Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Regény fogyasztók! Hogy lehet...

Regény fogyasztók! Hogy lehet ennyi unalmas, gagyi, elcsépelt könyvet olvasni?

Figyelt kérdés

A regények 99%-a egyszerűen olyan lapos, klisés, stílusra jellemző közönséges tucat, hogy véteknek érzem ezért papírt gyártani... (plusz pont az e-könyveknek ebből a tekintetből).

Az ilyen tucat thrillereket, fantasy-kat, scifi-ket, detektív regényeket 5-10 oldal után úgy érzem hogy "ez időtöltésre jó max, de arra is csak akkor ha nincs semmi más".

És ez ugyanígy igaz a legtöbb "klasszikusra" is.

Annyira elkeserítő belegondolni, hogy 30-40-50 éves felnőtt emberek olyan regényekért lelkesülnek, és olvassák újra akár háromszor is, amiknek a mondanivalója egy nem teljesen agyhalott 16 éves számára már tiszta lehet.

Annyira kellemetlen, gagyi "érvnek" érzem a regényolvasás mellett ezt a "olyan helyzeteket mutat be amikkel nem is találkoznál" illetve ennek egy átfogalmazott formája még a "önmagadnak olyan kérdéseket teszel fel amiket amúgy nem tennél fel".

Nevetséges pátosz építgetés...

Írjatok akár csak EGY olyan katarzis élményt, ami aztán tényleg tutiziher nem lett volna megtapasztalható anélkül a regény nélkül.

A téma egyébként azért húz fel ennyire, és azért érlelődött már bennem ez a vélemény évtizedes távlat óta, mert unom, hogy az az oversimplified közhely él a fejekben, hogy "regényt olvas = mély gondolkodású entellektüel", és kimondatlanul persze, de ott van az ellentétpárja, hogy "szakkönyveket olvas = faék egyszerű szakbarbár, valszeg autista is".

Kedvencem az amikor én ismerem jobban az adott művet, mint az aki elolvasta, mert én valóban megjegyzem a wikipédiáról a tartalmat, ő meg nem...

2022. júl. 15. 21:57
1 2 3 4 5 6 7
 11/68 A kérdező kommentje:

6#

Na, végre valaki akiből kinézem, hogy nem egy chat-bot hanem esetleg gondolkodó emberi lény.

Nem, nem fogok "világirodalom legjobb könyvét" írni.

Volt hogy leültem naplót írni még fiatalon, de még egy eseménydús napom után is úgy éreztem: basszus, ez leírva önmagában unalmas, ha meg cifrázom akkor erőltetett".

Plusz mégis miről írnék?

Unpopular oppinion, de a világon már mindent leírtak. Nincs új a nap alatt.

Most az hogy egy 500 éves toposzt exhumálunk újra és újra és átírjuk a helyeket, a szereplők neveit és kiadjuk új címmel, attól még a sztori és a tartalom lerágott csont marad.

Az emberi érzelmek palettája véges, és ebből adódóan nem lehet akárhányszor feldolgozni egy-egy témát.

2022. júl. 15. 22:22
 12/68 A kérdező kommentje:

Gyerekek, szövegértés.

Nem az összes könyvnek csak a wiki részét néztem meg.

Van amit cakkumpakk elolvastam (miközben sűrűn forgattam a szememet hogy ez mekkora gagyi ponyva).

Volt amibe belekezdtem aztán 150 oldal után már éreztem hogy ebből untig elég a tartalmat wikiről kilesni.

És ja, van olyan amit egy az egyben wikiről kinéztem, mert annyira giccsparádénak éreztem az ismertetője alapján, hogy el se kezdtem.

2022. júl. 15. 22:25
 13/68 A kérdező kommentje:

9#

Remek alkalom hogy meglegyen az katarzisom.

Írd le az első négyet mondjuk ami eszedbe jut!

De ne ilyen Thomas Mann-okat meg Stephen King-eket mert azoktól kiskanállal kaparom ki az agyamat.

2022. júl. 15. 22:27
 14/68 anonim ***** válasza:
96%

Ami nem tetszik, azt rajtad kívül szerintem senki nem olvassa pláne a 150. oldalig, hogy akkor essen le neki, hogy nem is jó, és még utána Wikipédiázzon...

Csak azért csinálod, hogy azoknak az ismerőseidnek a képébe nyomd, hogy mekkora király vagy már, akik esetleg szeretik ezt a stílust?

Vagy esetleg komolyabb társaságban sehol nem lenne az entellektüelled?

2022. júl. 15. 22:28
 15/68 A kérdező kommentje:

14#

Azért csinálom mert (sajnos) ez társadalmi elvárás.

Sajnos olyan világban élünk ahol a Kisherceg nem ismerése egyenlő egy magadra tűzött "Ostoba barbár vagyok, kerülj el!" táblával.

Így akármennyire felejthető giccs, elolvastam.

2022. júl. 15. 22:32
 16/68 A kérdező kommentje:

Plusz szerettem volna több volt párom kedvében járni akik rendszerint bölcsészkarosok voltak.

Volt régész (jegyesem volt), volt történész, volt anglisztikás barátnő is... muszáj volt olvasni, mert tudom hogy rosszul esett volna nekik ha néha nem tudnak a párjukkal Kosztolányiról beszélgetni.

Elismerem, Dosztojevszkij nem volt rosz.

Kicsit húzta vonta a sztorikat egy ponton, de teljesíthető wiki nélkül is.

De pl az Üvöltő szeleket mindenfajta bűntudat nélkül tettem le örökre az egyharmadánál.

2022. júl. 15. 22:36
 17/68 anonim ***** válasza:
100%

Aha. És ha társadalmi elvárás lenne, hogy ugorj a kútba, repülőstartból nyomnád a fejest.

Engem nem izgat a társadalmi elvárás annak ellenére sem, hogy olvastam A kis herceg-et, mert el akartam olvasni.

Ahogy A szürke meg a többi 50 árnyalata hiába nyomatták ezerrel a környezetemben nem érdekelt, ezért nem olvastam el, sőt nem néztem meg a filmet, és még a Wikipédián sem tanulmányoztam. Pedig nagyon felkapott volt, mert a csapból is az folyt.

2022. júl. 15. 22:37
 18/68 A kérdező kommentje:

Na, én pl megnéztem a Szürke 50 filmet a 60. percig. Ott mondtam hogy elég, ekkora trash prolitáp filmtől kirohad az agyam.

Tudni akartam, hogy én vagyok-e rosszul drótozva, hogy nem érdekel a világ egyik legsikeresebb könyve és annak filmadaptációja.

Tulajdonképpen igen, rosszul vagyok drótozva, hisz az ilyen garbós-sálas művészkörökben agyonistenített "kult" könyvek/filmek is ugyanennyire hidegen hagynak mint a Kedvencek temetője, Ragyogás, Szolgálólány meséje...

2022. júl. 15. 22:42
 19/68 anonim ***** válasza:
79%

El kell, hogy keserítselek, de nem vagy azért entellektüell, hogy ilyen társaságból válogatod a barátnőidet.

Komolyan mondom, ezek után én kizárólag olyan férfival állok szóba, aki hajlandó megtanulni kötni/horgolni, mert nagyon rosszul esne, hogy egyedül kell a méterárúba járnom. És még beszélgetni sem tudnánk semmiről, ha nem vesézhetnénk ki a legújabb mintákat.

2022. júl. 15. 22:49
 20/68 A kérdező kommentje:

Szö-veg-ér-tés :D

Hol mondtam én, hogy a barátnőimet azért "válogattam" volna, hogy entellektüel körökbdn legyek? :D

Azért őket választottam mert leginkább ők voltak benne a type-omban 😅

Szükséges béka volt az irodalmi ízlésük, amit szükségesen lenyeltem.

De elsősorban a személyiségük, humoruk, küllemük volt a döntő.

De ez szerintem nem kéne, hogy meglepő legyen 🙄

2022. júl. 15. 22:55
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!