Mik a legbonyolultabb matematikai ill. fizikai egyenletek, kepletek?
Kinek melyik...
Nemlineáris parciális differenciálegyenletek témakörében keresgélj, ott találsz eleget.
Azt nem tudom melyik a legbonyolultabb, de az Einstein egyenletet megoldani nem triviális esetben az nem egyszerű. 16 db nem lineáris parciális diff. egyenlet köti össze a téridő geometriáját az anyag tulajdonságával.
A másik végletben a kvantummechanikában pedig a Schrödinger egyenletet, vagy ha már bonyolítani akarod a relativisztikus változatát megoldani tetszőleges potenciálra valamint mondjuk egy több elektronos atomra az is elég bonyolult lehet. (ezek is parciális diff egyenletek)
Az ilyen bonyolultságú egyenleteket közelítésekkel szokás megoldani számítógépeken (numerikus módszerek). Kézzel persze a legegyszerűbb eseteknek vannak nagyon szép megoldásaik, suliban ezeket tanítják.
Sokfelé lehet találni!
A statisztikában a Wishart sűrűséget és Wishart eloszlást pl. melegen tudnám ajánlani:
:)
Szintén statisztikában a rendezett minták eloszlására van pár érdekes eredmény:
[link] :)
Vagy tudom javasolni a Landau féle elméleti fizika sorozatot, na abban is találni ezt-azt! :D
Bizony, az utóbbira szavaznék én is, továbbá a rugalmasságtan egyenleteire.
Egyszer egy kis filmhez kellett "díszletként" sok-sok bonyolult képlet a táblára. Ha jól emlékszem, a Landau-sorozat Rugalmasságtan részéből szedtem ki a legszebbeket :)
Kedves Parafagolem, Tom-Benko, miről beszéltek?
Amit írtok, numerikus módszerekkel viszonylag jól kezelhetők!
Jó, oké, de a manapság alkalmazott egyenleteknél a numerikus módszerek "viselkedéséről" már viszonylag sokat tudunk (tipikusan stabilitási szempontok, stb).
Ha már rugalmasságtan, akkor inkább emeljük ki azt, hogy nem a "klasszikus" rugalmasságtani egyenletek a legbonyolultabbak (Lásd pl. Lamé-egyenlet), hanem ezeknek a nemlineáris változatai, amelyek nemlineáris, magasabbrendű parciális differenciálegyenéet-rendszerek, mai napig kutatott téma, de inkább a jövő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!