Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A fertőző betegségek modern...

A fertőző betegségek modern kezelése és hogy nincs mennyiségi éhezés, az ellensúlyozza a totális mozgáshiányt, alváshiányt és minőségi éhezést?

Figyelt kérdés

Mindig vitába kerülök emberekkel a várható élettartam kapcsán.

A tág környezetemben a most 50-60 körüliek többsége meghal vagy súlyos beteg és jóval kevesebb, aki túléli ezt a kort.

Szerintem a várható élettartam drasztikusan csökkenni fog.

A gyerekek már nem játszanak odakint 10-15 éves korukig, a tini fiúk nem fociznak odakint.

A felnőttek semmit se mozognak, mert a munkakörök döntő többsége egyhelyben álló vagy ülő.

Az étkezés 2 fajta finomított gabonából, húsokból, cukorból áll. A többség túlsúlyos, de aki nem, annak se feltétlen egészséges az egyoldalú étkezés.

A levegő meg irgalmatlanul szennyezett. Ahogy a víz és a talaj is.

Ha nincs igazam és a korosztályom nálam szerencsésebb genetikájú tagjai hosszan fognak élni, annak mi a TUDOMÁNYOS oka?

Oké, hogy a fertőzéseket kezeljük, de mi lesz a krónikus bajokkal?

Ha valaki nem eszik rostosat, vitamingazdagon és nem mozog semmit, az hogyan tud 70-80 évig élni?

Meg tudtok győzni valahogy? (Bár akkor más hobbiba vágok a rendszeres sport helyett.😅)

Tudományosan mi írja felül a sose látott módon kevés mozgást, a rengeteg szénhidrátot és a fekete tüdőt?

2023. máj. 30. 10:23
1 2 3 4 5 6
 11/59 A kérdező kommentje:

Gyere akkor oda lakni, ahol én, vagy egy községbe télen...

Lehetne változatosan táplálkozni, de nagyon kevesen teszik ezt. A zöme maximum a kolbászt variálja a fehér kenyér tetején és a disznót meg a csirkét a fehér rizs vagy krumpli mellett. Nyugat-Európában is.

5%-ra se tenném azt, aki elegendő zöldséget eszik és tényleg variálja a gabonákat, de ezekben a vitamin-és ásványianyag-tartalom drasztikusan lecsökkent.

Mindez mit se ér nulla mozgással.

Amúgy szerintem az egyik legkárosabb dolog pont a központosított kajatermelés. A másik pedig a "kényelmes" élet.

2023. máj. 30. 13:10
 12/59 anonim ***** válasza:
51%

"5%-ra se tenném azt, aki elegendő zöldséget eszik és tényleg variálja a gabonákat..."

És mire alapozod ezt a sejtést?

2023. máj. 30. 13:21
 13/59 A kérdező kommentje:

Az ember látja, mi megy egy iskolai menzán, mi kapható BÁRHOL étkezdében stb és lát soksoksok embert enni.

Krumpli rántott hússal. Annyi, hogy menzán mellétesznek minimális zöldséget, amit amúgy a gyerek nem eszik meg. Felnőtt tányérján már nem is látod a zöldséget.

Mozdulj ki néha! ;)

2023. máj. 30. 13:30
 14/59 A kérdező kommentje:

Nem tudom, mi frusztráljon jobban...

Ha nekem van igazam, az én korosztályomban (30 évesek vagyunk) 10-20 év múlva mindenki COPD-s lesz szívelégtelenséggel, csontritkulással és a Gellért-hegyre se tudunk majd felmenni.

Ha nem nekem van igazam, akkoraz frusztrál, hogy minek kínzom magam a változatos étkezéssel (bulgur, tönköly, barna rizs, kuszkusz, halak, dió, kesudió stb) és minek megy el a szabadidőm nagyobbik része sporttal, ha ezek szerint ugyanott tartok, mintha én is fehér rizsen élnék és nem sportolnék.

De a második esetben mindenképp érdekel a tudományos indok rá.

Tehát ha kvázi nem árt a fekete tüdő, a gyerekkor ótai full mozgáshiány és a szénhidrát-zsír kajálás, akkor hogy-hogy nem és mit tud rosszul az ember a biológiaóráról?

2023. máj. 30. 13:39
 15/59 anonim ***** válasza:
100%

"és lát soksoksok embert enni"

Azt kellene észrevenni, hogy a te környezeted, legyen az akármilyen tág is, nem összemérhető a világgal. Statisztikák ellen próbálsz érvelni azzal, hogy de hát te ezt látod.

"ezek szerint ugyanott tartok, mintha én is fehér rizsen élnék és nem sportolnék"

Óriási tévedés. Az a probléma, hogy te egyetlen paraméterre összepontosítasz, az életkorra, márpedig az élet minőségét nem ebben kell mérni. Ugye a halálozási statisztikában ha valaki 75 évesen hal meg, akkor az 75 év akkor is, ha már 5 éve ágyhoz kötött, mert fél teste lebénult egy stroke miatt. Nagyon nem mindegy, hogy milyen életed lesz öregkorodban, és összezsírozott erekkel meg szétfüstölt tüdővel aligha tudsz olyan életet élni, mint ha egészséges életet éltél volna. Persze lehet, hogy valakinek az öregkor azt jelenti, hogy betakarózva ül egy helyben, és simogatja a macskát, de szerintem nem ez kellene, hogy legyen a cél.

"Tehát ha kvázi nem árt a fekete tüdő, a gyerekkor ótai full mozgáshiány és a szénhidrát-zsír kajálás, akkor hogy-hogy nem és mit tud rosszul az ember a biológiaóráról?"

De árt, lásd fent.

Emellett vedd figyelembe, hogy az átlagéletkor az egy átlag. Persze, sokan nem érik meg a hatvanéves kort, de aki igen, az jó eséllyel sokkal tovább elél (20220-ben akik megérték a 65 éves kort, azok 68%-a elélt 75 éves koráig, és több, mint fele megérte a 80. évét is).

Ehhez vedd hozzá még azt, hogy a helyzet valószínűleg nem annyira rossz, mint gondolod. Magyarországon a népesség kb. 25%-a elhízott, ami azt jelenti, hogy a maradék 75%-nak jó esélye van sokáig elélni (ha egyéb tényezőket nem veszünk figyelembe). Még ha az a 25% meg is hal hatvanévesen, a maradék felhúzza az átlagot.

2023. máj. 30. 14:04
 16/59 anonim ***** válasza:
100%
Eh, az a 20220 2022 akart lenni nyilván, a Második Galaktikus Birodalomból még nincsenek statisztikák. :/
2023. máj. 30. 14:06
 17/59 A kérdező kommentje:

Én úgy tudom, több, mint a fele túlsúlyos.

Valamint úgy tudom, hogy vékony UGYANÚGY lehet krónikus beteg.

Nekem pl magas koleszterinem, terhelésre mellkasi fájdalmam, asztmám, füstös tüdőm, refluxom és egyebek vannak 20-as BMI-vel.

2023. máj. 30. 14:11
 18/59 anonim ***** válasza:

"Én úgy tudom, több, mint a fele túlsúlyos."

Az lehet, én az elhízottakat hoztam fel példának, ami ugye a rosszabb kategória. Viszont amit írtam, az ettől még helytálló, ha a népesség 50%-a meghal is 60 éves korában (de amúgy nem teszi, legalábbis nem mind), a maradék 40-50% felhúzza az átlagot.

"Valamint úgy tudom, hogy vékony UGYANÚGY lehet krónikus beteg."

Ez így van. Sajnos az egészséges életmód nem garancia semmire, csak esélyekkel játszik az ember.

Valahol hallottam azt a hasonlatot, hogy az egészséges életmód az olyan, hogy minden évben oda kell menned egy emberhez, aki megkever egy pakli kártyát, és ha a pikk ászt húzza ki, akkor fejbe lő. Az egészségtelen életmód viszont olyan, hogy ugyanúgy oda kell menned, és ha fekete színű lapot húz, akkor lő fejbe. Meghalhatsz persze akkor is, ha egészségesen élsz, csak ugye ha figyelembe veszed az esélyeket, akkor azért egyértelmű a választás.

"Nekem pl magas koleszterinem, terhelésre mellkasi fájdalmam, asztmám, füstös tüdőm, refluxom és egyebek vannak 20-as BMI-vel."

De ha egészségtelenül élnél, akkor ezek ugyanúgy meglennének, igaz? Plusz ha lenne még (mondjuk) egy kis érszűkület meg cukorbetegség, és mennyivel volna jobb a helyzeted? Mit gondolsz, melyik esetben van nagyobb esélyed meghalni?

Asztmába meg refluxba nem nagyon lehet belehalni (már ha kezelve vannak, ugye, de gondolom vannak), viszont infarktusba viszonylag egyszerűen. És igen, persze makkegészséges ember is kaphat infarktust, de csak ezért növelni az esélyeidet a korai halálra nem akkora nagy okosság.

2023. máj. 30. 14:44
 19/59 A kérdező kommentje:

Pont azért nem ér semmit az átlag, mint olyan, mert a kevesebb jól teljesítő felhúzza.

Lásd átlagfizetés.

Ha ennyire veszélyes az egészségtelen életmód, akkor hogy élhet az ember 70 évig?

Azt hiszem, a 7-es koleszterin mellkasi fájdalommal elég jó infarktusrizikó...

2023. máj. 30. 14:59
 20/59 anonim ***** válasza:
Ugyanazokat ismétled, olvasd el amit írnak. Röviden: nem mondenki él egészségtelenül.
2023. máj. 30. 15:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!