Nem lenne olcsóbb, ha az űrhajókat nem a Föld felszínéről, hanem magasabbról indítanák? Pl repülőgép felviszi amilyen magasra tudja.
"Ha repülőgép viszi fel akármilyen magasra, akkor a szállított gép is onnantól csak a felhajtóerőre támaszkodhat. Legalábbis én kétlem, hogy egy másik, mozgásban lévő gépről indítva ballisztikus pályára tudna állni a szállított gép. Márpedig ha nem tud és csak a felhajtóerőre hagyatkozhat, akkor az a száz-pár kilométer az abszolút csúcs, tehát űrrepülésre alkalmatlan, még az ISS-nek se ér a közelébe se."
Ezt a részt nem nagyon értem. Nyilván a hordozó gép nem emelkedhet akármilyen magasra. De lehet repülőgépről rakétát indítani. A 7. válaszomban írtam is rá példákat. (A Pegasus rakétának még szárnya is van, de ennek nyilván csak a repülés korai fázisában van szerepe.)
És miért ne lehetne egy űrrepülőgépet egy repülőről indított hordozórakétán indítani? Persze ha ember szállítására is alkalmasat nyilván nehéz volna a méretbeli korlátok miatt. De építettek olyan hordozórepülőt (StratoLaunch), amiről akár 250 tonnás rakétát is lehetett volna indítani. (Csak aztán az a vállalkozás is csődbe ment.)
Sőt, eredetileg a Falcon 9 rakétát tervezték róla indítani (igaz, az eredeti verzióját, ami a mainál jóval kisebb).
(Egyébként meg a ballisztikus pályáról írtál a 10. válaszod idézett részében, az pedig egyértelműen elérhető repülőről indított rakétahajtóművel rendelkező repülővel. Ezt csinálta az X-15 is (a nagy magasságú küldetéseknél), és ezt csinálja a SpaceShipTwo is.)
"A hordozórepülővel én személy szerint kivitelezhetetlennek tartom a föld körüli pálya elérését."
Gondolom emberes űrrepülésre gondolsz, mert különben nem nagyon látom, mi akadálya volna. Az tényleg macerás, meg indokolatlanul bonyolultnak tűnik, szóval nem hiszem, hogy lesz olyan.
Egyébként vannak tervek olyan egyfokozatú eszközökre is, amik pályára tudnak állni. Persze ez nagyon nem mai technológia, és nem biztos, hogy valaha lesz ilyen.
#13 "Csak aztán az a vállalkozás is csődbe ment."
"igaz, az eredeti verzióját, ami a mainál jóval kisebb"
Tehát akkor még mindig ott járunk, hogy nincs ilyen. A jövőbeli lehetőségét én sem vetettem el, de jelen körülmények között kivitelezhetetlen. Vagy ez a baj, vagy az, vagy amaz, vagy pénz, vagy méret, vagy tömeg, vagy utasok... Túl sok a probléma vele. Lehet, hogy technikailag amúgy kivitelezhető lenne (pusztán technikai szempontból), de ha valaminél ENNYIRE sok problémát kéne kiküszöbölni rengeteg pénz, idő és energia árán, aztán ezért a befektetésért kapnál egy, a már meglévő módszernél rosszabb alternatívát, akkor szerintem nyugodtan hívhatjuk ezt az ötletet halottnak és kivitelezhetetlennek.
De ez továbbra is csak személyes vélemény.
Nem értek hozzá és talán nem is akarok.
De hírtelen ez az ötletem jött:
- 1. fokozat: magas oldalviszonyú, turbóventillátoros hordozó, amilyet a Rutan-ék építettek, felviszi 10-15km-re
- 2. fokozat: valami deltaszárnyas repcsi (vagy drón(ok)) torlósugárhajtóművel, nem tudom ilyennel meddig lehet menni
- 3. fokozat: a többi rakéta fokozat
Rajta! Építsétek az Elisium-ot! :)
Csak a szignók kedvéért: https://www.youtube.com/watch?v=4NT6990Z3XA
"Tehát akkor még mindig ott járunk, hogy nincs ilyen."
De milyen? Pontosan miről beszélsz?
Jó, de az feltűnt, hogy a 7. válaszomban két olyan űrrakétáról is írtam és idéztem (és űrrakéta alatt olyan rakétát értek, ami Föld körüli pályára tud állítani műholdakat), ami működik/működött, és repülőről indítanak. Tehát de, nagyonis van ilyen rendszer!
#19 Feltűnt, de:
1. A kérdést tartsuk már szem előtt, űrhajót említett a kérdező, tehát amikor én is azt mondom, hogy "űreszköz", akkor nyilván nem egy harcászati rakétára gondolok. A kérdező sem arra gondolt. Űrkutatásról van szó. Embereket szállítani az ISS-re, szondákat más égitestekre/-hez és ilyesmi.
2. Azok a példában említett űrrakéták 300-500kg-osak. Mégis mi köze lenne ennek a témához? A Curiosity rover önmagában is 900kg és abban még nincs benne a Marsra jutáshoz és, landoláshoz szükséges extra.
Jelen pillanatban, ebben a témában az nem igazán vita tárgya, hogy létezik-e ilyen. Erre egy erőteljes nem a válasz. Az egyetlen kérdéses eleme a történetnek az, hogy vajon a jövőben találnak-e olyan megoldásokat a negatív tényezőkre, amik esetleg életképessé tehetik ezt az ötletet és láthatárba helyezik a gyakorlati megvalósítást is. Ez az, amire mondtam, hogy szerintem nem, de nyilván lehet tévedek. Viszont az, hogy jelenleg, ebben a pillanatban, nem létezik és nem is kivitelezhető a jelenlegi technológiai szintünkön, az egy stabil kijelentés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!