Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Nullával való osztást miért...

Nullával való osztást miért nem értelmezzük?

Figyelt kérdés

Kérlek titeket ne gondoljátok azt, hogy egy kisiskolással álltok, szemben. Egyetemen tanulok, és van fogalmam a limes magyarázatról, arról, hogy mivel nem inverze a nullával való osztás a szorzásnak, és még sorolhatnám.

Viszont az a kérdésem ha pl vesszük -0,000...1 végtelenbe vett számot (tehát a végtelenségig 0 van benne de az utolsó száma az mindig 1-es) akkor nem tudunk olyan számot mondani ami a nulla és eközé a végtelen szám közé beírható ergo a két szám ugyan az, viszont tudomásom szerint elméleti síkon ezzel a nagy számmal lehet osztani most akkor mi van?

2016. jan. 9. 08:59
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A matematikusok állapodtak meg így, hogy lehessen használni a megalkotott számolási rendszert.

X/Y=Z --> X=Z*Y - ennek igaznak kell lennie, de ha Y=0, akkor nem teljesülne, azaz használhatatlan lenne a rendszer. Ezért egyszerűbb volt kikötni, hogy 0-val NEM osztunk.

Szóval, ez egy megállapodás, hogy nem osztunk vele, azaz ne próbáld megérteni.

2016. jan. 9. 09:37
 2/12 A kérdező kommentje:
ohh így rögtön más megvilágításba kerülnek a dolgok, köszönöm
2016. jan. 9. 09:41
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy " vesszük -0,000...1 végtelenbe vett számot (tehát a végtelenségig 0 van benne de az utolsó száma az mindig 1-es) "? Ha a végén 5-öst írok akkor az 5x akkora? Vagy fele akkora mert még van egy 0 majd egy 5-ös vagy esetleg 50x akkora mert végtelen-1 nulla van előtte? Nincs olyan, hogy utolsó száma amit számjegyének kell mondani. Ilyet ne írjál az egyetemen zh-n és/vagy vizsgán!

Tegyük fel elvégzed a 0-val való osztást. Akkor mennyi lesz a végeredmény? Negatív végtelen? Pozitív végtelen?

Ha veszünk egy "x/0" (ahol x egy nem 0 konstans) alakú határértéket akkor annak nem egyezik a bal és a jobb oldali határértéke vagyis nincs határértéke (csak külön bal illetve jobb oldali). Viszont azt írtad, hogy van fogalmad a limes magyarázatról, mondjuk ez az utóbbi általam idézett mondatodnak a része meg persze az egész mondatod meg pont, hogy ezt megcáfolja.

Viszont ha nagyon pongyolán fogalmazok úgy, hogy a matematikusok megköveznének hogy -0,000...1 végtelenbe vett számot veszek és ezzel osztok akkor kapok egy végtelen nagy számot ha elvégzem az osztást és negatív számot osztottam, de ha +0,000...1 végtelenbe vett számmal osztom akkor meg negatív végtelen nagy számot kapok.

De ha ez nem lenne elég, itt egy egyenlet, ami azért lesz hamis, mert 0-val osztottunk:

a=b (Hozzáadok a-t.)

a+a=a+b (Összevonom.)

2a=a+b (Kivonok belőle 2b-t.)

2a-2b=a+b-2b (Összevonom.)

2(a-b)=a-b (Elosztom "a-b"-vel.)

2=1 (Itt az eredmény.)

2016. jan. 9. 12:04
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, szabad megtudnunk, milyen egyetemen tanulsz, vagy milyen iskolákat végeztél egyetem előtt, ahol matematikából egyszer sem mondták el neked a #2 válaszíró által ecsetelt dolgokat? Nekünk ezt már kábé harmadik vagy negyedik osztályban elmondták anno általánosban, amikor az osztást tanultuk.

Másrészt, csak elméleti alapon:

"Viszont az a kérdésem ha pl vesszük -0,000...1 végtelenbe vett számot (tehát a végtelenségig 0 van benne de az utolsó száma az mindig 1-es)"

Ha _végtelenségig_ "0 van benne", akkor az "utolsó száma" nem lehet 1-es, mivel nincs utolsó számjegye. Ha viszont 1-re végződik, akkor meg nem végtelen az előtte lévő 0-k száma.

2016. jan. 9. 12:51
 5/12 A kérdező kommentje:
ezt mind megértem, kértelek titeket, hogy ne nézzetek hülyének, tisztában vagyok mindezekkel, csak a hátterére voltam kíváncsi. Lehet rosszul fogalmaztam és ezért elnézéseteket kérem. Mérnöki egyetemre járok, szerencsére nem magyar a fő tantárgy szóval ezért ez talán megbocsájtható. (villamosmérnök) Pusztán csak elméleti síkon kérdeztem mert az eddig kapott válaszok (bárhol is kaptam) elég légből kapottaknak tűntek. Kedves utolsó két válaszoló, a válaszaitok érthetőek köszönöm is őket, viszont szerintem ha az ember kérdez valamit azért nem illeti meg őt az ilyen stílus (nem kell rögtön lenézni, lekezelni :) )
2016. jan. 9. 13:06
 6/12 anonim ***** válasza:
21%
Kerdezo, nem magyarbol vagy hulye, hanem matekbol.
2016. jan. 9. 13:24
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Jó, csak nehéz elhinni, hogy egyetemen matematikával (is) foglalkozol, és akkor leírsz olyat, hogy végtelen sok 0 után az utolsó szám az 1-es. De még ha lenne is ilyen szám, akkor is lehetne osztani 2-vel, ekkor a számban végtelen+1 darab 0 lenne és a végén pedig egy 5-ös, és ezzel máris ellentmondásra jutottunk, mivel tudjuk, hogy a végtelen és a végtelen+1 ugyanannyi, tehát kvázi a szám elfelezésével megötszöröztük azt, ez pedig valósban nem sűrűn van így. Ha pedig azt mondjuk, hogy ezzel ténylegesen kisebb számot kaptunk, akkor pedig az a feltevésed dől meg, hogy a 0 és a "számod" közé nem rakható újabb szám.

Egyébként, azt is mondhatjuk, hogy a 0-val való osztás definíció szerint értelmes, de mivel nem egyértelmű (lásd: 1=2), ezért érdemben nem tudunk vele foglalkozni.

2016. jan. 9. 13:34
 8/12 A kérdező kommentje:
Valóban igazatok van,abba nem gondoltam bele amit az utolsó válaszadó írt. Lehet hogy hülye vagyok matekból, hétfőn vizsga majd kiderül :D (bár ott nem ilyenekről kell számot adnom.)
2016. jan. 9. 13:37
 9/12 anonim ***** válasza:
46%

Az osztást, mint kétváltozós műveletet úgy akarták rögzíteni, mint aminek mindig egy eredménye van. Mivel, ha lennének kivételes értékek, amelyeknek több eredménye lenne, akkor az sok kellemetlen következménnyel járna.

A végtelent és a mínusz végtelent általában nem tekintik számnak, bár mégis van olyan számkör, amiben benne vannak.

2016. jan. 9. 20:38
 10/12 anonim ***** válasza:
23%
A valós számok körében nincs olyan, hogy a végtelenben még van egy utolsó számjegy (végtelen sok jegy, utána meg még egy), bár elképzelhető, hogy lehet ilyen számkört alkotni. Ott lehet, hogy a nullával is lehet osztani. De nem találkoztam ezzel a számkörrel még halmazelméleten sem.
2016. jan. 9. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!