Tényleg ennyire veszélyes, rákkeltő a nátrium-nitrit?
A franciáknál olyan ajánlás van, hogy ne együnk heti 15 dkg szalámi/felvágottnál többet, ha nem akarunk vastagbél-rákot a nátrium-nitrit tartósítószer miatt.
Nem vagyok nagy húszabáló, sőt, de ez elég kis mennyiségnek tűnik, mint határérték.
Pontos adatot nem találtam, meg minden termékben változó mennyiségű lesz, de elvileg 60-150mg/kg közötti a nátrium nitrit tartalom. A 115mg/kg a maximum engedélyezett. (Nem találtam a hazánkra érvényes szabályozást. Ez az a mennyiség elvileg csak egy EU-s irányelv így lehet hogy nálunk mások a korlátozások). Máshol azt írják hogy az átlag használt mennyiség meg 100-180mg/kg.
A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ajánlása alapján a napi maximum bevitel 3,7mg/testsúlykilogramm. Szóval azért elvileg ennél jóval többet lehetne biztonságosan fogyasztani. De azért ajánlott kerülni, érdemes olyan termékeket választani amik nem tartalmazzák. Mert ezért tényleg eléggé rákkeltő anyag.
Köszi!
Óriási különbség van az elvileg napi 1 kilót is megehetsz, és a heti max. 15 deka között.
Mert 70 kg-os emberrel számolva 70*3,7=259 mg nincs egy kiló húsban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!