Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Regény fogyasztók! Hogy lehet...

Regény fogyasztók! Hogy lehet ennyi unalmas, gagyi, elcsépelt könyvet olvasni?

Figyelt kérdés

A regények 99%-a egyszerűen olyan lapos, klisés, stílusra jellemző közönséges tucat, hogy véteknek érzem ezért papírt gyártani... (plusz pont az e-könyveknek ebből a tekintetből).

Az ilyen tucat thrillereket, fantasy-kat, scifi-ket, detektív regényeket 5-10 oldal után úgy érzem hogy "ez időtöltésre jó max, de arra is csak akkor ha nincs semmi más".

És ez ugyanígy igaz a legtöbb "klasszikusra" is.

Annyira elkeserítő belegondolni, hogy 30-40-50 éves felnőtt emberek olyan regényekért lelkesülnek, és olvassák újra akár háromszor is, amiknek a mondanivalója egy nem teljesen agyhalott 16 éves számára már tiszta lehet.

Annyira kellemetlen, gagyi "érvnek" érzem a regényolvasás mellett ezt a "olyan helyzeteket mutat be amikkel nem is találkoznál" illetve ennek egy átfogalmazott formája még a "önmagadnak olyan kérdéseket teszel fel amiket amúgy nem tennél fel".

Nevetséges pátosz építgetés...

Írjatok akár csak EGY olyan katarzis élményt, ami aztán tényleg tutiziher nem lett volna megtapasztalható anélkül a regény nélkül.

A téma egyébként azért húz fel ennyire, és azért érlelődött már bennem ez a vélemény évtizedes távlat óta, mert unom, hogy az az oversimplified közhely él a fejekben, hogy "regényt olvas = mély gondolkodású entellektüel", és kimondatlanul persze, de ott van az ellentétpárja, hogy "szakkönyveket olvas = faék egyszerű szakbarbár, valszeg autista is".

Kedvencem az amikor én ismerem jobban az adott művet, mint az aki elolvasta, mert én valóban megjegyzem a wikipédiáról a tartalmat, ő meg nem...

2022. júl. 15. 21:57
1 2 3 4 5 6 7
 51/68 anonim ***** válasza:
90%

"Egyetlen egyszer nem írtam le a sz*r szót, végig más melléknevekkel írtam körül mi a bajom a regények túlnyomó részével. Ti meg úgy írtok/beszéltek mint a fogatlan kőművesbrigádban a segéd, folyton csak "sz*r, sz*r, sz*r"."

Juj, drágám, nagyon nem. Te vagy itt az, aki ezzel a bőcsészezéssel eljátssza nekünk a nép egyszerű melós gyermekét, akinek kisebbségi komplexusa van a végzettsége miatt (pedig nem kéne neki - veled ellentétben én nem nézek le senkit a foglalkozása miatt, legyen az bölcsész vagy proli, maximum az attitűd az, ami kérdéseket vet fel bennem). Persze néha bedobsz egy-egy idegen szót, hogy megcsillogtasd csodálatos mÜveltséged.

Hogyha annyit mondtál volna, hogy a regényolvasástól senki nem lesz jobb, műveltebb, értékesebb ember, akkor abban teljes mértékben egyet értettünk volna. Évi 100 könyvet olvasok, többnyire regényeket, mégse gondolom, hogy bármivel is jobb lennék annál, aki ehelyett szakkönyvet olvas, zenét hallgat, fut vagy makramézik. Semmi baj nincs azzal, hogyha téged a legtöbb regény nem köt le, nem ad számodra semmit, és ezért mással töltöd a szabadidőd, amíg az nem káros (tehát nem kismacskagyilkolás, lopás vagy Peterson kritikátlan olvasása, mondjuk). Azzal is egyetértek, hogy sokan indokolatlanul nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy valaki olvasta-e mondjuk Jókait vagy Gárdonyit, mert eTtŐl LeSzEl MűVeLt. Ez nyilván baromság. Az tagadhatatlan, hogy az olvasás igenis fejleszt bizonyos készségeket (erről tanulmányok szólnak), de az is hogy ezeket a készségeket még számos módon el lehet sajátítani Mondom, ha emellett érveltél volna, mint ahogy azt a későbbiekben próbálod beállítani, akkor persze, teljes mértékben támogattalak volna.

Erre te fogod magad átmész a másik oldalra, közlöd, hogy minden egyes regény egy tehén végbeléből kiforduló, a szagérzékelésedet örök életre megbénító ürülék minőségi szintjén áll, és amúgy is, bibibí, te okosabb vagy mindenkinél. Neked nem ezzel a hamisan felépített toposszal van bajod, hanem csakis azzal, hogy nem tudtál neki megfelelni... Hát erre most mit mondjak? Ügyesen felismerted, hogy egy fals társadalmi elvárásnak akarsz megfelelni, de arra képtelen vagy, hogy belásd, hogy mi lenne a megoldás? Nem igazán az intelligencia jele...

Más. Jártam bölcsészkarra, soha nem gondoltam, hogy az, aki szakkönyveket, olvas, autista (wtf), pláne bunkó, nem vártam el, hogy az, aki aktuálisan tetszik, mély olvasottságú legyen. Még csak a regények terén se. Ha valaki mondjuk elvárta volna tőlem, hogy minden nap kísérletezzek a laborjában, mert ő kémikus, akkor vagy rácsapom az ajtót, vagy ha őrülten szerelmes vagyok, hát lehet, hogy csinálom egy ideig, de aztán, ha kitisztul a rózsaszín köd, inkább röhögök egy jót magamon. A te bajod az, hogy erre képtelen vagy. A kommentjeidből látszik, hogy állandóan úgy kell újraírnod a világot, hogy mindig te legyél az istencsászár, mindenki más meg az ostoba proli. Ennek érdemes lenne utánamenni.

2022. júl. 16. 13:35
 52/68 anonim ***** válasza:
33%
A kérdező nyilván felettünk áll intellektuálisan, ha ilyen sztárpszichológusokat hallgat, mint Peterson. XD
2022. júl. 16. 13:42
 53/68 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy. Ami számomra unalmas, gagyi, elcsépelt, azt nem olvasom el, és kész. Amiket elolvastam, azok 99%-ra mindez nem volt igaz.

Szóval van két rossz hírem is. Egyrészt ezek szerint te a saját hülyeséged áldozata vagy, ha te direkt olyan könyveket olvasol 99%-ban, amiket nem tudsz értékelni.

Másrészt a saját hamis egód áldozata vagy, ha azt képzeled hogy a te véleményed arról, mi unalmas vagy gagyi, az valami univerzális etalon lenne.

2022. júl. 16. 14:50
 54/68 harebell ***** válasza:
100%

Értem, nekem például pont Dosztojevszkij egy regénye adott egy olyan katarzis-élményt, amit a leírásban említesz. (Azt nem tudnám mondani, hogy anélkül a regény nélkül "tutiziher" nem tapasztaltam volna meg ugyanazt az érzést, szerintem ezt teljesen felesleges boncolgatni.)

Amúgy igen, vannak rettenetesen ócska és semmitmondó regények, vannak túlértékelt klasszikusok és kötelezők, vannak könyvsznobok, vannak olyanok, akik lenézik azokat, akik nem olvasnak (pedig lehet, hogy ők is csak egykaptafa ponyvát). Ezeket a jelenségeket normálisan meg lehetne vitatni, de azt kijelenteni, hogy a regények 99%-a rossz vagy értéktelen, egészen egyszerűen butaság.

2022. júl. 16. 15:51
 55/68 anonim ***** válasza:
100%
#54-esé a pont.
2022. júl. 16. 16:26
 56/68 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj kedves kérdező, hogy bár leszólod a legtöbb könyvet, mert szerinted (!) "klisés", és talán igazad is van (ki tudhatja?), igazából te vagy az. Nagyon közhelyes, amit csinálsz, nem érzed? Huszonhét éves vagy, a stílusod alapján valamiért frusztráltnak, keserűnek tűnsz, és azzal töltöd az idődet, hogy idegenekkel vitatkozol / másokat szólsz le online. Elég szomorúnak tűnik.

Inkább keress valakit, aki szimpi, és beszélgess vele. Csak kicsit alacsonyabb lóról, hátha.

2022. júl. 16. 16:28
 57/68 anonim ***** válasza:
25%

"Olvasás alatt a hozzád hasonló könyvtáros bétékás körökben automatikusan a regényolvasásra asszociálnak."

Ezt mégis hol olvastad, vagy hallottad? Az olvasás alatt bárminemű könyv olvasása a lényeg, legyen az szakkönyv, vagy regény.

Volt egy időszakom, hogy csak pszichológiai és önfejlesztő könyveket olvastam, bele is fáradtam, mert nehéz olvasmányok és mostanság inkább csak regényeket olvasok. Az olvasásnak nemcsak a tanulás a lényege, hanem az is, hogy szórakozz is. Egy pszichológiai könyv olvasása közben nem tudok szórakozni és kikapcsolódni, lehet, hogy te igen, de az te vagy. Látod, nem vagyunk egyformák!!!

Kérdező, én nem nézlek le, ha nem olvasol el egy kötelezőt, a te dolgod, csupán leírtam, hogy rólad mutat egy bizonyítványt, hogy még erre se voltál képes. Ez is olyan, hogy tök ciki, ha valaki a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni.

Én nem illettelek semmilyen negatív, derogál jelzővel, viszont te azt csinálod ezzel a "és a tipikus bőcsészek között." És még a bölcsészek szót se tudod leírni helyesen.

Teljesen igazuk van a többieknek, hogy te egy frusztrált ember vagy, aki képtelen túllépni az őt ért csalódásokon. Ahhoz képest, hogy állítólag pszichológiai könyveket olvasol, nem látszik ez rajtad, mert az értelmi és érzelmi intelligenciád elég alacsony szinten van, hisz nem tudod elfogadni, hogy itt a többség nem veled ért egyet (mivel olyanokat állítasz, amik csak a te sértett szemszögedből igazak, egyébként pedig nem), és a múltbeli sérelmeket még mindig hordozod magadban, képtelen vagy őket feldolgozni és elengedni.

Javaslom könyvolvasás helyett inkább keres fel személyesen egy pszichológust!

2022. júl. 16. 17:15
 58/68 anonim ***** válasza:
85%

Kedves Kérdező!

Bocsánatot kérek tőled minden regény-fogyasztó nevében, akik téged valaha is megbántottak vagy lenéztek. Mély megbántottságodat tapasztalva én is újra átgondoltam az életemet. Bízom benne, hogy a Gyakori Kérdések Közössége kellően segítségedre volt frusztrációd és dühöd kiélésében, és az itteni kommentek válaszolgatásával töltött idő a javadra válik. Sajnálattal tapasztaltam, hogy nem kaptál számodra megfelelő választ. Remélem ez azért nem tántorít el attól, hogy a jövőben is tegyél fel kérdést eme jeles platformon, ahelyett, hogy személyesen intézd az ismerőseid által okozott sérelmeket megtorló hadjáratot. Mindemellett megjegyzendőnek tartom, hogy az olvasás is csak egy közönséges hobbi, ami a pórnép szórakoztatására van. Így tehát érthető, hogyha excellenciás személyed igényeit és elvárásait nem elégítik ki jelen társadalmunk közhelyes regényei, melyek egyértelműen az egyszerű halandó embertársainknak íródtak. Javasolni, ha megengeded, egy dolgot tudok csak, szakkifejezéssel a "leszarás és továbblépés" művészetét. Mely ugyan nem egyszerű, de egy kis gyakorlás után még a mindennapi embereknek is menni szokott. Most zárom soraim, remélve azt, hogy a jövőben kellemesebb társaságokban tudsz mozogni, ahol a tucat regények nem fognak az intellektus mércéjeként megjelenni.

Jó egészséget és lelki békét kívánva,

Egy unalmas, gagyi, elcsépelt könyvet olvasó

2022. júl. 16. 20:42
 59/68 anonim válasza:
73%
Leslie L. Lawrence a legjobb. Na jó, az egyik legjobb.
2022. júl. 17. 15:28
 60/68 anonim ***** válasza:
88%

Csak mert neked xy könyvek nem tetszenek, nem érdekelnek, szerinted sz**r, attól meg màsoknak lehet jó élmény elolvasni.

Baromi unalmas életed lehet, ha ezzel foglalkozol, és nem a saját kis világoddal.

Az egyik kedvenc szerzőm Stephen King, imádom a könyveit és pont nem izgat kinek tetszik és kinek nem. Persze biztos a több 10 millió rajongója téved és csak neked lehet igazad. Ja mégsem.

Ritka ótvar egy stílusod van. Egyéni ízlés alapján elítélni bárkit...röhejes vagy.

2022. júl. 18. 01:10
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!