Tényleg ennyire veszélyes, rákkeltő a nátrium-nitrit?
A franciáknál olyan ajánlás van, hogy ne együnk heti 15 dkg szalámi/felvágottnál többet, ha nem akarunk vastagbél-rákot a nátrium-nitrit tartósítószer miatt.
Nem vagyok nagy húszabáló, sőt, de ez elég kis mennyiségnek tűnik, mint határérték.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Pontos adatot nem találtam, meg minden termékben változó mennyiségű lesz, de elvileg 60-150mg/kg közötti a nátrium nitrit tartalom. A 115mg/kg a maximum engedélyezett. (Nem találtam a hazánkra érvényes szabályozást. Ez az a mennyiség elvileg csak egy EU-s irányelv így lehet hogy nálunk mások a korlátozások). Máshol azt írják hogy az átlag használt mennyiség meg 100-180mg/kg.
A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ajánlása alapján a napi maximum bevitel 3,7mg/testsúlykilogramm. Szóval azért elvileg ennél jóval többet lehetne biztonságosan fogyasztani. De azért ajánlott kerülni, érdemes olyan termékeket választani amik nem tartalmazzák. Mert ezért tényleg eléggé rákkeltő anyag.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Köszi!
Óriási különbség van az elvileg napi 1 kilót is megehetsz, és a heti max. 15 deka között.
Mert 70 kg-os emberrel számolva 70*3,7=259 mg nincs egy kiló húsban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!