Ha 10x annyi bolygó van mint csillag, akkor a végtelenben ugyan annyi bolygó van mint csillag?
Akkor ezek után most újból megkérdezem:
Ha egy végtelen világegyetemben végtelen csillag van, és minden csillag körül 10 bolygó kering, akkor ugyanannyi csillag van a világegyetemben, mint bolygó?
"Ha egy végtelen világegyetemben..." - akkor a fentiek szerint igen.
De hol van a végtelen világegyetem? Mert a mienk nem az. :)
"néha el kellene gondolkodni rajta, hogy csupán second hand információk ismételgetésétől előrébb jut-e a világ (nem)"
Mit értesz second hand információk alatt? És ugyan a matematika mely részei nem írhatják le a valós világot?
Nézzünk egy példát. (Remélem nem írta más is, nem olvastam végig minden választ.)
Mondjuk vegyük a természetes számokat, és a tízzel osztható természetes számokat. Ha vesszük mondjuk ezeket 1-től 1000-ig, akkor a tízzel oszthatókból tized annyi lesz, mint az összes természetes számból. Ha egymillióig vesszük őket, akkor is. A felső határt eltolhatjuk az általunk leírható legnagyobb számig, akkor is tized annyi lesz. Akármekkora intervallumot veszünk, akkor is.
A te feltevésed azt jelentené, hogy van egy határ, amikor már ugyanannyi lesz a két szám, de ilyen határ nincs. Akármekkora zárt intervallumot veszünk, nem fog egyenlővé válni a két érték. A végtelen épp ezt jelenti, hogy tetszőleges mértékben növelhetjük valami számát, de attól még lesz száma, illetve "számossága". (Ahogy már a méltatlanul lepontozott első válaszban is szerepelt.)
Szóval elsőként a "megszámlálható végtelen" fogalmát kellene magadban tisztáznod, és akkor érteni fogod a válaszokat.
Akkor ajánlom hogy olvasd végig a válaszokat.
És egyáltalán nem én pontoztam le, sőt, senkit nem pontoztam le.
Bocsánat, nem 12 hanem 25. Csak a fórumon az szerepelt hogy eddig 12 hozzászólás érkezett, ezért írtam 12-t.
Visszatérve. De akkor azok a bizonyítottnak tekintett állítások sem igazak, ahol azt állítják, hogy a valós és az egész számok számossága megegyezik? Mind csak tévedés, kamu, meg átverés?
idézet a Wikipédiából:
"Az egész számok halmaza megszámlálható, mivel számossága egyenlő a természetes számok számosságával. Ezt könnyű belátni"
Akkor ez sem igaz? Csak az a probléma, hogy ezt eddig minden tudós igaznak vette, és így is számolt velük. És ha rosszul tudták, akkor az összes erre épülő tétel valójában nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!