belátni, hogy nincs, például

"Van olyan prímszám, amelyik páros", ez az állítás igaz, mivel találunk olyat, a 2-t. Minket nem érdekel, hogy ezen kívül még mennyi van, a lényeg, hogy találtunk egyet. Ellenben a

"Van olyan prímszám, amelyik osztható 6-tal" állításról úgy tudjuk belátni, hogy nem igaz, hogy minden 6-tal osztható számról belátjuk, hogy egyik sem prímszám (például úgy, hogy ha osztható 6-tal, akkor biztosan osztható 1-gyel, 2-vel, 3-mal és 6-tal, tehát legalább 4 osztója van, ami több, mint 2, tehát nem lehetnek prímszámok). Ha az állításban "nem létezik / nincs olyan" van, akkor ugyanez a történet.

-ha az állításban "minden" van, akkor vagy azt látjuk be, hogy mindre igaz, vagy találunk ellenpéldát, például

"minden síkháromszög belső szögeinek összege 180°", erre nem tudunk ellenpéldát találni, de be tudjuk látni, tehát igaz, viszont a "minden háromszögnek van szimmetriatengelye" állításra tudunk ellenpéldát mutatni, ezért ez hamis. Ha "minden" helyett "nincs" van, ugyanez a történet.

Ez utóbbi igaz az állításodra; azt állítottad, hogy bárhogyan választunk ki két különböző irracionális számot, azok hányadosa mindig irracionális lesz. Ez persze nem igaz, mivel tudunk ellenpéldát adni, például a gyök(8) és a gyök(2), ezek hányadosa 2. Ez persze nem jelenti azt, hogy MINDIG racionális lesz a hányados, mint például a gyök(6) és gyök(3) esetén, ezek hányadosa gyök(2), amiről tudjuk, hogy irracionális.

Persze sajnos a legtöbb esetben nem olyan egyszerű a bizonyítás, mint a gyök(2) esetén; a pí és az e (Euler-szám) bizonyítása egyáltalán nem pár lépés, ezek hányadosának belátása meg pláne nem (már bizonyított, és tudjuk hogy irracionális), viszont azt nem tudjuk, hogy pí^e vagy e^pí irracionális-e (sejtjük, hogy mindkettő irracionális, de bizonyítani nem tudták eddig).

2016. okt. 30. 15:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!