Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha 10x annyi bolygó van mint...

Ha 10x annyi bolygó van mint csillag, akkor a végtelenben ugyan annyi bolygó van mint csillag?

Figyelt kérdés
Van egy végtelen nagy tér (mondjuk egy képzeletbeli másik univerzum). Ebben végtelen sok égitest van. Csillagok és bolygók. Végtelen sok csillag van, és minden egyes csillag körül pontosan 10 bolygó kering. Ez esetben a végtelenben összesen végtelen sok csillag van, és végtelen sok bolygó is. De bolygóból mégsem 10x annyi van, hanem pontosan ugyan annyi, ahány csillag. Igaz ez? ha igen, akkor ez hogyan lehetséges? (Kérem maradjunk a témánál, tehát a bolygókkal és a csillagokkal bizonyítsuk az állítást).
2016. febr. 4. 12:21
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:

Akkor ezek után most újból megkérdezem:

Ha egy végtelen világegyetemben végtelen csillag van, és minden csillag körül 10 bolygó kering, akkor ugyanannyi csillag van a világegyetemben, mint bolygó?

2016. febr. 4. 15:29
 22/38 Shai-Hulud ***** válasza:

"Ha egy végtelen világegyetemben..." - akkor a fentiek szerint igen.

De hol van a végtelen világegyetem? Mert a mienk nem az. :)

2016. febr. 4. 15:37
 23/38 A kérdező kommentje:
De ha lenne.
2016. febr. 4. 15:39
 24/38 A kérdező kommentje:

"néha el kellene gondolkodni rajta, hogy csupán second hand információk ismételgetésétől előrébb jut-e a világ (nem)"

Mit értesz second hand információk alatt? És ugyan a matematika mely részei nem írhatják le a valós világot?

2016. febr. 4. 15:43
 25/38 anonim ***** válasza:

Nézzünk egy példát. (Remélem nem írta más is, nem olvastam végig minden választ.)

Mondjuk vegyük a természetes számokat, és a tízzel osztható természetes számokat. Ha vesszük mondjuk ezeket 1-től 1000-ig, akkor a tízzel oszthatókból tized annyi lesz, mint az összes természetes számból. Ha egymillióig vesszük őket, akkor is. A felső határt eltolhatjuk az általunk leírható legnagyobb számig, akkor is tized annyi lesz. Akármekkora intervallumot veszünk, akkor is.

A te feltevésed azt jelentené, hogy van egy határ, amikor már ugyanannyi lesz a két szám, de ilyen határ nincs. Akármekkora zárt intervallumot veszünk, nem fog egyenlővé válni a két érték. A végtelen épp ezt jelenti, hogy tetszőleges mértékben növelhetjük valami számát, de attól még lesz száma, illetve "számossága". (Ahogy már a méltatlanul lepontozott első válaszban is szerepelt.)

Szóval elsőként a "megszámlálható végtelen" fogalmát kellene magadban tisztáznod, és akkor érteni fogod a válaszokat.

2016. febr. 4. 15:58
 26/38 A kérdező kommentje:

Akkor ajánlom hogy olvasd végig a válaszokat.

És egyáltalán nem én pontoztam le, sőt, senkit nem pontoztam le.

2016. febr. 4. 16:03
 27/38 A kérdező kommentje:

Bocsánat, nem 12 hanem 25. Csak a fórumon az szerepelt hogy eddig 12 hozzászólás érkezett, ezért írtam 12-t.

Visszatérve. De akkor azok a bizonyítottnak tekintett állítások sem igazak, ahol azt állítják, hogy a valós és az egész számok számossága megegyezik? Mind csak tévedés, kamu, meg átverés?

2016. febr. 4. 16:05
 28/38 A kérdező kommentje:
Tisztelt 835-os, szeretném ha végigolvasnád a többi hozzászólást is, és megcáfolnád azokat, akik mást mondanak mint te.
2016. febr. 4. 16:06
 29/38 A kérdező kommentje:

idézet a Wikipédiából:

"Az egész számok halmaza megszámlálható, mivel számossága egyenlő a természetes számok számosságával. Ezt könnyű belátni"

Akkor ez sem igaz? Csak az a probléma, hogy ezt eddig minden tudós igaznak vette, és így is számolt velük. És ha rosszul tudták, akkor az összes erre épülő tétel valójában nem igaz.

2016. febr. 4. 16:09
 30/38 A kérdező kommentje:
**83%-os (bocsi, úgy látszik gyengén nyomtam a shiftet)
2016. febr. 4. 16:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!