Ha pi (3,14) nem végtelen szakaszos tizedes tört, akkor a kört, hogy lehet megcsinálni? Mert a körzőm az tudjaUi. :matekból is hülye vagyok, de ez már rég érdkel
El kell szomorítsalak, nem tudsz kört "csinálni" sem körzővel, sem mással. Amit körzővel rajzolsz az közelíti valamelyest a kört, de ha közelről megnézed, erősen "cakkos" a széle a grafitszemcsék és a papír egyenetlensége miatt.
Vagyis a rajzolt kör csak kb. annyira kör, amennyire a Pi értéke 3,1416.
A kör az idealizált, szemléletünkben létező objektum, a definíciója szerint. A Pi pontos értéke is ebből az idealizációból fakad, és egyébként marha sok érdekes tulajdonsága van...
> A gyakorlatban nem tudsz valós kört rajzolni, se körzővel, sem máshogy.
> El kell szomorítsalak, nem tudsz kört "csinálni" sem körzővel, sem mással.
Én tudok, mert én ügyes vagyok. Ezt az óvónéni is megmondta!
szerbusztok!
Akkor eljutottunk kérdésem lényegéhez.Tehát egy origót kijelölve,pí pontatlansága végett, koordináta rendszerben nnem tudom kijelőlni egy kör pontjait.Háát... ezt meg köll emészteni!!!Kösz a sok hozzászólást!!
Ui.:privátban kaptam olyan nagyképü válaszokat,amitől kiakadtam.
Már elnézért, megy itt a vita, hogy lehet pontosan kört rajzolni vagy nem, elmászunk a témától, elvész a gyerek a xarospelenka közt. :)
A geometria, a mértan tökéletesen egzakt, ott a pont kiterjedés nélküli objektum, az egyenes is vastagság nélküli, természetesen a körvonal is egy nulla vastagságú vonal, minden pontja pont rádiusznyi távolságra a nulla kiterjedésű középponttól. És mivel a mértan is elméleti tudomány, az elméletben igenis pontosan ott van, ahol van, nem plusz-mínusz akármennyire.
Ne keverjük bele a körzőt és a vonalzót, az csupán a fizikális ábrázolás jobb-rosszabb hatásfokú eszköze, ennek a geometriai tényekre nincs semmiféle pontosságot rontó hatása. A megszerkeszthetőség a fizikális eszközök alapján, de elméletileg eldöntendő kérdés, ott nincs közelítő megoldás. Ott valamit vagy pontosan meg lehet csinálni, vagy nem lehet megcsinálni.
A geometria törvényei, szabályai szerint nem lehet kört szerkeszteni a kerületéből, nem lehet szöget harmadolni, satöbbi. Ez tény.
Mint ahogy az is tény, hogy ennek semmi köze a pi irracionális voltához. Sem oki, sem okozati összefüggés nincs. Az irracionális számoknak a geometria szempontjából semmiféle extra következménye nincsen.
Kedves Wadmalac és többiek!
Neked külön címzem Wadmalac,mert úgy érzem,legalább érted kérdésem lényegét.Több olddalon is fennt járok,és szerencsétlen kérdezők ugyanúgy járnak,mint én.Tehát ,bocs,hogy merünk kérdezni.Sok itt az elítista,ha tudnánk a választ,nem lennénk itt.De úgy vélem,Te ezt még talán érted
Szerbusztok!
Wadmalac válaszát el kell fogadnom,a velejénél ragadta meg kérdésem lényegét,tisztában van vele,hogy egy modell hiányosságáról van sz.Köszönöm válaszod,és köszönöm az összes kommentet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!