Hogyan kell VEKTOR szerint Taylor-sorba fejteni az alábbi kifejezést (fizika, matematika)?
Figyelt kérdés
dipólus térerősségéről van szó, ahol d a 2 töltés (+ és -) közti távolság
E+- = E ( r +- d/2 )
E , r , d ezek mind vektorok
Valahogy ennek kell kijönni de hogyan??? köszi :
E ( r +- d/2 ) = E(r) +- d/2 * gradE + ....
2015. máj. 28. 11:37
1/3 anonim válasza:
Nem tudom, vektortérre értelmezhető-e a gradiens, tudtommal az skalármezőn van értelmezve. Ha már mindenképpen vektorra akarom, akkor szerintem valami tenzor lesz a gradiens
2/3 anonim válasza:
(((Vektortérre tuti nem, legfeljebb vektormezőre, és szerintem gradiens helyett divergenciát gondol a kolléga.)))
3/3 anonim válasza:
Nem hiszem, hogy divergenciára gondolt, mivel sorba akar vele fejteni, amihez a logika szerint az első tagban valamiféle első deriváltnak kell megjelenni, méghozzá tényleg egy gradiens jellegű deriváltnak.
Most rákerestem, és úgy látom, a Jacobi-mátrix tölti be a gradiens szerepét vektormezőknél:
E(r+dr) = E(r)+J(r)*dr
ahol J(r) a Jacobi mátrix: J(i,j) = dE(i)/dr(j)
ahol (j) és (i) indexek.
Szóval az eredeti feladat megoldása valami ilyesmi lehet:
E(r+-dr/2) = E(r) +- dE(i)/dr(j) * d/2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!