Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mindenképp balkezes gitár kell?

Mindenképp balkezes gitár kell?

Figyelt kérdés
A kislányom most kezdte a zeneiskolánan a gitár előkészítő évet. Balkezes, de többször átgondolva, őt is megkérdezve, tanár véleményát kikérve végül jobb kezes gitáron kezdett el tanulni. Ma a fejlesztőpedagógusa össze-vissza szídta a tanárát, hogy majd felkeresi és jól kiokítja, hogy a gyereknek bal kezes gitáron kéne tanulnia. Ki mit gondol erről? Nekem azt mondták a hangszerválasztón, hangszereknél nem szokták nézni, hogy ki milyen kezes

2017. okt. 2. 17:11
1 2 3
 1/27 Mojjo ***** válasza:
71%

Attól függ, mik is a célok. A gitárnál a két kéznek teljesen más feladata van - az egyik a húrokat fogja le a fogólapra, a másik pedig a húrokat pengeti, vagy szabadon, a puszta ujjaival, vagy pengetővel. A tanulás elején a húrokat lefogó kéznek van nehezebb dolga. Megtanulni ugrálni a húrok és pozíciók között, fura formákat felvenni, gyakorta ráadásul elég gyorsan, nem egyszerű. Így ha egy balkezesnek jobbkezes gitárt adunk (vagy egy jobbkezesnek balkezest) az első időszakban nagy valószínűséggel gyorsabban fejlődik. És ha mindössze az a cél, hogy a szegény legény vagyok én-t, meg a boci boci tarkát el tudja pengetni, na meg esetleg a tábortűznél tudjon éneket kísérni akkordozva, akkor jobban is jár így.

Viszont ha komolyabb tervei vannak a gitárral, zenéléssel, akkor még most hajítsátok el messzire a jobbkezes gitárt, és vegyetek neki egy balkezest. Komolyabb szinteken a pengető kéz szerepe egyre fontosabb, egyre bonyolultabb és egyre nehezebb. Ráadásul zeneiskoláról beszélsz - esetleg klasszikus gitározásra gondolsz, és komolyzenével akarna foglalkozni? Ugyanis klasszikus gitározásnál ez hatványozottan érvényes. Klasszikus gitározásnál a pengető kéznek pokoli nehéz szerepe van, és sebészi pontossággal kell a húrokhoz érnie. A klasszikus gitár pont az a hangszer, ami rendkívül alkalmas a hangsúlyozásra, nem csak dinamikával, hanem hangszínváltoztatással is, ehhez pedig a pengető kéznek nagyon komolyan és pontosan kell dolgoznia. Ha ez a cél, akkor hatalmas, könnyen lehet, hogy behozhatatlan hátrányban lesz a lányod, ha balkezesként jobbkezes gitáron fog játszani. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaha is arra a szintre fejlődhet, mintha a megfelelő gitár lenne a kezében. Szóval ha komolyabb terveitek vannak, váltsatok gitárt ÉS tanárt is. Mert amelyik tanár ezt nem ismeri fel, az úgy dilettáns, ahogy van sajnos.

2017. okt. 2. 17:30
 2/27 anonim ***** válasza:
balos gitárt neki, akármi a cél
2017. okt. 2. 17:36
 3/27 Mojjo ***** válasza:
71%

@2: Ez nem igaz. Az általam ismert gitártanárok tapasztalatai alapján, na meg a gitártechnikák ismerete alapján sem. Akkordsikálgatni jó, sőt, jobb a jobbkezes gitár. Bármi komolyabbra már nem, és nagyon nagy hátrány lesz.

Annyit még hozzátennék, hogy bármi is _most_ a cél, jobb úgy készülni, és számítani, hogy igenis többet akar majd kezdeni a gitárral, és lehet, komolyabban szeretne majd vele foglalkozni. És így a jobbkezes gitár mindenképp felejtős. Át kell térni balkezesre, egyértelmű.

2017. okt. 2. 17:43
 4/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, még csak kilenc éves, egyenlőre nincsenek nagy tervei, de ki tudja mi lesz késöbb. Rákérdezek akkor még a tanszakvezetőnél, hogy ő is ragaszkodik-e a korábban elmondottakhoz, mert ez a nézőpont elsőre nagyon meglepett, direkt többszöt több hangszernél rákérdeztem, amikor voltunk kipróbálni a különböző hangszereket és akkor mind azt mondták

hogy ezt ők nem veszik figyelembe és nem is számít a kezesség.

2017. okt. 2. 19:59
 5/27 anonim ***** válasza:
71%

" számítani, hogy igenis többet akar majd kezdeni a gitárral, és lehet, komolyabban szeretne majd vele foglalkozni"

pont ezért irtam, hogy akármi a cél:) én is úgy kezdtem hogy kvintezés meg nirvana, eleinte nem akartam komolyzenét játszani azt mégis az lett a vége

2017. okt. 2. 20:41
 6/27 Mojjo ***** válasza:

@4: Sok hangszernél nincs is balkezes verzió. Senki nem látott még balkes zongorát, vagy fuvolát. De gitárnál van. Már önmagában ez a tény is elgondolkoztató kell, hogy legyen.

Na meg nem véletlenül alakult úgy ki a gitár, hogy az ügyetlenebb kéz fogja le a húrokat, az ügyesebb meg penget. Egy hangszer több évszázados fejlődésének megcsúfolása, meg kidobása az ablakon, ha ezt nem vesszük figyelembe. És ismételten: klasszikus gitározásnál ennek baromi nagy jelentősége lesz, ha valahol, hát ott ezer mérföldes hátrányból indul egy balkezes, aki arra van kárhoztatva, hogy jobbkezes gitáron játsszon. Azokat a finom hangsúlyokat beletenni a játékba, ami oda kell magasabb szinten, még az ügyesebb kézzel sem egyszerű, az ügyetlenebbel.meg aztán... rendesen kicseszés, ha egy ember arra van kényszerítve. Ne tegyetek ilyesmit, komolyan.

@5: Jogos-jogos :)

2017. okt. 2. 21:13
 7/27 A kérdező kommentje:

Ledves Mojjo!

Köszönöm a válaszokat, igen elgondolkodtató volt a tény, hogy létezik balkezes gitár, ezért is kérdeztem rá korábban a zeneiskolában, de laikusként nyilván nem sokat tudok a témáról, így elfogadtam a válaszukat, miszerint ez nem lényeges.

Nyilvánvalóan a legobbat szeretném a gyereknek, ezért is tettem fel itt a kérdést.

Őszintén szólva nem is tudom mi tévő legyek, ha az egész iskola ezen az állásponton van. Egyébként teljesen egyértelmű, hogy fogok beszerezni egy balkezes hangszert, nem vagyok egy kényszerítős fazon.

Csak így, hogy nem vagyok otthon a témában, nagyon kellemetlen odaálni a tanár elé, hogy márpedig balkezes hangszere lesz a gyereknek.

Esetleg tudsz ajánlani 3/4-es balkezes klasszikis gitárt?

Ha már veszek az legyen normálisabb fajta olyan 60.000 szánnék rá max. Előre is köszönöm.

2017. okt. 2. 22:31
 8/27 anonim ***** válasza:

Egyetértek Mojjoval.

Talán azt érdemes megemlíteni, hogy klasszikus gitárnál egyáltalán nem nagy művelet a jobbkezest balosra átalakítani, úgyhogy nem kell megijedni attól, hogy nem lesz nagy választék a balos kínálatban.

60ezerért már biztosan egész jó lehet venni, én ezt a keretet inkább félretenném kicsit későbbre, amikor már egész méretű kell, nyugodtan kezdhet egy olcsóbbal, aztán ha komolyra fordul, érdemes többet áldozni rá.

Az én lányom most kezdte a 2. évfolyamot, ilyen gitáron játszik, teljesen alkalmas egy kezdő számára, pontos, kényelmes: [link]

Nyilván a drágább jobb, de ilyenkor talán még fölösleges.

2017. okt. 2. 22:50
 9/27 A kérdező kommentje:

Kedves Túrórudi2!

Köszönöm az ajánlást, igen, és is gondoltam, hogy talán kicsit magas a keret, a tanár szerint a 3/4-es méret nagyjából még két évig lesz jó és majd akkor érdemes egy jobb minőségre befektetni. Remélem sikerül ezt a balos-jobbos kérdést megbeszélni vele normálisan és minden folyik majd szépen a medrében.

2017. okt. 2. 23:16
 10/27 Mojjo ***** válasza:
76%

@7: Nem biztos, hogy az egész iskola azon az állásponton van. Tényleg lehet, hogy érdemes beszélni a tanszakvezetővel. Na meg nem mindegy, hogy azon az állásponton vannak, hogy "jó a jobbkezes is", vagy azon, hogy "mindenképpen jobbkezes kell". Ha az első verziót vallják, akkor szerintem egyáltalán nem ciki odaállni, hogy legyen inkább balkezes. Ha a másodikat, na, akkor tényleg az.

Ami a jó gitárt illeti, Túrórudi jól mondja, egyelőre, amíg 3/4-essel játszik, ennek nincs nagy jelentősége. Már csak azért sem, mert a 3/4-es gitárok szinte kivétel nélkül alacsonyabb minőségű, teljes mértékben rétegelt fából készült izék. Ha áttér teljes méretre, akkor érdemes lesz az izét hangszerre cserélni. A 60 ezer kb az alja annak a kategóriának, ami már oké - de ha van két éve, akkor addig úgyis kiderül, hogy mennyire jön be a kislánynak a gitározás, és ha úgy tűnik, eléggé, van idő pénzt is gyűjteni új gitárra.

Itt sajnos már nem teljesen értek egyet Túrórudival. Bár tény, az összes gitárfajta közül a klasszikus gitárnál van a legnagyobb esély arra, hogy nagyobb macera nélkül átalakítható legyen egy jobbkezes gitár balkezesre, de azért itt sem mindig olyan egyszerű a dolog. Amit figyelni kell, az az ún, hátsó nyereg - egy kis fehér izé a hídon, amire hátul felfekszenek a gitárhúrok.

[link]

Ezen a képen a legfelső fehér cucc. Vagy itt a fehér:

[link]

Namost, ha megnézed az első képet, láthatod, hogy nem párhuzamos a fával, vagy épp a többi fehér cuccal. Ezt intonációs okokból csinálták ilyenre. Ha ilyet látsz, akkor ezt fúrás-faragás nélkül nem lehet balosra alakítani. Ha ilyet látsz:

[link]

ahol látszik, hogy nem sima egyenes a felszíne, ahol a húrok ráfekszenek (úgy hívják, "kompenzált nyereg" - szintén intonációs okokból ilyen), akkor sem lehet csak simán balosra áthúrozni a gitárt, még akkor sem, ha amúgy párhuzamos lenne az alatta lévő fával a nyereg. Ez esetben mondjuk elég egy balosra kompenzált nyerget beszerezni.

Olyat lehetőleg ne is vegyél, ahol nem párhuzamos, ahol meg párhuzamos, ott nagy valószínűséggel kompenzált lesz, de hangszerboltban lehet kapni balos nyerget, vagy ha épp nincs, akkor is beszerezhető, megoldható a probléma. A lényeg az, hogy ne csak csípőből húrozzátok át a hangszert, mert intonációs gondjai lesznek.

Még pár tanács hangszerválasztáshoz: az akusztikus gitárok - így a klasszikus gitár - lelke a fedlap. A fedlapnak kell minél szabadabban, könnyedebben rezegni, mert a hang kialakításában ennek lesz a legnagyobb szerepe. Erre pedig az olcsóbb gitárokon alkalmazott rétegelt fa nem igazán alkalmas. Szóval ami fontos szempont, az az, hogy tömör legyen az a fedlap. 60 ezertől már lehet ilyet kapni, onnan felfelé pedig egyre természetesebb lesz a dolog. Ahogy megy fel az ár, a szemöldök és a hátsó nyereg anyaga műanyagról csontra változik (jobban át tudják adni a húr rezgéseit), a szegélyezés fára változik műanyagtól, a hanglyuk körüli díszítés gagyi festésről valódi intarziára, és egy olyan 160-200 ezertől felfelé pedig a hát- és oldallap is tömörfára rétegelt helyett. De a legfontosabb szempont mind közül a fedlap tömörsége.

Az imsertebb, nagyobb márkáknak is vannak ugyan klasszikus gitárjaik, pl Fendernek, Cortnak, Ibaneznek, akárminek, de ezeket én nem ajánlanám. Tudnak gitárt gyártani, de nem klasszikust - az egy kissé más tészta. Így a tömegmárkák tömegtermelt gitárjait forgalmazó nagyobb hangszerboltok helyett kifejezetten klasszikus gitárokra - vagy azokra IS - specializálódott boltokat ajánlok. Pár bolt és link:

- kil: [link]

- segovia: [link]

- stageshop: [link]

- viktória hangszer: [link]

Ezekben a boltokban lehet kapni spanyol, vagy más egyéb országban (pl Németországban) kézzel, manufaktúrában készített gitárokat, amiket milliószor jobban ajánlok, mint a tömeggyártottakat. Pl. Francisco Bros gitárokat, vagy Camps gitárokat. Érdemes ellátogatni ezekre a helyekre és körülnézni. Majd. Két év múlva. Addig felesleges, 3/4-es gitárt nem fogsz kapni ilyet, meg talán még nagy jelentősége sincs. Mire igazán fog kelleni az a plusz, amit egy ilyen gitár nyújt, már úgyis ki fogja nőni a gyerekméretet.

2017. okt. 3. 00:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!