Ha a függvény határértékét implikációval definiálják, a határérték hogyan állhat fent hamis => igaz esetben?
Tehát:
0 < |x-a| < delta => |f(x) - A| < epsilon
Azt értem hogy igaz => igaz esetén hogy van a dolog de nem értem miért implikációval van az. Az implikáció ugye definíció szerint csak akkor ad hamis eredményt ha igazból következtetünk hamisra. Így A fenti definícióban 0 < |x-a| < delta feltételnek nem is szükséges fennállnia, attól még a határérték létezik - definíció szerint. De nem értem ez hogy lehetséges?
Nyilván nem ez a definíciója, de gondoltam nem írom le a teljeset elvégre aki idejár úgyis tudja.
Akkor tessék: Az f(x) függvény határértéke az "a" helyen az "A" szám, ha tetszőleges eps>0 számhoz van olyan delta>0 szám, hogy ha 0 < |x-a| < delta akkor |f(x)-A| < eps.
Értem én hogy ha epsilonhoz van vagy nincs delta, de a kérdésem az utolsó implikációra vonatkozik.
Köszönöm, üdv
Az nekem rendben van hogy nem én választom az x-et és lesz pár olyan érték amelyre teljesül. De akkor ez azt jelenti hogy függvény határértéknél az az eset nem is játszik szerepet ha a feltétel hamis, mivel csak olyan x-eket veszünk amikre a feltétel teljesül?
Köszönöm a válaszod. Üdv
"De akkor ez azt jelenti hogy függvény határértéknél az az eset nem is játszik szerepet ha a feltétel hamis, mivel csak olyan x-eket veszünk amikre a feltétel teljesül? "
Pontosan, az implikációnak ez a lényege. Ha a feltétel IGAZ, akkor állít valamit. Ha a feltétel HAMIS, akkor nem állít semmit.
Egyébként A=>B ekvivalens azzal, hogy "nem A vagy B". És akkor nincs szó kövekeztetésről, ez egyetlen állítás, talán könnyebb megérteni. Konkrétan: minden x-re: x az vagy túl messze van a-tól, vagy f(x) közel van A-hoz.
"x az vagy túl messze van a-tól, vagy f(x) közel van A-hoz."
Ha szembeállítom a definícióval ez inkább összezavar, de majd ezen még agyalok.
Na most hogy ha jól sejtettem, tehát itt olyan x-eket veszünk amelyekre az implikáció feltétele teljesül, akkor az egész határérték definíciót nem lenne egyszerűbb konjukcióval (ÉS) definiálni? Hiszen olyan epsilont és deltát keresünk amelyre a 0<|x-a|<delta és |f(x)-A)<eps fennáll - ha jól értelmezem amit mondasz.
Vagy a szükséges-elégséges feltétel miatt alkalmazzák az implikációt?
0<|x-a|<delta elégséges feltétele |f(x)-A|<eps -nek
|f(x)-A|<eps szükséges feltétele 0<|x-a|<delta -nak
Vagy rosszul értelmezem?
Nagyon köszönöm a válaszodat, üdv
Ja és még egy kérdés:
Véges helyen vett határértéknél azt mondjuk hogy x tart 2-höz pl. Itt az "x", ugye a vízszintes tengely a koord. rendszerben. Ezt itt most számsorozatként tekintjük? Tehát x konvergál 2-höz, pontosabban a x(n)?
A másik kérdés, hogy ha a függvény az adott helyen nincs értelmezve, mondjuk megint legyen x=2 hely. Itt is x tart 2-höz, de a másik oldalról, az x értékek túlmennek ezen a 2-őn, vagyis konvergenciáról nem beszélhetünk. Vagy itt, ezeknél az eseteknél azt hogy az x tart valahova mindig csak az egyik oldalról nézzük?
Köszönöm, üdv
"nem lenne egyszerűbb konjukcióval (ÉS) definiálni? Hiszen olyan epsilont és deltát keresünk amelyre a 0<|x-a|<delta és |f(x)-A)<eps fennáll - ha jól értelmezem amit mondasz"
Nem az a lényeg, hogy csak olyat keresünk.
Az a lényeg, hogy nem találhatnánk másmilyet, ha akarnánk sem. Valahányszor 0<|x-a|<delta, akkor ha akarnánk se találnák olyan x-et, amelyre ne teljesülne |f(x)-A|<epsilon.
Ha azt mondod, minden holló fekete, azt nem tudod sem bizonyítani, sem cáfolni azzal, ha néhány fekete hollót mutatsz. Ez a matematikában nem elégséges. Vagy mutatnod kell egy nem fekete hollót, vagy bizonyítani, hogy ha akarnánk sem tudnánk mutatni nem fekete hollót.
Az, hogy x tart 2-höz, azt jelenti, hogy olyan x1, x2, ... sorozatokat veszel, amiknek a határértéke 2. Az összes ilyen sorozatot... és állítasz valamit az f(x1), f(x2), ... függvényérték-sorozatokról.
Ha pl. azt mondod, hogy f(x) határértéke a 2-ben A, az azt jelenti, hogy MINDEN 2 határértékű x1, x2... sorozat esetén az f(x1), f(x2), ... sorozat határértéke A. Ha azt mondod, hogy f(x) a 2-ben folytonos, az azt jelenti, hogy az f(x1), f(x2), ... sorozat határértéke MINDIG f(2).
És ezen kívül van olyan, hogy bal oldali határérték, illetve jobb oldali határérték.
Ezek majdnem ugyanazt jelentik, mint a határérték, a különbség az, hogy csak olyan x1, x2, ... sorozatokat veszel, amelyek balról ill. jobbról tartanak a-hoz. Vagyis nem pusztán a-hoz tartanak, hanem egy adott küszöb után mindig kisebbek ill. nagyobbak is, mint a.
Például ha x tart a 0-hoz, akkor f(x)=1/x-nek nincs határértéke.
De ha x tart a 0-hoz balról, akkor f(x) tart a mínusz végtelenhez.
Ha viszont x tart a 0-hoz jobbról, akkor f(x) a plusz végtelenhez tart.
Tehát mindkét oldali határérték létezik, de a kettő nem egyenlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!