Miért van még mindig rákkeltő anyagok üdítőkben, krémben stb. amikor már rég tudják, hogy rákkeltő?
Itt néhány fogalmi zavart kell eloszlassunk.
Nem a gyártók védelme érdekében csak hogy a realitás talaján kell lássuk a dolgokat.
Példa: Az üdítőben lévő aszpartam ( elvileg) önmagában nem rákkeltő, legalábbis még nem derült ki róla...
De a létrehozása során fenil anilin is keletkezik ami rákkeltő és 100% -ban viszont nem tudják kiszedni belőle.
Ezért írják azt rá hogy rákkeltő fenil anilin forrást tartalmazhat.
És akkor erre jön rá az a dolog hogy mindennek meghatároznak EÜ határértékét is. És napi beviteli mennyiségét is!
Ezek a határértékek egyébként függenek a mérési határértékektől is. Tehát pl olyat nem lenne értelme beállítaniuk hogy mérési határérték alatti amit valami tartalmazhat. Ha mégis lenne olyan anyag ami annyira káros annyira mérgező akkor azt írják hogy 0% az EÜ határértéke vagyis hogy nem tartalmazhat. Ami nem azt jelenti hogy nem tartalmaz! Csak azt hogy ha van is benne akkor mérési határ alatt van, azaz nem kimutatható.
Nos összefoglalom:
- Szándékosan olyan anyagot amiről már kiderült és bizonyított a rákkeltőség sehol semmibe nem raknak nem is rakhatnak.
- Amivel vannak más gondok pl bizonyítottan hashajtó hatású vagy hasonló abból csak annyit raknak a termékekbe amiből ha sokat meg is eszel akkor sem léped át a napi beviteli küszöböt.
- Mindemellett mint eltávolíthatatlan gyártási melléktermék sajnos belekerülhetnek rákkeltő anyagok is. Lásd a fenti példát. Viszont ezekkel meg vigyáznak hogy bőven az EÜ és legtöbbaször még a mérési tartomány alatt legyen.
Hogy ez problémát jelent -e hogy ilyen módon mégis belekerülnek az ételeinkbe? Szerintem igen és nem szabadna megengedni, legalábbis mindenütt a zérót tolerálnám én is. De az meg azt jelentené hogy egy nem rákkeltő anyagot tiltasz be amiből nem is mindíg sikerül kimutatni hogy benne lenne az ami rákkeltő. Mert mondjuk mérési határ alá sikerült levinni a mennyiségét. A gyártó meg perelne a tiltás miatt vélhetően sikerrel...tehát megengedik...
Ennél nagyobb baj viszont szerintem:
- Tisztított folyóvizet fogyasztó városokban a folyóból a hormonok és permetszerek egy része bekerül az ivóvízbe is. Mert nem tudják kiszedni 100% -osan. Határétéket persze nem lép át. De azért nagyon nem jó hogy ott van.
- Szintén rendszeresen előfordult már Ázsiából vagy Dél Amerikából olyan zöldség gyümölcs kerülhetett többször is a polcokra amiket itt EU -ban és a világ jobb részén már rég betiltott permetszerrel vagy egyéb kezelőanyagggal kezeltek és meghaladta ezek EÜ határértékét is amit benne találtak.
A gond hogy mire a labor kimutatja addigra a polcokról elfogyott a cucc és hiába mindják hogy vidd vissza ha már megetted akkor így jártál.
Ez szerintem sokkal nagyobb gond mert a határérték rendszer megkerülését jelenti!
A nagy áruházláncok sokszor éltek is vele! Ez az igazán aggasztó.
Utolsó:
"Szándékosan olyan anyagot amiről már kiderült és bizonyított a rákkeltőség sehol semmibe nem raknak nem is rakhatnak.'
Dehogyisnem!
Az IARC 2016-ban sorolta az orvosi aloé (Aloe vera) teljes levélkivonatát a lehetségesen rákkeltő anyagokhoz, állatkísérleti adatok alapján. Egy két évig tartó patkányokon végzett kísérletben nagyobb eséllyel alakultak ki a vastagbélben tumorok azoknál az állatoknál, amik aloekivonatot tartalmazó vizet kaptak
"Az IARC 2016-ban sorolta az orvosi aloé (Aloe vera) teljes levélkivonatát a lehetségesen rákkeltő anyagokhoz, állatkísérleti adatok alapján. Egy két évig tartó patkányokon végzett kísérletben nagyobb eséllyel alakultak ki a vastagbélben tumorok azoknál az állatoknál, amik aloekivonatot tartalmazó vizet kaptak"
Nos #5 elhiszem de ezzel több gond is van.
- Melyik összetevője a rákkeltő? Azt még nem mutatták ki akkor nincs mit betiltaniuk. A lehetséges rákkeltő az nem elég ehez. A pontos aqnyagra képletre van szükség hozzá...Valószínű ezért nem is tiltották be az egészet.
- Két évig tartó patkányokon végzett kísérlet. A két év túl rövid a patkány embolizmusa nem egyezik csak hasonlít az emberére.
Ha bizonyítottan emberi rákesetekkel kerülne összefüggésbe akkor nyilván gyorsan változnának ezügyben a dolgok. De nem így történt, legalábbis edig még nem.
- Ráadásul az ilyen anyagok inkább hosszabb távon okoznak gondot. Tehát évtizednyi vagy annál is több kísérleti adatsor kellene hozzá. Az egész aloe láz nem tart annyi ideje...
Szóval nem eszik olyan forrón a kását. Rossz a felhozott példa mert a leírásod alapján ez nem véletlenül nincsen még betiltva.
Utolsó, csak egy kérdés :
van olyan aloe ital amit tömény aloét tartalmaz. te szívesen innál ilyen lehetséges rákkő italokat??
"te szívesen innál ilyen lehetséges rákkő italokat??"
Hát elég sokan szívesen teszik. Az a bizonyos anyag nem pusztán "esetlegesen rákkeltő", mint az aloé kivonat, hanem "bizonyítottan rákkeltő", és úgy hívják, etanol, hétköznapi nevén etil-alkohol.
8.
ne kerüld ki a kérdést és ne terelj mint egy gyerek!
válaszolj egyenesen arra amit kérdeztem!
Állj már meg egy kicsit. Mielőtt elkezdesz idióta, értelmetlen következtetéseket levonni, előtte tájékozódj már egy kicsit ahelyett, hogy rögtön farkast kiáltasz, mert hirtelen megütötte a szemedet egy hangzatos szalagcím. Ennyire ne legyél már igénytelen...
"Az IARC 2016-ban sorolta az orvosi aloé (Aloe vera) teljes levélkivonatát a lehetségesen rákkeltő anyagokhoz"
Igen. A teljes levélkivonatát. Azaz a szűretlen, tiszta levélkivonatot. Ezzel csak egy baj van: kereskedelmi forgalomban te soha, sehol a büdös életben nem fogsz olyan terméket találni, ami tiszta levélkivonatot tartalmaz. Persze itt most italokra gondolok. És csak hogy még inkább alád rúgjak: ez igenis tiltva van. A krémekben és hasonlókban előfordulhat, hogy létezik (nem tudom), azonban bőrön át felszívódva semmilyen tanulmány szerint sincs rákkeltő hatása.
A másik pedig a szóhasználat. Te magad is így írtad, csak értelmezni már nem sikerült. Mert ugye a kontrolcé kontrolvé az nagyon megy, de jó lenne, ha előtte sikerülne felfogni azt, hogy mit olvasol. Idézem: "LEHETSÉGESEN rákkeltő anyag". Te azt úgy állítottad most be, mintha az IARC azt mondta volna, hogy rákkeltő és kész, pont. A valóság viszont az, hogy az IARC a 2B kategóriába sorolta. Ez az a kategória, ami a hivatalos megfogalmazás szerint elégtelen és/vagy nem kielégítő bizonyítékokkal rendelkező anyagok kerülnek. Ez már önmagában azt jelenti, hogy az olyan állítások, mint a tiéd, hogy márpedig az rákkeltő és kész, hazugságok. Nem állíthatsz ilyet rájuk hivatkozva, miközben ők pont azt állítják, hogy nem tudják. Fogalmuk sincs.
Tudod mi tartozik még ide? Például a benzingőz és a benzin kipufogófüst. Na most akkor, tudsz nekem mutatni olyan kimutatást, mely szerint a benzinkutasok, vagy autószerelők átlag élettartama alacsonyabb másokénál? Nem, nem tudsz, nincs ilyen.
Na és még egy példa: savanyított zöldségfélék. Úgyhogy ha ennyire hisztizel az aloe vera miatt, akkor remélem, hogy soha többet nem eszel kovászos uborkát, savanyú káposztát, céklát, paprikát, paradicsomot, stb. Meg lehetőleg nagyszüleidnél se mondj ilyet a vasárnapi ebédnél, hogy nem kérsz kovászos uborkát, vagy karácsonykor töltött káposztát, mert rákkeltő, mert szerintem olyan pofont fogsz kapni nagyapádtól, hogy abba halsz bele, nem a rákba. 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!