Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az RBMK reaktorban a szabályzó...

Az RBMK reaktorban a szabályzórudak vége pontosan miért is volt grafitból és miért volt a bór szabályzó rudak minkét végén egy-egy 1,25 m-es hűtővizes teleszkóp?

Figyelt kérdés

Nem, én nem a HBO-s sorozat miatt lettem "Csernobil függő" és nem ezért érdeklődöm a téma iránt. Hanem mert 2006 óta (15 éve) foglalkozom a témával és igyekszem tanulmányozni a részleteket. (Időnként néha előjön nálam ez a téma, és ilyenkor aktívan el is kezdek iránta érdeklődni és tanulmányozni a részleteket.)

Azt tudom hogy a grafit moderálja (azaz lassítja) a neutronokat, ugyanakkor a neutronok vissza is verődnek a grafitról. Ezért a grafit egyidejűleg a lassítás mellett képes gyorsítani is a hasadást.

A szabályzórudakat ugye akkor húzzák ki, amikor a teljesítmény csökken, ill. magasabb teljesítményt szeretnének elérni.

Ezért - csak kérdezem hogy helyes-e a meglátásom - azért raktak grafitot az RBMK-nál a szabályzó rudak végére, hogy ezáltal a teljesítményt gyorsabban tudják növelni (azaz a lecsökkent neutronhasadást "felgyorsítani")? Viszont az az 1,25 méteres toldalék szerepe számomra még mindig nem világos teljesen. (Tisztában vagyok azzal hogy a víz - legalábbis a könnyűvíz - is moderálja a hasadást, de még minimálisabb mértékben mint a grafit.)

Arról is lehetne szó, hogy miért nem volt semmilyen biztonsági rendszer beépítve, ami megakadályozta volna a rudak szabálytalan kiemelését és hogy miért lehetett minden biztonsági rendszert kézi vezérléssel kiiktatni, de főleg hogy miért "bíztak" annó a szovjet fejesek annyira az "emberi tényezőkben" ill. hogy miért nem történt kellő szintű felvilágosítás legalább a kezelőszemélyzet részére az RBMK "hibáiról"?

(Amúgy a kérdés költői is, hiszen abban az időben egyrészt mindenki a presztízsre, a hatalomra és a teljesítményre hajtott, az pedig hogy a Szovjetunió egyik csodafegyvere, az RBMK olyan súlyos tervezési hibákat rejtsen magában amely miatt a reaktor állapota rendkívül instabillá, kritikussá válhat - adott esetben fel is robbanhat, elképzelhetetlennek tartották. Ilyesmit még csak feltételezni is bűn! Másrészt azt is elképzelhetetlennek tartották, hogy pont a saját "kádereik" fognak szabotázst elkövetni - mondjuk ennyi erővel tudatlan gyerekekre is bízhatták volna a feladatot.)

2021. máj. 22. 18:02
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

#10 akkor van már fizika diplomád?

Csak azért kérdezem, mert én is ilyesmiben gondolkozom.

2021. máj. 24. 00:23
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy ezek a grafit részek a rudak alján neutronreflektorként működtek. Utána is néztem Szatmáry/Aszódi Csernobil c. könyvében:

"A baleset kialakulását elősegítette a szabályzórudak szerkezete. Méretük megegyezik a fűtőelemekével. Az utóbbiak közepén uránrudak vannak, de a felső és az alsó részükön tiszta grafit található. Ez reflektorként hat a láncreakcióra: a reakcióból kiszökő neutronokat visszaszórja. A szabályzórudak középső részén neutronelnyelő anyag van, de a felső és az alsó részükön megtalálható ugyanez az abszorbens [...]. Teljesen kihúzott rúd lefelé mozgatásakor először nem az abszorbens lép be a reaktorban hanem a moderátorként viselkedő grafit."

Emiatt a teljesen kihúzott szabályzórudak visszaengedése először kicsit gyorsította a láncreakciót.

Amúgy a könyvet ajánlom mindenkinek akit egy kicsit is érdekel a téma, tisztába tesz sok pletykát és tévhitet az csernobili balesetről és az atomenergiáról általában.

2021. máj. 24. 13:31
 13/25 anonim ***** válasza:

Van (sajnos)...

Életem legrosszabb döntése volt 😂... Reaktorokkal akartam foglalkozni, mondom jó lesz de nem. Nagyon nagyon elméleti, engem meg pl egy műszaki raktorfizika/reaktortermohidraulika 1000× jobban érdekel, ezért is megyek energetikára.

Egész életemben mérnök akartam lenni, erre a hülye fejemmel fizikára mentem, és bár vörös színű a diplomám soha többet egy másodpercet nem szeretnék fizikusként dolgozni, szörnyű az egész...

Így nem ajánlom...

2021. máj. 24. 13:35
 14/25 anonim ***** válasza:
#13 Rendben, köszönöm!
2021. máj. 24. 13:41
 15/25 A kérdező kommentje:

# 12

Végre egy értelmes, érthető válasz! Nagyon szépen köszönöm tisztelt 12-es válaszoló.

Viszont egy dolgot még akkor sem tudok megérteni. Nevezetesen azt, hogy miért lehetett a rudakat szabálytalanul hosszan kihúzni, ill. miért nem volt semmilyen mechanikus gát (ha már úgyis ki lehetett a biztonsági funkciókat kézi vezérléssel iktatni) és ami a legfontosabb; az a két 1,25 méteres toldalék (ami a bór és a grafit között helyezkedett el) milyen célt szolgált, miért nem lehetett volna oda is bórt tenni?

2021. máj. 24. 17:34
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

A rudakat csere vagy karbantartás céljából ki lehetett teljesen húzni, vagy el is lehetett távolítani. Normál üzemben persze voltak mérnöki gátak amik megakadályozták (volna) hogy ezeket teljes mértékben kihúzzák, de a személyzet ezt felülírta.

Azt, hogy ez a toldalék mire szolgált, az előző válaszomban szerepel: neutronreflektorként működött. Tehát ahelyett hogy a reaktor alján neutronelnyelő anyagból lévő "lyukak" lettek volna, ezekkel a grafit végekkel egy egységes neutronvisszaverő "burkot" hoztak létre a reaktor körül. Így a reaktorból kevesebb neutron tudott kiszökni, így kicsit hatékonyabb volt a láncreakció.

2021. máj. 24. 17:57
 17/25 A kérdező kommentje:

# 16

"Azt, hogy ez a toldalék mire szolgált, az előző válaszomban szerepel: neutronreflektorként működött."

Igen, én ezt értem is teljes mértékben, azonban én nem a grafitvégről beszéltem. Hanem erről (legalábbis ami a 61. oldalon látható): [link]

Hogy az az 1,25 méteres teleszkóp miért volt ott és mi volt a funkciója, miért nem lehetett az a rész is bórból?

2021. máj. 24. 18:16
 18/25 EagleHUN ***** válasza:
Ez a pdf (amit megosztottál: [link] ) tökéletesen megválaszolja az RBMK minden tervezési és egyéb hibáját. Sőt még a kérdéseidet is. Nincsen mit hozzáfűzni.
2021. máj. 26. 23:08
 19/25 A kérdező kommentje:

# 18

Attól még le lehetne írni itt helyben annak az 1,25 méteres, könnyűvízzel teli teleszkópnak a funkcióját, ami a bór rúd alsó és felső végén helyezkedett el a bór és a grafit toldalék között.

Legalábbis pontosabban, mint ahogy a diában olvasható, ott ugyanis csak nagyon egyszerűen (hétköznapi megfogalmazásmódban) van leírva, és egyáltalán nem tér ki a részletekre.

Kérdés az, hogy akad-e itt jelenleg egy olyan fizikában jártas szakember, aki ezt meg tudja magyarázni?

2021. máj. 28. 17:08
 20/25 anonim ***** válasza:
15%
Nem véletlenül lett ez a reaktortipus a szovjetek büszkesége. Nem hinném hogy létezik még egy ilyen remek reaktor ami a névleges teljesítmény harmincszorosát is elviseli. Ugyanis ez a reaktor 30 ezer! megawatton még egyben volt és csak ezt követően repedtek szét a csatornái. Rossz volt a tervezés mert instabil állapotba került...Fenéket. Melyik az a reaktortipus ami nem kaphat xenonmérgezést ha egy gügye operátor kezeli? Tudtommal a paksi hiperszuperbiztonságost is elérte egyszer már ez a helyzet amiért le kellett állítani. Csernobilban is ezt kellett volna amire a kezelők fel is hívták a felettesük figyelmét de sz@rtak rá. Itt a szándékos katasztrófa okozás volt a legfőbb ok, különben a mai napig hibátlanul működne mint még egy két helyen az oroszoknál.
2021. máj. 28. 23:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!