Létezik fekete színű fény?
"azt sem értem, miért lesz fekete minden ha nincs fény"
Ebben benne van az, amit én gondolok erről: fekete = fényhiány, nincs fény
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Illetve ezt találtam még:
Tehát az UV-A "fényt" nevezik/nevezték fekete fénynek.
De ugye fénynek a látható elektromágneses hullámokat nevezzük, az UV-A meg tudtommal nem az, szóval ez egy ellentmondás...
A fekete a feny eseten olyan, mint a csend a hangban. Amikor csend van, akkor nincs hang. Nem lehet leirni sem ugy, hogy „mormogas“, „beszed“, „madardal“, „zene“, mert ahol csend van, ott ezek mind hianyoznak.
A fekete az pedig az, ahonnan a feny hianyzik. A feketet pont azert latjuk, amiert a csondet is halljuk. Mert korulotte nincs csend. A csend elott es utan van valami hang. A fekete korul pedig van valami szin.
Amikor nincs szin egyaltalan, az a teljes 100%-os vaksotet. Ekkor minden fekete, de ekkor nem is latunk semmit.
"De ugye fénynek a látható elektromágneses hullámokat nevezzük, az UV-A meg tudtommal nem az, szóval ez egy ellentmondás..."
Ez csak paradoxon, nagyon sok mindent leegyszerűsítve tanítanak az embernek. Pl vegyük a hullám-részecske kettősséget, amit jobb esetben csak említettek nekem középiskolában, de akkor valószínűleg nem figyeltem :D A fény is összetettebb mint ahogy az ember gondolja.
,,elméletben ha van egy szín és létezik akkor azonos színű fénynek is lennie kéne"
A fekete a színek egyike, bár a színelmélet nem tekinti színnek.
UV-t és infrát ne keverjük bele.
Sem a mikrohullámot, sem a gammát, sem a rádióhullámokat.
Ezek nem láthatók, ezért színük sincs.
Az elektromágneses hullámok LÁTHATÓ tartományában beszélünk fényről, és színekről.
Vagyis ha a LÁTHATÓ tartományban nem éri elektromágneses hullám a szemünket, akkor nem látunk fényt, ez a fekete.
A gamma meg egyéb sugarakat nem látjuk, ezért színük sincs, de nem is feketék. Nincs efféle tulajdonságuk, mint a látható fénynek. Sem feketék, sem nem feketék.
Tehát a válasz egyszerű.
Minden fénynek van egy bizonyos hullámhossza, amivel jellemezhető, ami minden színre mindig állandó. A fekete színnek nincs. valamint nem is bontható komponensekre. Fekete színt csak úgy lehet előallítani, ha színhiányt idézünk elő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!