Forgácsolásban marószerszámoknál hogyan kell fordulatot számolni?
Sok válasz érkezett ide, tán néhány felesleges is, meglátva viszont #1-es hozzászólását, viszont rögtön lefordultam a székről.
Minek fordulatot számolni?
Szerintem nem dolgoztál szerszámgépen, foglalkoztál gyártástervezéssel, úgyhogy nem bírom megállni, hogy ne tegyek hozzá néhány megjegyzést:
1. Amikor forgácsolással meg kell munkálni egy adott munkadarabot, akkor anyagminőségtől, és egyéb dolgoktól függően megállapítja a technológus, hogy mekkora vágósebességet kell alkalmazni, és milyen szerszámmal.
2. Ugyanis szerszámtól is függ a vágósebesség. Pl. ha te veszel egy lapkát vagy marót, akkor annak a dobozára rá lesz írva egy vágósebesség tartomány pl. 150-200 m/min, stb. meg egyéb -gyártó által javasolt- forgácsolási paraméter.
3. Befogod a marógépbe a szerszámot, akkor a vágósebesség alapján vissza kell számolnod, hogy milyen fordulatot állíts be. Mert a szerszámgépeken a fordulatszám az, amelyet lehet állítgatni, mégpedig egy mértani sornak megfelelő fordulatokkal (Reynard-sorozatnak megfelelően adott fokozati tényezővel, ami géptipustól függ).
És arra a fordulatra állítod be, amelyik a legközelebb van a kiszámolthoz.
Ezt úgy hívják, hogy fokozatos hajtómű.
Van persze fokozatnélküli is, ott többnyire van beépitve egy frekvenciaváltó, és azzal lehet (egy forgatógomb segítségével) beállítani a fordulatot.
4. Vagyis a fordulatszám mindig egy beállítandó paraméter, ezért kell kiszámolni.
5. Marógépeken (és esztergákon is) a szerszám forgómozgása általában ún. főmozgás, ezért is van annak kitüntetett szerepe. (A többi mozgás, asztalelőtolás, stb. mellékmozgások).
#12 Arra próbáltam utalni, hogy a fordulatot szokás számolni a vágósebességből, technológiai okok miatt, és nem fordítva.
(Egyébként a marás technológiai számítása a v=d*pi*n képletnél jóval messzebbmenőbb, de én most nem akarok kitérni erre, mert ugye sokféle-fajta marás létezik, és persze sokféle szerszámmal...)
v=d*pi*n
az V=D x pí x n
--------------
1000
véegyenlődészerpíszerennperezer
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!