Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerintetek ennyi elég egy...

Szerintetek ennyi elég egy kisregényhez?

Figyelt kérdés
Koromhoz képest (elsős gimnazista vagyok) gazdag szókinccsel rendelkezem, és pillanatnyilag kicsattanok az ichlettől, ezért szeretnék írni egy kisregényt egy hátrányos helyzetű kamaszlányról és annak famíliájáról.Elsősorban a szülő-gyermek kaocsolatot fogja elemezni és, hogy az ember mennyire számíthat a családjára illetve mennyire nem. Lesznek benne hirtelen fordulópontok, boldog és szomorú részek. Az lenne tehát a kérdésem, hogy 15 Word-oldalnyi szöveg elég lesz (12-es betűméretben), vagy többet írjak annál? Az értelmes válaszokat előre is köszönöm! :) (olyan emberek válaszát különösen értékelném, aki jártas a témában :3)

2015. okt. 20. 17:13
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
100%

Nah akkor kezdjük az elején. Bő a szókincsed, oké. A nagyapám is olyan bő szókinccsel tud káromkodni, ha beleüti a kis-lábujját egy bútorba, hogy némán bólogatok. Viszont helyesen írni nem tud, ahogy te sem eljeskdesz ebben. Tehát hiába van baromi nagy szókincsed, ami talán nagyobb a farkamnál is - kétlem -, ha nem tudod helyesen leírni.

Írni akarsz? Van hozzá kedved és témád is? Én ilyenkor tudod mit csinálok? Igen, írok.

Mi? Nem. Nem feljövök gyk-ra és megkérdezem, hogy írhatok-e.

Az írás elég relatív dolog. Az, hogy előre eltervezz egy oldalszámot lehetetlen, már ha jót akarsz írni. És ez ahogy előttem is írtam inkább novella, nem pedig kisregény. Igazából nem is oldalszámban mérik ezt a kettőt, hanem cselekményben. Ha egy szálon fut a történet kevés szereplővel, akkor novella, ha ennek ellenkezője, akkor kisregény vagy sima regény - itt már a terjedelem dönt -.

A témád nem rossz, és azokra ne hallgass, akik szerint nem vagy elég érett hozzá. Miért ne lehetnél? Habár valóban kétséges, de nem lehetetlen. Egy jó író képes elvonatkoztatni magától, és mások szemszögéből is látni a dolgokat. Példa: vegyünk egy józan gondolkodású családos írót, aki világ életében tisztességes volt. Ennek az írónak, ha a karakter megkívánja, a világ legbetegebb elméjének kell lennie, aki örömmel az arcán ír a pedofíliáról, állatkínzásról és erőszakról. És nem látszódhat az írásán, hogy ellenezne bármit is. Ha látszik, vagy erőltetetten utalgat, akkor ő egy szar író. Olvass mástól.

+1 - Nem hiszem, hogy jól viseled a kritikát, pedig azt írtad, hogy igen. De ez jól is van így. Aki azt mondja jól viseli a kritikát, az hazudik. Igen, hazug vagy.

2015. okt. 20. 21:45
 22/37 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom elég kutatást végeztél már a témában,hogy hiteles olvasmányt adhass ki a kezedből. Beszéltél jó néhány gyám hivatali dolgozóval..(ja velük nem, mert ők nem mondhatnak semmit a munkájukról, max névtelenül, részleteket elhagyva) és 1-2 gyerekkel is, akik átéltek hasonlóakat.

Be tudsz számolni arról, hogyan hatott ez ki a családhoz való igényére, az emberi kapcsolataira, annak minőségére.

Hogyan kezeli a nővé válást, és hogyan vezeti le a stresszt.

Nem kertelek kisunokám, ha te 15oldalba belesűrítesz egy érzelmi hullámvasutat, több, mint 2db fordulópontot, és tanulságos történetet írsz, én kézen állva orálisan kielégítelek.

Egyébként ennél az alapötletnél nagyobb klisé, már csak a "szegény ember legkisebbik fia megszerzi a hercegnőt meg a fél birodalmat"

Ezer és száz ilyen sztori van elfekvőben, ráadásul a terjedelem nevetséges egy karakterdrámához. 15oldal alatt csak egy nagyon vicces vagy badass fazont lehet a szívünkbe fogadni úgy, hogy fájjon az elvesztése.

2015. okt. 20. 21:50
 23/37 A kérdező kommentje:

"Gondolom elég kutatást végeztél már a témában,hogy hiteles olvasmányt adhass ki a kezedből. Beszéltél jó néhány gyám hivatali dolgozóval..(ja velük nem, mert ők nem mondhatnak semmit a munkájukról, max névtelenül, részleteket elhagyva) és 1-2 gyerekkel is, akik átéltek hasonlóakat.

Be tudsz számolni arról, hogyan hatott ez ki a családhoz való igényére, az emberi kapcsolataira, annak minőségére.

Hogyan kezeli a nővé válást, és hogyan vezeti le a stresszt.

Nem kertelek kisunokám, ha te 15oldalba belesűrítesz egy érzelmi hullámvasutat, több, mint 2db fordulópontot, és tanulságos történetet írsz, én kézen állva orálisan kielégítelek.

Egyébként ennél az alapötletnél nagyobb klisé, már csak a "szegény ember legkisebbik fia megszerzi a hercegnőt meg a fél birodalmat"

Ezer és száz ilyen sztori van elfekvőben, ráadásul a terjedelem nevetséges egy karakterdrámához. 15oldal alatt csak egy nagyon vicces vagy badass fazont lehet a szívünkbe fogadni úgy, hogy fájjon az elvesztése."

Anyám a gyámhivatalnál dolgozik, és - persze nem mond részleteket, se azt, hogy ki az illető, hol lakik, stb. - szokott beszélni róla, hogy milyen körülmények között élnek gyerekek. És beszéltem jó pár ismerősömmel, akik ne tudd meg, milyeneket meséltek a gyerekkorukról.

Kössz, nem kell az orális kielégítésed, sem az, hogy mennyire hihetetlen, hogy akarok írni egy kisregényt. Szerinted mindenki 30 évesen kezdte az írást, mert csak akkor "érett" meg rá? Álmodban. Nem nagyon érdekel a hihetetlenkedésed, már akkor leminősítetted magad előttem, mikor egy kiskorúnak az orális kielégítésről írtál. A cselekményt meg nem fogom leírni, mondhatsz akármit.

2015. okt. 20. 22:38
 24/37 A kérdező kommentje:

"Nah akkor kezdjük az elején. Bő a szókincsed, oké. A nagyapám is olyan bő szókinccsel tud káromkodni, ha beleüti a kis-lábujját egy bútorba, hogy némán bólogatok. Viszont helyesen írni nem tud, ahogy te sem eljeskdesz ebben. Tehát hiába van baromi nagy szókincsed, ami talán nagyobb a farkamnál is - kétlem -, ha nem tudod helyesen leírni.

Írni akarsz? Van hozzá kedved és témád is? Én ilyenkor tudod mit csinálok? Igen, írok.

Mi? Nem. Nem feljövök gyk-ra és megkérdezem, hogy írhatok-e.

Az írás elég relatív dolog. Az, hogy előre eltervezz egy oldalszámot lehetetlen, már ha jót akarsz írni. És ez ahogy előttem is írtam inkább novella, nem pedig kisregény. Igazából nem is oldalszámban mérik ezt a kettőt, hanem cselekményben. Ha egy szálon fut a történet kevés szereplővel, akkor novella, ha ennek ellenkezője, akkor kisregény vagy sima regény - itt már a terjedelem dönt -.

A témád nem rossz, és azokra ne hallgass, akik szerint nem vagy elég érett hozzá. Miért ne lehetnél? Habár valóban kétséges, de nem lehetetlen. Egy jó író képes elvonatkoztatni magától, és mások szemszögéből is látni a dolgokat. Példa: vegyünk egy józan gondolkodású családos írót, aki világ életében tisztességes volt. Ennek az írónak, ha a karakter megkívánja, a világ legbetegebb elméjének kell lennie, aki örömmel az arcán ír a pedofíliáról, állatkínzásról és erőszakról. És nem látszódhat az írásán, hogy ellenezne bármit is. Ha látszik, vagy erőltetetten utalgat, akkor ő egy szar író. Olvass mástól."

"eljeskdesz" - aha, és még te papolsz itt nekem a helyesírásról. Leírnád, hogy ez mit jelent? NEM TUDSZ HELYESEN ÍRNI!!! Ja, hogy elírtad? Akkor mit csodálkozol, hogy én is beleírtam véletlenül az ihlet szóba egy c-betűt? Persze, neked ezt el kell nézni, de ha én csinálom, az Isten ellen való vétek. Az eccarvút már elmagyaráztam (Amúgy te nem láttad a Gru-t?). Ennyit a helyesírásról.

Pont letojom, hogy te miben kételkedsz. Én meg abban kételkedek, hogy a farkad nagyobb 10 cm-nél. :D Kételkedj csak nyugodtan, én is azt csinálom.

Nem az volt a kérdésem, hogy írhatok-e. Szövegértés, ember.

Igenis ki kell dolgozni a történetet (helyszínek, szereplők, cselekmény, terjedelem, stb.), ha jót akarsz írni. Vagy szerinted hogy kell elkezdeni? Csak úgy in memorias rest belevágni a közepébe, aztán lesz ami lesz? Persze, csakis.

Egy szó mint száz: eléggé megcáfolható amit leírtál.

2015. okt. 20. 22:54
 25/37 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyszer minden feltétel adott ahhoz, hogy megírd a könyvet, és tudod is, hogy hogyan kell.Viszont leszarod, ha valaki nem ért egyet veled, vagy mást javasol(esetleg kijavít), akkor minek tetted fel a kérdést? Minek trollkodsz?

Btw. Az, hogy a válaszom vicc részét félreérted, és azon lovagolsz, enyhén szólva szánalmas. De mit érdekel ez téged, hiszen úgy is nagy a szókincsed...

2015. okt. 20. 23:42
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
Az "in medias res" te agyonművelt! ="D Besírtam! Tedd már meg, hogy nem írsz. Jót teszel vele a világnak.
2015. okt. 21. 00:52
 27/37 A kérdező kommentje:
26-os: Tedd már meg, hogy nem írsz ide. Jót tennél a világnak. Az irodalomtanárom ezt tanította, szívesen szervek egy képet a füzetemről.
2015. okt. 21. 09:01
 28/37 A kérdező kommentje:
25-ös: Ha egyszer annyira hülyének tartasz, minek írsz ide? Minek trollkodsz?
2015. okt. 21. 09:03
 29/37 anonim ***** válasza:

De, az élettapasztalat korhoz kötött. Hiába is magyarázzuk neked, úgyse fogod még fel, majd 10-20 év múlva megérted. 15 évesen sokan hiszik azt, hogy mindent tudnak, de már 18 évesen is fogják a fejüket a hülyeségeik miatt. A stílusodról nem akarok véleményt nyilvánítani, de szerintem szállj magadba egy kicsit, és úgy összességében, szállj le a magas lóról. Attól még ugyanúgy körberöhögnek, ha nevetséges irománnyal állsz elő, és bizonygathatod, hogy "deazfantasztikusésbőszókincsű". Aki meg valóban jó, az általában nem hangoztatja, nem kuncsorog az elismerésért, és nem is cáfolja meg önmagát 2 sorral lejjebb. Amúgy meg nem ártana többet olvasnod, bővítened az ismereteidet, mert ezt a témát nem csak ezernyi könyvben dolgozták föl, de kb minden másfeledik középiskolás írogatott már hasonlót, és közülük is van olyan, aki nagyon jól, akár száz oldalakban. Én 13 évesen 130 oldalas könyvet írtam, mégse vertem rajta magam, hanem haladtam tovább, és a lényeg, rengeteget olvastam/olvasok a mai napig. Tanulás és alázat, ha ezeket betartod, normális művet adhatsz ki a kezed közül.

29/N

2015. okt. 21. 12:59
 30/37 anonim ***** válasza:
100%

"("eljeskdesz" - aha, és még te papolsz itt nekem a helyesírásról. Leírnád, hogy ez mit jelent? NEM TUDSZ HELYESEN ÍRNI!!! Ja, hogy elírtad? Akkor mit csodálkozol, hogy én is beleírtam véletlenül az ihlet szóba egy c-betűt? Persze, neked ezt el kell nézni, de ha én csinálom, az Isten ellen való vétek. Az eccarvút már elmagyaráztam (Amúgy te nem láttad a Gru-t?). Ennyit a helyesírásról.

Pont letojom, hogy te miben kételkedsz. Én meg abban kételkedek, hogy a farkad nagyobb 10 cm-nél. :D Kételkedj csak nyugodtan, én is azt csinálom.

Nem az volt a kérdésem, hogy írhatok-e. Szövegértés, ember.

Igenis ki kell dolgozni a történetet (helyszínek, szereplők, cselekmény, terjedelem, stb.), ha jót akarsz írni. Vagy szerinted hogy kell elkezdeni? Csak úgy in memorias rest belevágni a közepébe, aztán lesz ami lesz? Persze, csakis.

Egy szó mint száz: eléggé megcáfolható amit leírtál.)"

Az önirónia mond neked valamit? :)

Direkt két elírást is ejtettem abban a szóban, de úgy látszik van még olyan barom, akinek így sem esik le. Ha ennyire nincs érzéked az írott dolgok átlátásához, akkor az írás nem neked való.

2015. okt. 21. 13:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!