Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Férfiak, Ti elhagynátok azért egy nőt, mert nem szeretne fogamzásgátlót szedni?
Olvass el egy betegtájékoztatót.
Ott szépen pontosan le van írva, hogy mi hány %-ba fordul elő.
Egyébként én egy szóval sem mondtam azt, hogy a tabletta a ördög találmánya, vagy méreg.
De nem kellene ennyire csőlátásúnak lenned. Attól, hogy neked nem volt vele bajod, attól még okozHAT gondot.
Hagy döntse már el mindenki, hogy szeretne-e kockáztatni vagy sem. Én megértem, ha vki a tabletta mellett dönt, mert tény, hogy kényelmes, ha az adott személynek éppen nem lesz tőle semmi baja.
De akkor te is értsd már meg, hogy vki viszont nem szeretné még azt a 2% kockázatot sem.
Egyébként a környezetemben ezek az arányok:
- 3 barátnőmnek semmi baja vele
- egyik ismerősömnek a teje kezdett el folyni tőle, utána pedig nem állt helyre a ciklusa (róla írtam korábban)
- egyik ismerősömnek mélyvénás trombózisa, majd tüdőembóliája lett tőle
- egyik barátnőmnek a libidója csökkent nullára
- egy ismerősömnek migrénje lett tőle
- egy barátnőmnek fibroadenoma lett a mellében
Még egyszer mondom: aki akarja, szedje. Csak nem kell azt hinni, hogy azért, mert te éppen nem észlelted, nincs is mellékhatása.
Én pl. szedek egy olyan gyógyszert, aminek baromi gyakori mellékhatása a hasmenés. Nekem (lekopogom) nincs ilyen problémám vele. Akkor mondjam azt, hogy az összes ember, aki f.sik tőle, az igazából idióta, mert ilyen mellékhatása nem is lehet, mert én nem tapasztaltam?
# 31: Akiknek meg nincs semmi problémájuk, azok meg nem hangoztatják. Gondolj csak bele: ha egy repülő szépen landol, az nem hír. Ha lezuhan, az hír. Pontosan ugyanez van a fogamzásgátlással is, nők milliói szedik gond nélkül, és azok az esetek kapnak figyelmet, amikor gondokat okoz, és emiatt lassan már démonizálják a fogamzásgátlót.
Az egyetlen valóban veszélyes kockázati tényező a trombózisveszély növekedése. Ezt egy egyszerű vérvizsgálattal a szedés előtt lehet szűrni. És ugye itt sem arról van szó, hogy a fogamzásgátló okozni trombózist, hanem felerősíti az egyébként is fennálló hajlamot. Akinek pedig hajlama van rá, az fogamzásgátló NÉLKÜL is kaphat trombózist. (Pl. férfiaknak is lehet mélyvénás trombózisa... pedig ők ugye nem szednek fogamzásgátlót).
A további mellékhatásokról: ezek egy része tényleg típusfüggő. A nők hajlamosak a legolcsóbb fogamzásgátlót választani, holott azok okozzák a legtöbb mellékhatást. Illetve minden szervezet másképp reagál. Ha gond van, igenis érdemes kipróbálni másik típust, mert lehet, hogy azzal semmi gond nem lesz.
És azért bizonyos mellékhatások nem feltétlenül írhatóak a fogamzásgátló számlájára... ha én most pl. náthás vagyok a fogamzásgátló szedése mellett, az is egy mellékhatás? :)
És még valami: azoknak, akik tartanak a fogamzásgátló szedésétől, azoknak a figyelmébe ajánlom, hogy a terhesség pl. sokkal kockázatosabb! (Pl. a már említett trombózishajlam a terhesség alatt is fokozódik, mégpedig sokszorosan!). Akkor ilyen alapon, aki fél a kockázatoktól, az terhességet se vállaljon, mert sokkal, de tényleg sokkal súlyosabb "mellékhatásai" vannak, amelyek közül több súlyos, vagy életveszélyes.
"Akiknek meg nincs semmi problémájuk, azok meg nem hangoztatják. "
Ez nem igaz, te is hangoztatod, hogy nincs tőle semmi bajod.
Én pont azt látom, hogy akinek semmi baja tőle, az teljesen az egekig magasztalja a tablettát, és nem képes elfogadni, hogy vkinek nem tetszik, akinek meg nem vált be, az méregnek tekinti és mindenkit igyekszik lebeszélni.
"Az egyetlen valóban veszélyes kockázati tényező a trombózisveszély növekedése. Ezt egy egyszerű vérvizsgálattal a szedés előtt lehet szűrni. "
Csak úgy elárulom, hogy genetikai trombózis hajlamot igen sokféle mutáció okozhat. Ezek közül csak egy (igaz, a leggyakoribb) a leiden mutáció, amit szűrni szoktak. De hozzáteszem, hogy mivel az oep nem támogatja, így csak azoknál nézik, akiknek a családjában előfordult trombózis.
De a Leiden mellett ott a protrombin-, a MTHFR-mutáció stb. (Pl. az ismerősnek, akinek tüdőembóliája lett, protrombin mutációja volt, nem Leiden). Az összes olyan dolgot vizsgálni, ami emelkedett trombóziskockázatot okozhat, kész vagyon lenne.
" Akinek pedig hajlama van rá, az fogamzásgátló NÉLKÜL is kaphat trombózist."
Ez így van, senki nem vitatta.
"A nők hajlamosak a legolcsóbb fogamzásgátlót választani, holott azok okozzák a legtöbb mellékhatást. "
Ez nem igaz. Egyrészt nem a nő választ, hanem az orvos.
Másrészt teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi jön be. Van, akinek pont egy olcsóbb tabletta válik be, és a leghiperszuperebb, legmodernebbnek mondott, legdrágább tabletta meg nagyon nem.
(Mellékesen megjegyzem, hogy alapvetően nincs annyiféle tabletta, mint ahány a piacon van. Egy csomó csak generikum, azaz ugyanaz, mint egy régebbi tabletta, csak más a gyártója. És ezek között bizony vannak árkülönbségek, holott a hatóanyag ugyanaz.)
"És azért bizonyos mellékhatások nem feltétlenül írhatóak a fogamzásgátló számlájára... "
Ami nem a fogamzásgátló számlájára írható, az nem is mellékhatás. Senki se mondta, hogy biztos a tabitól van náthád...
"És még valami: azoknak, akik tartanak a fogamzásgátló szedésétől, azoknak a figyelmébe ajánlom, hogy a terhesség pl. sokkal kockázatosabb! "
Ebben igazad van. A terhesség során is növekszik pl. a trombózis kockázata, abba is bele lehet halni.
De azért a fajfenntartás vmilyen szinten ösztön.
Hagy döntse el a nő saját maga, hogy miért akar kockáztatni.
Én pl. egy saját gyermekért bevállalnám a kockázatot, de a fél fokkal jobb szexért nem. Mert nekem egyszerűen nem ér annyit. Így is jó a szexuális életem, így is meg tudom oldani normálisan a védekezést.
Ha vkinek megéri, akkor szedje. De mindenki tartsa tiszteletben, ha van, aki nem akar kísérletezni.
A dohányzás sem okoz mindenkinél rákot, akkor most ezért dohányozni kellene?
Akár okoz problémát valakinél a fogamzásgátló, akár nem akkor is egy mesterséges vacak, amire a szervezetnek semmi szüksége nincs.
"a fél fokkal jobb szexért nem"
Hát nálam mondjuk, való igaz, nem "fél fokkal" jobb a szex fogamzásgátlóval, nyilván azért is pártolom. :) Valószínűleg szexkultúra-függő is, de nekem az, amikor a parterem bennem élvez el, a teljes egyesülés élménye, már-már spirituális élmény! :) Volt már CSAK attól orgazmusom, hogy megéreztem a bennem szétáradó férfi-esszenciát.
És én őszintén sajnálom azokat, akik a szexualitásnak ezt a minőségét nem élik, élhetik át....
"Valószínűleg szexkultúra-függő is, de nekem az, amikor a parterem bennem élvez el, a teljes egyesülés élménye..."
Mert ehhez feltétlenül fogamzásgátlót kellene szedni, mi?
Pesszáriumról, leáról, kombinált (önmegfigyelésen) alapuló módszerekről még nem hallottál?
Igaz, ezekhez komoly, stabil kapcsolat kell.
Dehogynem hallottam, ha valamilyen ok miatt nem alkalmazhatnék hormonális fogamzásgátlót, akkor pesszáriomoznék. (A Lea Pearl-indexe engem egyáltalán nem győzött meg... nem tartom hatékony fogamzásgátlási eszköznek, ahogy az önmegfigyelésen alapuló eszközöket sem. Én több tervezett terhesség után meglehetősen jól ismerem a peteérés meghatározására szolgáló módszereket, de ezeket kizárólag a terhesség ELŐSEGÍTÉSÉRE és nem a megakadályozására alkalmaznám, tekintve, hogy spontán ovuláció BÁRMIKOR lehetséges a ciklus során, függetlenül a testi jelektől.)
A fenti módszerekkel összességében az is a "gondom", hogy a spontán egymásnak eséseket nem teszik lehetővé... Márpedig az én szexuális kultúrámnak az IS a része... (Akár extrém helyeken is, ahol mondjuk nincs lehetőség pesszáriumot felrakosgatni, úgyhogy az én esetemben komoly visszalépést jelentene a fogamzásgátlóhoz képest...)
Természetesen friss kapcsolatban én is óvszert használok! Stabil kapcsolatban (amikor még, vagy már tervezek terhességet) akkor hormonális fogamzásgátlást, ha pedig már tényleg nem terveznék több terhességet, akkor elköttetem magam (ez esetemben egyszerű, nem igényel külön műtétet sem, mivel csak császárral tudok szülni, és császár közben meg tudják csinálni egyszerűen az elkötést.)
Egyébként nem véletlenül írtam, hogy a terhesség a fogamzásgátlásnál sokkal (!) veszélyesebb dolog, fogamzásgátlóval bajom még nem volt, ellenben eddig kétszer kerültem életveszélybe terhességgel összefüggésben...
"És én őszintén sajnálom azokat, akik a szexualitásnak ezt a minőségét nem élik, élhetik át...."
Köszönöm, hogy ennyire aggódsz a szexuális életemért, de elárulom: élvezett már el bennem a párom, tehát pontosan tudom milyen érzés. Ehhez nem kell fogamzásgátlót szedni.
Aki akarja, meg tudja oldani. Én meg akarom, tehát megoldom.
Még egyszer mondom: örülök, hogy neked bevált, használd egészséggel, csak ne hidd azt, hogy mindenkinek ez lenne a tökéletes módszer. Mert sajnos nem mindenkinek megfelelő.
Én ezt nem is rólad írtam, hanem azokról, akik kizárólag gumiban hajlandók szexelni, illetve akik nem tudják élvezni az egyesülés élményét, hanem csak azt látják benne, hogy fúj, kifolyik a cucc, törölgetni kell, stb.
Mert azért valljuk be, sok nő számára a szex nem jelent VALÓDI élvezetet, inkább csak valamiféle nyűg... és gyanítom, sokan azért is ragaszkodnak inkább a gumihoz, mert az a nő számára sokkal kényelmesebb...
"és gyanítom, sokan azért is ragaszkodnak inkább a gumihoz, mert az a nő számára sokkal kényelmesebb..."
Vagy azért, mert van már rossz tapasztalatuk? vagy azért, mert egyszerűen nem akarnak kockáztatni?
Örülünk neki, hogy te ilyen mintanő vagy, mert te megteszed, hogy tablettát szedsz.
Szobrot esetleg ne állítsunk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!