Hogyan tudnám megértetni édesapámmal, hogy a videójátékozás is egy hobbi?
Kb. minden hónapban szóba jön ez a téma, de már unom ismételni magamat. (Szüleim elváltak, így sok mindent nem tud arról, hogy pontosan mennyi időt szoktam tölteni játékkal)
- Szerinte túl sokat játszok és függővé tesz.
Szerintem nem vagyok függő, tudom hol a határ. Van, hogy 1 nap 6, vagy akár több órát is játszok, de nem egy huzamban, tartok szüneteket. Emellett normális életem van, + diákmelózom. Tehát nem a virtuális világot tartom a való életnek, és szerintem így az egészséges.
- Szerinte a videójátékokat csak a pénzért csinálják, ezzel lehúzva a függőket, akiket beszippant a virtuális világ, és szerinte, ha ők "felébrednek", akkor nagy bajban lesz a videójáték ipar.
Mondja ezt úgy, hogy egyáltalán nem szokott játszani, tehát, akkor honnan van erről véleménye? Szerintem ha ezek a függők "felébrednek", akkor sem lesz gondban a videójáték ipar, hiszen gamerek mindig is lesznek, nem hinném, hogy egyszer csak így megszűnik ez az egész, mivel mindenki szeret valamit játszani. Szerintem túlzás az, hogy csak a pénzért csinálják. Biztos vagyok abban, hogy vannak olyan fejlesztők/stúdiók, akiknek pont ez hobbijuk, hogy játékokat készítenek és szívvel lélekkel alkotják meg. Mert, ha úgy lenne, ahogy azt ő mondja, elég rossz játékok lennének, ha csak a pénz lenne fő szempont.
Most tervezem a PC-met fejleszteni, és biztos vagyok benne, hogy bele fog szólni, hogy minek ilyen drága konfig, nem elég ami most van?
Félreértés ne essék, nem a játszás ellen van, csak azt akarja, hogy ezt korlátozzam le.
Hogyan tudnám ezt megbeszélni vele?
Ha más hobbid lenne, akkor sem biztos, hogy kevesebb időt venne igénybe. Lehet hogy függő vagy, de a fogyasztói társadalmunkba ez az egyik beilleszthető függőség.
Nagyon sokféle függőség van, alkohol, drog, gyógyszer, valakinek a sport a függősége, és vannak közülük olyanok is, akik ettől különbnek élik meg magukat, de ha azt veszed, hogy vannak már E-sport-ok is, egész régóta, akkor igazából picit más megvilágításba kerül az egész. É is sokat játszom 39 évesen, mert érdekel, nem vagyok elhízva, fizetem az adót, nem iszok, nem kábítózok, de dohányzok is keveset sajnos.
Én őszintén irigylem azokat, akik azt mondják, hogy egy jó futás milyen dopamin termelő, megnyugtató, stb. Hát, Én csak azt érzem tőle hogy rohadtul elfáradtam, és nem érzem magam jobban tőle, nem vagyok orvos, de szerintem nekem több dopamint termel egy The Last Of Us 2, vagy egy Overwatch meccs.
Hát még a soulslike játékok.
És ezt nem tudod elmagyarázni annak, aki sosem szenvedett egy boss harcnál fél napig tovább.
De ott vannak a Sorozatfüggők.
Mivel jobb az hogy valaki egyhuzamban ledarál egy évadot ?
Hogy jó e a függőség ?
Többnyire nem, főleg ha negatív társadalmi ítélet társul hozzá.
És végülis faterodnak is igaza van, mert függőség. Nem tudom mikkel játszol, de ha faterod tud jobb alternatívát a párhuzamos világokra, mondjuk átélni egy Skyrim et, Death Strandinget, akkor hajrá.
De pl az hogy elmész horgászni, úszni, stb, NEM fogja pótolni azt a fajta kielégülést, amit egy játék nyújt.
Hogy egészségesebb e szerinte ma sport, mint a játék: Igen.
Hogy jobb e ?
Szerintem (!) más.
És igen, függőség.
Az idosebb korosztalyt tobbnyire sehogy se tudod meggyozni, ok nem ebben nottek fel.
En gamer apa vagyok. A kikapcsolodas, hobbi es fuggoseg kozott vekony a hatar, es mindenki mashova teszi. Nyilvan magunkat mindig enyhebb kategoriaba rakjuk.
Lehet hogy apad tudatlan, de te is naiv vagy.
A jatekipar igenis rohadtul a penzrol szol. Pont ezert keszul egy rakas pocsek jatek, ami csak penzlehuzas.
Igen, vannak hobbi fejlesztok, de ok aprosagokat keszitenek, senki se fog AAA vagy egy tartalmasabb jatekot kesziteni csak ugy, profit nelkul.
Szerintem senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mivel tölti a szabadidejét.
Én is sokat áldozok erre a hobbira.
Ezt a nem Gamer (bár utálom ezt a szót) szubkultúrán kívüli emberek soha nem fogják megérteni. Pl az apád.
Olyan mint ha egy melegnek magyaráznád, hogy mért nem heteró.
Az egyetlen opciód a védekezésre, hogy ignorálod a kritikákat.
Nekem is beszólt az egyik alkoholista munkatársam, hogy bezzeg akinek 500 ezres gépe van... így meg úgy.
Amúgy sokkal több. + konzolok. És májusban ment el 1 millió egy Olasz utazásra. Na bumm.
Egyébként pont tegnap kértek meg, hogy kapjak szét 3 PC-t, némi irodai költözés miatt. Meg majd rakjam is össze. Modem, kábelezés...stb.
Ja hogy ilyenkor meg jól jön az, hogy valaki ért ehhez (is).
Na szóval száz szónak is egy a vége. Éld úgy az életed ahogy neked jó.
(És sok angolt is tanultam a játékoktól.)
A világ nem tündérmese. Igenis a játékipar csakúgy mint bármi más csak a pénzről szól semmi másról. Azok többsége akik csinálják a játékokat azok nem is játszanak.
Attól lesz valaki függő ha csak arról tud beszélni, folyamatosan játszana amikor csak tudd. Amikor más nem létezik csak az.
Amúgy meg apád jó arc.
Úgy olvastam, hogy akkor függőség valami, ha igazi dolgokat félrerakunk miatt, illetve saját egészségünk, biztonságunk rovására is ragaszkodunk hozzá. Ez alapján tán meg tudod ítélni, hogy te hogy állsz ezzel a dologgal.
Kis függőség még belefér talán...
“Most tervezem a PC-met fejleszteni, és biztos vagyok benne, hogy bele fog szólni, hogy minek ilyen drága konfig, nem elég ami most van?”
Ha ígyis-úgyis ezzel töltöd a szabadidőd egy részét, akkor miért ne tennéd ezt jobb minőségben? Ezt soha nem értettem szüleimnél sem, öcséméknek nem vesznek normális PC-t, vagy konzolt, aztán az ócska 40 000 forintos telefonjaikon meg laptopokon játszanak ZS kategóriás játékokat. Ha már töltöd ezzel az idődet, szerintem annak van értelme, hogy tudj játszani az éppen felkapott játékokon is, amik aktuálisak, hogy jobb minőségben töltsd azt a napi/heti pár órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!