Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha 10x annyi bolygó van mint...

Ha 10x annyi bolygó van mint csillag, akkor a végtelenben ugyan annyi bolygó van mint csillag?

Figyelt kérdés
Van egy végtelen nagy tér (mondjuk egy képzeletbeli másik univerzum). Ebben végtelen sok égitest van. Csillagok és bolygók. Végtelen sok csillag van, és minden egyes csillag körül pontosan 10 bolygó kering. Ez esetben a végtelenben összesen végtelen sok csillag van, és végtelen sok bolygó is. De bolygóból mégsem 10x annyi van, hanem pontosan ugyan annyi, ahány csillag. Igaz ez? ha igen, akkor ez hogyan lehetséges? (Kérem maradjunk a témánál, tehát a bolygókkal és a csillagokkal bizonyítsuk az állítást).
2016. febr. 4. 12:21
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
Ez egy matematikailag bizonyított, a legtöbb ember által ismert tény, hogy a pozitív páros számok halmazának számossága egyenlő a pozitív egész számok halmazának számosságával, és nem pedig a fele.
2016. febr. 4. 13:43
 12/38 A kérdező kommentje:

Még régebben én magam tettem föl azt a kérdést. És jött rá egy válasz, hogy képzeljem el, hogy sorba rendezzük a pozitív egész számokat. És ez esetben mindegyik mellétudunk rendelni egy pozitív páros számot.

Pl.:

1 - 2

2 - 4

3 - 6

4 - 8

5 ....

6

.

.

.

2016. febr. 4. 13:46
 13/38 A kérdező kommentje:
Most valamiért nem találom a kérdésem. De a wikipédiában is olvastam valahol, hogy mindkét számosság meg egyegyezik, ugyanis mindkettő megszámlálhatóan végtelen, épp ezért nincs közöttük különbség.
2016. febr. 4. 13:48
 14/38 A kérdező kommentje:
Azt is mondta itt nekem az egyik válaszoló, hogy ezért van az, hogy ha megszorozzuk egy véges számmal a végtelent, akkor az ugyanaz a végtelen marad. Hatványozásnál viszont már nem.
2016. febr. 4. 13:52
 15/38 A kérdező kommentje:
Tehát tök mindegy, hogy 0,00001*végtelen, vagy (10^999999999999999)*végtelen, mert az ugyan az a végtelen lesz.
2016. febr. 4. 13:54
 16/38 A kérdező kommentje:
Sőt, racionális számból is ugyan annyi van, mint egész számból.
2016. febr. 4. 13:56
 17/38 anonim ***** válasza:

Itt eleg jol el van magyarazva a problema lenyege:

[link]

Illetve a wiki cikke a szamossagrol: [link]

Nem tul jo, de le van benne irva, hogy minden halmaz megszamlalhatoan vegtelen, ha letezik bijektiv lekepezes a termeszetes szamok halmazara. Ebbol fakadoan szamossaguk is meg fog egyezni (az osszes ilyen halmaz alef nul szamossagu halmazok). bizonyithato, hogy a racionalis szamok szamossaga ugyan ennyi. Es az is bizonyithato, hogy a megszamlalhato vegtelennel vegzett racionalis muveletek szinten ezen a szamossagon belul maradnak (lasd Hilbert paradox).

De en sem tanultam felsobb matematikat, ugyhogy remelem jon Vadmalac, es majd bebizonyitja, hogy a ∞*10 = ∞ egyenloseg nem igaz.

2016. febr. 4. 14:06
 18/38 Wadmalac ***** válasza:
50%

"De en sem tanultam felsobb matematikat, ugyhogy remelem jon Vadmalac, es majd bebizonyitja, hogy a ∞*10 = ∞ egyenloseg nem igaz."

Addig ne állj fél lábon.

:D

De nézzük most az elvet. Ne a bolygókat és napokat, egyszerűsítsük az elvi, végtelen univerzum-modellünket.

A világegyetemben van mondjuk kétféle nap, sárga és kék fényű. A sárga és kék fényű napok tömege azonos, de sárga fényűből kétszer annyi van. Persze mindkettőből végtelen sok, de minden kék napra 2 sárga jut.

A kérdés: a világegyetemben lévő összes naptömeg hány százaléka kék nap?

:)

2016. febr. 4. 14:12
 19/38 anonim ***** válasza:

"Addig ne állj fél lábon. "

Engem komolyan erdekel. Nem sokat velek tudni a szamelmeletrol, de a vegtelenek termeszete az egyik ilyen. Szoval erzekenyen erint. :)

"Ne a bolygókat és napokat, egyszerűsítsük az elvi, végtelen univerzum-modellünket. "

Ez nem egyszerusites (Mit kell azon egyszerusiteni, hogy x*10 = x?). Ez bonyoritas, es teljesen mas lesz a vegen felirando egyenlet. Ez valoban hatarertek feladat. Tok mas. Ha azt kerdezed, hogy az egitesteknek mi lesz az aranya, akkor persze, hogy 9% csillag es 91% bolygo. De ezek szama vegulis ugyan annyi. Ezert paradoxon a Hilbert paradoxon, es ebbe orult bele Kantor is.

2016. febr. 4. 14:25
 20/38 Wadmalac ***** válasza:
Én teljesen csak a határérték-szemlélet alapján tudom nézni a dolgot, ez lehet az én korlátoltságom is, legalább nem dilizek bele. :D
2016. febr. 4. 14:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!