Regény fogyasztók! Hogy lehet ennyi unalmas, gagyi, elcsépelt könyvet olvasni?
A regények 99%-a egyszerűen olyan lapos, klisés, stílusra jellemző közönséges tucat, hogy véteknek érzem ezért papírt gyártani... (plusz pont az e-könyveknek ebből a tekintetből).
Az ilyen tucat thrillereket, fantasy-kat, scifi-ket, detektív regényeket 5-10 oldal után úgy érzem hogy "ez időtöltésre jó max, de arra is csak akkor ha nincs semmi más".
És ez ugyanígy igaz a legtöbb "klasszikusra" is.
Annyira elkeserítő belegondolni, hogy 30-40-50 éves felnőtt emberek olyan regényekért lelkesülnek, és olvassák újra akár háromszor is, amiknek a mondanivalója egy nem teljesen agyhalott 16 éves számára már tiszta lehet.
Annyira kellemetlen, gagyi "érvnek" érzem a regényolvasás mellett ezt a "olyan helyzeteket mutat be amikkel nem is találkoznál" illetve ennek egy átfogalmazott formája még a "önmagadnak olyan kérdéseket teszel fel amiket amúgy nem tennél fel".
Nevetséges pátosz építgetés...
Írjatok akár csak EGY olyan katarzis élményt, ami aztán tényleg tutiziher nem lett volna megtapasztalható anélkül a regény nélkül.
A téma egyébként azért húz fel ennyire, és azért érlelődött már bennem ez a vélemény évtizedes távlat óta, mert unom, hogy az az oversimplified közhely él a fejekben, hogy "regényt olvas = mély gondolkodású entellektüel", és kimondatlanul persze, de ott van az ellentétpárja, hogy "szakkönyveket olvas = faék egyszerű szakbarbár, valszeg autista is".
Kedvencem az amikor én ismerem jobban az adott művet, mint az aki elolvasta, mert én valóban megjegyzem a wikipédiáról a tartalmat, ő meg nem...
Megdöbbentőt fogok mondani: az a trükkje a dolognak, h a szar regényeket nem olvasod el, hanem szelektálsz, és csak jó regényeket olvasol. Döbbenet, mi?
Egyébként nagyon sokan nem tanulnak meg rendesen olvasni és funkcionális analfabéták maradnak, gondolom a kérdező is ilyen, és emiatt nem érti, h valaki hogyan lelhet örömet egy regény olvasásában, mert az neki már magas, mint a nyúlnak a lórács.
A kérdező szerintem ízlésről sose hallott. Ami neki unalmas, az másnak lehet, hogy nem.
Pl. a 32. válaszoló említi Dan Brown-t, én az összes könyvet elolvastam és mindegyik tetszett, ő meg lehet, hogy úgy alkotott egy negatív véleményt, hogy el se olvasta, vagy olvasta, de nem jött be..ez van. Mindenkinek más tetszik, más az ízlése.
Kérdező, az olvasás egy Hobbi, Szórakozás. Ugye megengeded mindenkinek, hogy azt olvasson, amit akar, ami neki tetszik?
Szépirodalom mellett szakirodalmat is olvasok, de az más kategória.
Nem tök mindegy neked, hogy ki mit olvas?
"A regények 99%-a egyszerűen olyan lapos, klisés, stílusra jellemző közönséges tucat, hogy véteknek érzem ezért papírt gyártani... (plusz pont az e-könyveknek ebből a tekintetből)."
Szóval akkor te minden létező összes könyvet olvastál? Vagy mi alapján mondasz te róla ilyen véleményt? Egy évben hány könyvet olvasol? Kortárs magyaroktól kiktől szoktál olvasni?
Ízlésről kár vitatkozni. Te nem szeretsz olvasni, kész. Mást legalább ne fikázz azért, mert szeret, és a stílusának megfelelőeket olvassa. Az olvasás kikapcsolódás. Én se szóljom le azokat, akik csak piával együtt tudnak bulizni. Hisz anélkül is lehet, csak szólok. Erről csak ennyit.
Én Danielle Steel-el vagyok úgy, hogy nekem túl csöpögős (egyet elolvastam, mert ajándékba kaptam), de ettől még nem mondom, hogy rossz, csak nem fogom elolvasni a többi könyvét.
Az ajándékozó mentségére szól a kora (általános iskolás volt), és hogy mindenképpen szeretett volna meglepni.
Luca napi vásáron így kaptam meg tőle a Twilight harmadik kötetét, hogy azt sem tudta, hogy sorozat, de látta, hogy jó vastag könyv, biztos örülni fogok neki.
Hogy örüljön könyves csoportból beszereztem a többi részt is, mert ajándék könyveket akkor is elolvasok, ha egyébként eszembe sem lenne, de zavart volna, hogy nem tudom, hogy ki kicsoda..._
Csak hogy legyen még egy "grammar nazi". Elég rossz a helyesírásod, nem csak azt az elválasztási hibát vétetted, sok másikat is (pl. központozás).
Mindegy.
Troll vagy.
De etetlek. Én csak azt olvasom, amihez kedvet érzek. Lehet ponyva, lehet szépirodalom. Akár valami ismeretterjesztő is. Szeretek olvasni. Nem mindig az a cél, hogy katarzist éljen át az ember az olvasmány révén. De néha jó elgondolkodni a felvetett kérdéseken (amik amúgy bizony valóban nem mindig jutnak csak úgy az ember eszébe). Néha csak szórakozni vágyom. Ellazulni a könyvvel.
Máskor az ismereteimet bővítem vele.
Mindegy.
Tényleg troll vagy :-)
30#
LoooL
"Ezek szerint nem jött össze?"
Most tényleg befotózzam egy nyomi anonim oldalnak a diplomámat?
2016-2020 (igen, négy év, növényrendszeren és élettanon buktam elsőre, úristen) közt bárkit megkérdezhetsz Szeged bioszról 😉
Képzeld, az érettségiről meg a jogsiról is az a véleményem hogy minden hülye megkapja. Akkor ezen a logikán haladva biztosan azokat sem kaptam meg XD
Gyerekek, annyira szánalom hogy nem tetszik nektek a véleményem az élet egy partikuláris területén, ezért cakkumpakk biztosan mindenben sikertelennek, bukottnak, ócskának akartok elképzelni XD
Szánalmak vagytok. Van egy sejtésem hogy igazából azt vetítitek ki rám, ami rátok igaz
31#
"Egyébként nagyon sokan nem tanulnak meg rendesen olvasni és funkcionális analfabéták maradnak,"
Öcsi, ne dobálózz olyan szóval aminek nem ismered a jelentését. Egy regényt (vagy sok regényt) nem szeretni nem funkcionális analfabétizmus.
A szó amivel izmozni próbálsz (csak nem megy) arra használatos, mikor valaki képes a leírt karaktereket szavakba, a szavakat pedig mondatokba összefűzni, de a jelentéstartalmat a szövegből már nem képes megérteni.
De biiiztosan a Szürke 50-t is azért nem szerettem mert nem értettem meg a piszokmély tartalmát.
Amúgy inkább a tálalás formájával van bajom.
Maga a téma akár még a Szürke 50-nél is lehetne tartalmas, de a tálalás egy sekélyes tinirágcsa.
Ez a helyzet a legtöbb regénnyel is.
Ezért olvasok inkább célirányosan pszichológiát mintsem ilyen butuska regényeken keresztül akarjam szakszerűtlenül kiolvasni az emberi elme sajátságait.
Ajánlom Peterson-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!