Wolframalphába hogyan tudom beállítani, hogy ln (x) helyett e^ valahányadikon legyen?
Van ez a képlet:
h = a/(b*c) * ln(b/d)
ezt kéne úgy átalakítani, hogy az "ln" eltűnjön belőle, és csak hatvány maradjon. Hogyan csináljam?

h = a/(b*c) * ln(b/d)
(h*b*c)/a = ln(b/d)
e^((h*b*c)/a) = b/d
Ilyenre gondolsz?

Ja most látom: "h=valami , és ebben a valamiben ne legyen logaritmus"
Na erre kíváncsi vagyok. :))

Ezt így alapvetően sehogy. A hatványozásnak két ellentét művelete van, a gyökvonás és a logaritmus. A gyökvonás felírható hatvány formában , de a logaritmus nem.
Maximum tényleg csak Taylor-sorba, meg hasonlókba való rendezés lehetséges. Lásd: [link]
A kérdés, hogy miért akarod a logaritmust kiejteni az egyenletből? Mert erős a gyanúm, hogy valaminek a megoldásaként akarod ezt, de szerintem az eredeti problémának nem ez a megoldási módja.
"e^((h*b*c)/a) = b/d
Ilyenre gondolsz?"
Igen, már majdnem jó, már csak h-ra kéne rendezni valahogy.
Amúgy ha Taylor-sorral meg lehetne oldani, akkor azt bemutatnátok hogyan? Én még nem tudok ilyeneket alkalmazni.

Ha b/d 0-nál nagyobb, és 2-nél kisebb, vagy azzal egyenlő, akkor
h = a/(b*c)*ln(b/d) ≈ a/(b*c)*((b/d – 1)^1/1 – (b/d – 1)^2/2 + (b/d – 1)^3/3 – (b/d – 1)^4/4 + …).

> Igen, már majdnem jó, már csak h-ra kéne rendezni valahogy.
Ezt csak úgy lehet, hogy veszed a jobb oldal logaritmusát…
> Amúgy ha Taylor-sorral meg lehetne oldani, akkor azt bemutatnátok hogyan?
Nem tudom tudod-e mi az a Taylor sor. Egy végtelen sorral tudod helyettesíteni az adott kifejezést, amiből véges számú tagot kiszámolva egy közelítő értéket kapsz. Tehát nem egy egzakt eredményt kapsz.
De még egyszer a kérdés: Miért akarod a logaritmust kiejteni a képletből?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!