Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Regény fogyasztók! Hogy lehet...

Regény fogyasztók! Hogy lehet ennyi unalmas, gagyi, elcsépelt könyvet olvasni?

Figyelt kérdés

A regények 99%-a egyszerűen olyan lapos, klisés, stílusra jellemző közönséges tucat, hogy véteknek érzem ezért papírt gyártani... (plusz pont az e-könyveknek ebből a tekintetből).

Az ilyen tucat thrillereket, fantasy-kat, scifi-ket, detektív regényeket 5-10 oldal után úgy érzem hogy "ez időtöltésre jó max, de arra is csak akkor ha nincs semmi más".

És ez ugyanígy igaz a legtöbb "klasszikusra" is.

Annyira elkeserítő belegondolni, hogy 30-40-50 éves felnőtt emberek olyan regényekért lelkesülnek, és olvassák újra akár háromszor is, amiknek a mondanivalója egy nem teljesen agyhalott 16 éves számára már tiszta lehet.

Annyira kellemetlen, gagyi "érvnek" érzem a regényolvasás mellett ezt a "olyan helyzeteket mutat be amikkel nem is találkoznál" illetve ennek egy átfogalmazott formája még a "önmagadnak olyan kérdéseket teszel fel amiket amúgy nem tennél fel".

Nevetséges pátosz építgetés...

Írjatok akár csak EGY olyan katarzis élményt, ami aztán tényleg tutiziher nem lett volna megtapasztalható anélkül a regény nélkül.

A téma egyébként azért húz fel ennyire, és azért érlelődött már bennem ez a vélemény évtizedes távlat óta, mert unom, hogy az az oversimplified közhely él a fejekben, hogy "regényt olvas = mély gondolkodású entellektüel", és kimondatlanul persze, de ott van az ellentétpárja, hogy "szakkönyveket olvas = faék egyszerű szakbarbár, valszeg autista is".

Kedvencem az amikor én ismerem jobban az adott művet, mint az aki elolvasta, mert én valóban megjegyzem a wikipédiáról a tartalmat, ő meg nem...

2022. júl. 15. 21:57
1 2 3 4 5 6 7
 41/68 A kérdező kommentje:

Amúgy mellékes, de ti észreveszitek magatokat hogyan fogalmaztok?

Egyetlen egyszer nem írtam le a sz*r szót, végig más melléknevekkel írtam körül mi a bajom a regények túlnyomó részével. Ti meg úgy írtok/beszéltek mint a fogatlan kőművesbrigádban a segéd, folyton csak "sz*r, sz*r, sz*r".

Ostoba prolik vagytok ti, csak Gárdonyi díszíti a polcotokat... ennyi.

2022. júl. 16. 10:37
 42/68 A kérdező kommentje:

38#

Max olyat olvastam hogy "Ok, elmegy."

Volt tartalma, volt valós probléma amivel értelmes felnőtt ember tud azonosulni, jól körül volt járva de mégsem túlírva.

(Dosztojevszkij és Csehov).

Minden mást vagy száraz érdektelen sztorinak éreztem vagy ízfokozózott giccses, klisés ponyvának.

2022. júl. 16. 10:40
 43/68 A kérdező kommentje:

És továbbra is: én reakcionista vagyok most.

Nem én töröm be a falat azzal az állásponttal, hogy a regényolvasás semmivel nem tesz értékesebbé, hanem REAGÁLOK a kultúrában meglapuló, olykor hangosan is kimondott regény kultuszra.

Na mindegy.

Így fél év gyakorin kérdezés nélküli időszak után rájöttem újra miért is nem kérdeztem fél évig itt 😅

2022. júl. 16. 11:14
 44/68 anonim ***** válasza:
97%
Továbbra se értem, mi a problémád, kérdező. Ki kényszerít regényolvasásra? Miért olvasol olyat, ami nem érdekel? Miért gondolod pár regény elolvasása után, hogy te már ismered az egész világ szép- és szórakoztató irodalmát?
2022. júl. 16. 11:20
 45/68 anonim ***** válasza:
97%
Az se világos, miért kell egyetemi társaságok és barátnő kedvéért csinálni valamit. Én sose csinálnék olyat, ami nem érdekel, csak azért, hogy másoknak megfeleljek.
2022. júl. 16. 11:24
 46/68 anonim ***** válasza:
87%

Kérdező, könyvtáros vagyok. Rengetegen kölcsönöznek regényeket, amiknek ugye több fajtája és témája van. Van akinek ez, van akinek az jön be, dehát ez ízléstől függ.

Az, hogy a te kis szűk körödben mi megy, az nem mérvadó.

Nem vagy racionálista, csak van egy egyéni véleményed ezzel kapcsolatban. Akinek jóval nagyobb rálátása van erre, az én vagyok.

Neked ez a véleményed, másnak meg más. És nehogy azt hidd, hogy aki olvass, az csak ilyen Gárdonyit, meg Dosztojevszkit forgat. Egyébként pedig A kis herceg kötelező olvasmány, és az csak a te szegénységi bizonyítványod, ha a sulis kötelezőket nem olvasod el.

Az olvasás fejleszti a szókincset, a képzelőerőt..stb..

2022. júl. 16. 11:33
 47/68 anonim ***** válasza:
100%
#46: Nincs értelme vitázni a kérdezővel. Valószínű nagyon bejött neki egy bölcsész csaj, akivel vitába keveredett, mert a kérdező azt hitte, érti valamelyik szépírót, de igazából nem. A csaj meg szakított vele, mert intellektuálisan és érzelmileg sekélyesnek tartja. Ő azt hiszi az irodalmi ízlése miatt, de igazából nem. Most meg itt éli ki a frusztrációját.
2022. júl. 16. 11:38
 48/68 A kérdező kommentje:

47#

Dobd át a telepata-gondolatolvasó képzésed elérhetőségét. Reklamálnék helyetted is, mert átb*sztak :D

46#

"Az olvasás fejleszti a szókincset, a képzelőerőt..stb.."

Ez így igaz. De itt jön a ki nem mondott apróbetű rész: milyen olvasás?

Olvasás alatt a hozzád hasonló könyvtáros bétékás körökben automatikusan a regényolvasásra asszociálnak.

Én szakkönyvek, ismeretterjesztő könyvek, na meg rengeteg blog/fórum olvasása útján szedtem fel szókincset. A képzelőerőt viszont vitatnám.

Szerintem ez erősen genetika is, a valóban kreatív emberekben már jóval az olvasás elsajátítása előtt megmutatkozik, hogy mennyivel kreatívabbak mint a többség.

A kreativitás sokkal inkább annak a képessége, hogy a rendelkezésedre álló adatokat-ismereteket önmagadtól rögtönözve mennyire tudod variábilisan használni, tudsz-e új kombinációkba helyezni a fejedben tárolt gondolati elemeket, képes vagy-e új mintázatba, összefüggési hálókba helyezni ismereteket.

"Neked ez a véleményed, másnak meg más"

Még a Coelho és az Oravecz Nóra is megkönnyezné ezt a mélységet. Le a kalappal. Tagadhatatlan, ez így van amióta ember jár a Földön. Kicsit trivia, de oké.

"Egyébként pedig A kis herceg kötelező olvasmány, és az csak a te szegénységi bizonyítványod, ha a sulis kötelezőket nem olvasod el."

Na erről beszélek b*sszus!

Pont erről.

Van egy alapvetően baromi felejthető >>regény<< ami semmivel nem tesz értékesebbé, de ha leszólod, akkor már jön egy ilyen könyvtáros bőcsész entellektüel és már kitaszít az értelmes emberek csoportjából.

Remélem mindenki látja rajtam kívül is azt, hogy így nyílvánul mdg a valóságban a regények kultusza.

És ezt még öntsük nyakon egy jó adag tekintélyelvü csinovnyik mentalitással, miszerint "ha valami kötelező, akkor az ÉRTÉKES".

Amúgy tök érdekes, én ugye hard science (biológia-kémia) területén vagyok az átlagnál jócskán mélyebb ismeretek birtokában, de SOHA nem néztem le senkit ha el kellett magyaráznom neki pl a műanyagok mibenlétét, vagy hogy hogyan működik a kémiai energia cukrokból való felszabadítása az emberi szervezetben.

Soha nem néztem emiatt se tanítványomat, se ismerősömet, se barátnőmet, se random netes arcokat műveletlennek.

Tisztában voltam vele, hogy a többség nem kedvelte ezeket a tárgyakat iskolában, és hiába volt mindenkinek kötelező a periódusos rendszer ismerete vagy a kodon szótár bioszból, nem emlékszik rá, nem tanulta meg, esetleg kipuskázta.

És nem nézek le senkit sem emiatt.

Ellenben a könyvtáros válaszolóval, aki engem lenéz amiatt hogy a nyomi kötelezők közül egyet-kettőt-x-et nem olvastam vagy ha el is olvastam akkor nem tartom sokra.

Ilyen alapon lenézhetném én is őt, mert a jobb karomat merem rá tenni hogy tanulta annak idején hogy mi az a datív kötés, vagy mi az a riboszóma, de nem tudná megmondani fejből.

Na ez a nagy különbség én, és a tipikus bőcsészek között.

2022. júl. 16. 12:00
 49/68 anonim ***** válasza:
100%
#48: Tehát te találkoztál olyan bölcsészekkel, akik lenéznek, mert nem szeretsz egy regényt, és ezért azt gondolod, mindenki, aki szeret regényeket olvasni, lenéz. Értem.
2022. júl. 16. 12:04
 50/68 anonim ***** válasza:
100%
Az általánosító gondolkodás az intelligencia hiányának jele.
2022. júl. 16. 13:02
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!