Ha a Napot egy pillanat alatt fekete lyukra cserélnénk, akkor mit vennénk észre hamarabb? A fény hiányát vagy a megnövekedett gravitációt?
Más szavakkal:
Mi "terjed gyorsabban": a fény vagy a gravitáció?
Mitől növekedne meg a gravitáció?
Amúgy elvileg a gravitáció fénysebességgel terjed.
Köszönöm a válaszokat.
A fekete lyuk nagyobb gravitációs hatására gondoltam, csak nem elég pontosan fejezetem ki magam.
Még mindig nem értem.
Miért lenne nagyobb gravitációs hatása?
Nincs neki.
Az más kérdés, hogy ha a Nap HELYETT odaraksz egy sokkal nehezebb égitestet, akkor annak a gravitációja is nagyobb lesz. De ha a Nap omlik össze (nem teszi, ahhoz kicsi), az közben az anyaga elég nagy részét szétszórná, tehát a keletkezett fekete lyuk gravitációja sokkal kisebb lenne, mint most a Napé.
A pontatlan megfogalmazásom megint a probléma. :)
Tudom, hogy a Napból nem lehet fekete lyuk, így a legkisebb fekete lyuk gravitációs ereje is nagyobb, mint a Napé.
"Tudom, hogy a Napból nem lehet fekete lyuk, így a legkisebb fekete lyuk gravitációs ereje is nagyobb, mint a Napé."
Még ez sem igaz, mert a CERN-ben már hoztak létre mikroszkopikus méretű fekete lyukat vizsgálódás szempontjából, és nem hiszem, hogy nehezebb lett volna a Napnál :)
"a legkisebb fekete lyuk"
Ez arra vonatkozik, amelyik természetes úton (összeomlással) jön létre. Mesterségesen bármilyen kicsit lehet készíteni. Csak vigyázni kell, mert a kisebbek gyorsan párolognak.
"A hatalmas gravitáció azonnal beszippant minden fényt is ugye, azt is, ami már úton volt felénk"
Ez csak az eseményhorizonton belül működik így.
Azon kívül a fény tud már kifelé is mozogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!