A vírusos fertőző cseppek mennyi ideig lebegnek a levegőben, ill. mikorra ülepednek le?
Ha egy fertőzött személy tüsszent, vagy köhög egy helyiségben, majd pár perc múlva bemegy valaki, akkor belélegzéssel megfertőződhet?
Vagy addigra leülepszik a levegőből?
Láttál már függönyrésen beeső fényben táncoló porszemeket?
Na azok sokkal nagyobbak, mint egy vírust hurcoló apró folyadékcsepp vagy porszem.
És azok sem nagyon indulnak meg az ülepedés felé.
Szóval bizony nagyon sokáig levegőben lebegve maradhat.
Persze, a kiszáradás meg az oxigén hazavágja pár óra alatt.
De ez azért nem úgy néz ki, hogy két óra, köszönjük szépen, the end és minden vírus megdöglik kollektívan.
Egy hosszabb időszak alatt folyamatosan százalékosan csökken a fertőzőképes vírusok száma.
Ahogy telnek az órák, egyre csökken a fertőzés esélye, de még 8 óra múlva sem biztosan nulla.
Szóval egy szellőztetés nem árthat.
Ha ez így lenne, akkor egyetlen fertőzött személy fél óra alatt százakat megfertőzne a (tecso, osan, lidi, ...) boltokban, anélkül, hogy bárkinek a közelébe menne ...
És mivel mindenki megy vásárolni, már a fél ország fertőzött lenne, ill. a boltokból is csak házhoz szállítással lehetne vásárolni.
"Ha ez így lenne, akkor egyetlen fertőzött személy fél óra alatt százakat megfertőzne a (tecso, osan, lidi, ...) boltokban, anélkül, hogy bárkinek a közelébe menne ..."
Hidd el, sokkal több levegőben szálló fertőző mikrobát szuszogsz be, mint amennyi végül fertőz is.
A légtérméret és ezzel a "hígítás" sokat számít.
"Ha ez így lenne, akkor egyetlen fertőzött személy fél óra alatt százakat megfertőzne"
És ez így is működik. Szerinted Olaszországban mindenki összenyalta egymást azért van ennyi fertőzött? Ma láttam a patikákat, hosszú sorok állnak kint, bent egyenként szolgálnak ki. Egy kijön, megy a másik. Elmentem egy villamossági boltba, ki volt írva, az eladótérben max. 2 vevő tartózkodhat. Szépen mindenki kivárta a sorát kint. Épületgépész bolt a városunkban, kapu behúzva, papírra leírva mi kell, eladó összekészíti a cuccot, kerítésen átnyújt. Tegnap küldték az emailt, hogy ha lehet emailban adjuk le egy nappal előbb mi kell, aztán ha össze van készítve felhívnak hogy mehetünk érte. De lehet ezt még fokozni, mint olaszban, akin nincs az utcán maszk azt begyűjtve, 300 ajros bírság, hazazavarva. Bolt előtt maszkban sorban állás egymástól min 2 m távolság megtartva, nagy boltban egyszerre max tíz fő. Egy kiló kenyér, liter tej, fél kiló csirkemell, kb 4 órás hercehurca. Tegnap délután megyek a lidl felé, kell pár cucc. Parkoló meglát, már fordultam is vissza. Gondoltam ma reggel nyitásra ott leszek, ez egy hete már bejött mert akkor max. tízen voltunk. Ha tele is nyomják vírussal a levegőt egész nap, gondoltam másnap reggelre már kinyuvadnak a kis dögök. Reggel hét, tele a parkoló, bevásárló kocsi már alig. Jön a "B" terv. Vissza a kocsiba, fel a maszk, szemüveg. Kétszázan biztos voltunk bent, rajtam kívül csak egy idős nénin volt egy félrecsúszott műtős maszk. Nem mosolyogtak meg, még csak rám se mertek nézni az emberek, az volt az érzésem, hogy feszengenek. és qva kényelmetlenül érzik magukat. Egy ismerőssel találkoztam, azt mondja "de jól nézel ki". Ja, mondom ez az új divat, egy hét múlva mindenki ezt fogja hordani.
Hát én még mindig melóban, 5 emberrel egy légtérben, folyamatos szellőztetés, kilincsek, lépcsőkorlátok kerül és fertőtlenít, kézfogás beszüntetve, három lépés távolságok betartva, ennyi.
A kézfertőtlenítő már kimarta a bőrömet.
De nyomni kell még, mert meló van dögivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!