Fizika nem értek semmit. Valaki letudná vezetni?
Fizika? Tudom, hogy nem így kellene megoldani a dolgokat, de nagyon sok időt ki hagytam az iskolából.
Most újra kezdtem vén fejjel. Be vallom nagy vállalkozásba kezdtem és nem gondoltam, hogy bele törik a bicskám. Fizikából házi dolgozatot adtak, de bármennyire is próbálom nem bírom megoldani. Elkezdtem ismételni 7 ált osztálytól a fizikát hogy megértsem de még nem tartok a 9. es anyagnál. Lassú vagyok
Kérdés a következő: 1 feladat. Az 1990-ben felbocsájtott amerikai Hubble- űrtávcső jelenleg 566 km-re a Föld felszínétől, megközelítőleg körpályán kering, sebessége 7,6 km/s. Mekkora a centripetális gyorsulás???
2 feladat:Egy 60 cm sugarú körpályán haladó játékmozdony állandó sebességgel haladva egy kört 8 másodperc alatt tett meg.
Mekkora volt a kerületi sebessége?
Mekkora volt a szögsebessége?
Mekkora volt a fordulatszáma?
Van még egy pár feladat :( Az lenne még a kérésem ha valakinek sikerül megoldania legyen kedves írja le nagyjából, hogyan kell egy ilyen szöveges feladatot megoldani.
Jó lenne ha találnál valakit, aki korrepetál. Ilyen dolgokat nehéz írásban elmagyarázni. Ha nincs pénzed profi tanárra, akkor egy gimis vagy egyetemista diák is bőven elég ehhez a szinthez, ne szégyelld hogy idősebb vagy, az ilyesmi gondolatok csak hátráltatnak.
A feladathoz: mindig készíts rajzot. Vonatkoztass el a feladattól: egy kör a Hubble pályája, a kör középpontja a Föld. A Hubble az egy pont a kör kerületén. A kör sugara: 566 km. Az hogy 1990-ben bocsájtották fel, az nem lényeges, felesleges adat. A kerületi sebességet egy nyillal ábrázolhatod, ami a Hubble-ből indul ki, és merőleges a Hubble és a középpont közötti sugárra.
Ezután lapozd fel a fizika könyvet a "körmozgás"-nál.
Ne add fel. Nézd meg a kérdéseidben szereplő fogalmak jelentését.
Gondolj arra, hogy a kerületi sebesség is sebesség. Akkor pedig a Newton törvényeknek érvényeseknek kell lenni rájuk. Például, ha nem hat rá erő, akkor állandó a sebessége. Csakhogy ennek nem állandó. A nagysága igen, de az iránya minden pillanatban változik, hiszen körpályán mozog, nem egyenes irányban. Ezért van centripetális gyorsulás (ha változik a sebesség, akkor kell lenni gyorsulásnak). Ha megtanulod, hogy az erő, sebesség és gyorsulás is vektor, amelynek nagysága és iránya van, ezt ábrázolod, sok mindenre rájöhetsz.
1. Feladat:
v=7,6 km/sec
h=566km
--------
acp=?
A körpálya sugara nam h. Ehhez hozzáadandó még a Föld sugara is, ugyanis - mint már említették - az ürtávcső nem a Föld felszine körül kering, hanem annak középpontja körül.
Talán egy kicsit szemléletesebb azt mondani, hogy a Földet képzeljük el pontszerű objektumként.
Ezt úgy érhetjük el, ha képzeletben azt 0 sugarúra zsugorítjuk, tömege megtartása mellet.
Így könnyen beláthetó, hogy a távolság épp Földsugárnyival nőtt.
Tehát a keresett körpálya sugara:
r=h+R (ahol R a Föld sugara ~ 6370km)
tehát r=566km+6370km=6936km.
A centripetális erő kiszámítása pedig az
acp=(v^2)/r összefüggéssel történik.
Behelyettesítve:
acp=((7.6^2)(km/sec)^2)/6936km=8.33*10^(-3) km/sec^2
Ez pedig tehát acp=8.33 m/sec^2.
2. feladat:
r=60cm
T=8 sec (Ez lesz a periódus idő)
-------------
v=?
omega=?
n=?
v=2r*pi/T=2*0.6*pi/8=0.47 m/sec (1.70 km/ó)
omega=2pi/T=2*pi/8=0.79 1/sec (47.12 1/min)
n=v/(2r*pi)=0.47/(2*0.6*pi)=0.12 1/sec (7.48 1/min)
A centripetális gyorsulás ép akkora, hogy kiegyenlíti a nehézségi gyorsulást. A nehézségi gyorsulás:
g =G*M/R²
G = 6,67428*10⁻¹¹ m³kg⁻¹s⁻²
M = 5,97*10²⁴ kg (a Föld tömege)
r = 6378 km = 6378000 m (a Föld sugara)
h = 566 km = 566000 m
R = r + h = 6378000 + 566000 = 6944000 m
Egyébként az alábbi honlapon igen jó jegyzeteket találhatsz:
A feladatgyakorláshoz pedig tudom ajánlani a Dér-Radnai-Soós féle fizikai feladatok című könyvet (2 kötet).
Ebben fizikapéldák vannak, az alapoktól kezdve a nehezebbekig, és részletes megoldással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!