Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Férfiak, Ti elhagynátok azért egy nőt, mert nem szeretne fogamzásgátlót szedni?
20-as!
Téged se az eszedért és a logikádért szeretnek!
Leírod, hogy milyen sok esetben nem megfelelően alkalmazzák a fogamzásgátlót.
(Rendszertelen ciklus esetén TILOS lenne felírni, mivel igen, csak elodázza a problémát, nem megoldja. Látszólag rendezi a ciklust, nem pedig a valóságban).
Majd jössz a te eseteddel, amikor az orvos szintén nem terápiás céllal, hanem csak a vakszerencsében bízva felírta neked a tablettát, és lám "meggyógyultál", de nem ám a tablettától, ami hibernálta a már egyébként rendesen működő szervezetedet.
Úgy gondolom hogy ezeknek a készítményeknek a szedése komoly problémákat okozhat. Ha nem is feltétlen akkor, amikor éppen szedik őket, hanem mondjuk pár évvel később.
Éppen ezért szerintem férfiként nem is várhatom el, hogy valaki ilyet szedjen. Őszintén szólva nem is örülnék neki, ha erre kerülne sor. Számomra érthetelen, hogy miért váják el az a féfiak, hogy a nők ilyen módon mérgezzék magukat. Ha törődök valakivel, akkor ezt nem hagyom. Ennyi.
# 21: de, az eszemért és a logikámért szeretnek. :)
Mert hát igenis, vannak olyan tünetek, amelyekre a fogamzásgátló a megoldás (azért hadd higgyek már jobban egy nőgyógyász-endokrinológusnak, mint egy laikusnak).
Én egy szóval nem írtam, hogy MÁR megoldódott a problémám, és azt hibernálta. Erről szó se volt!
Való igaz, hogy hibernálta a szervezetem, mivel a fogamzásgátló szedés ideje alatt ugyebár NINCS peteérés és ovuláció.
Nekem korábban nem volt tüszőrepedésem, ami lényegében meddőségnek számít, hiszen csak mesterséges kezeléssel (tüszőrepesztő injekciókkal) lehet terhességet előidézni.
Tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy én huszonéves koromban meddő voltam.
Ekkor javasolta a nőgyógyászom (aki endokrinológus is) a fogamzásgátló szedését, és igen, valóban azért, hogy hibernáljuk addig a szervezetemet, amíg nem szeretnék gyereket.
Nem kaptam semmiféle más kezelést. Aztán abbahagytam a tablettát (akkor sem kaptam semmiféle kezelést), vártam pár hónapot, majd teherbe estem.
Akkor most megoldott a fogamzásgátló a problémámat, vagy nem oldotta meg? Ha előtte nem volt tüszőrepedésem, utána meg volt... gondold csak végig logikusan...
Egy "sem"-et kihagytam, az a félmondat így szólt volna: "hibernálta a már egyébként SEM rendesen működő szervezetedet".
"Ha előtte nem volt tüszőrepedésem, utána meg volt... gondold csak végig logikusan..."
HOL itt a logika? Nem volt ovud, a tabletta pedig mesterségesen is RÁERŐSÍTETT erre az állapotra úgy, hogy véletlenül se hagyta, hogy megjavulj. Abbahagytad és csodák csodájára lett ovulációd. Na de mitől? Nem a tablettától, fogd már fel!
A tabletta a te esetedben is csak időhúzás volt. "Bevett" gyakorlat a lusta orvosok között:
-> "Mi a fenének szenvedjünk vele, amikor még úgyse akar gyereket? Írjunk neki (dili)bogyót és reménykedjünk benne, hogy a) vagy megjavul utána magától; b) mást keres fel a bajával és nem hozzánk fordul ismét."
Kevesen vállalják fel a nehezebbet: azt, hogy KIKEZELIK azt a szerencsétlent (3as kezelés - igen, ha kell Clostybegyl-lel), és aztán a jó állapot megtartására ösztönzik, minthogy csak várnák a vakcsodát.
Itt egyes férfiak nagyon el vannak tévedve. Nem értem, szinte melldöngetve bizonygatják, hogy többet tudnak a női test működéséről, mint maguk a nők. A fogamzásgátló nem pez cukorka, bármennyire is szeretnétek ezt hinni. Ahogy a fogamzásgátlás sem kizárólag a nő felelőssége egy hosszútávú párkapcsolatban. Az pedig nem indok, hogy mi leszünk terhesek. Távolról sem vagyok férfiellenes, de egész egyszerűen elképesztő megnyilvánulások születnek ezen az oldalon 'állítólagos' férfiaktól. Néha hihetetlen, hogy nem csupa tizenéves produkálja... Ezt a hozzáállást felnőtt korra 'illik' elhagyni. Csak hogy lássátok az én példámat, jómagam nem híztam egy dekát sem, a hajam nem hullott a bogyótól, viszont cserébe jóval durvább mellékhatásokat kaptam ajándékba: irtózatos migrénnel kerültem kórházba, agyi trombózis gyanúval. Hozzáteszem, többet is próbáltam az évek folyamán (nem adtam fel azonnal), mindegyiktől kijött valami egészen durva, a legenyhébb a lábgörcs volt, amitől aludni sem tudtam.
Az orvos meg annyit mondott, hogy hiába a legalacsonyabb hormontartalom, belekerül a véráramba, beleavatkozik a hormonműködésbe. Erre egyesek kevésbé, valaki viszont nagyon érzékeny. Hát én az utóbbi vagyok, és nem tudok vele mit kezdeni. Szerencsére a párom ezt tudomásul vette, és találtunk megfelelő módszert, hogy mindegyikünk számára élvezhető legyen az együttlét. Nem fog emiatt elhagyni, nem tekint selejtnek, mint ahogy itt sokan tennék ezek alapján...
Az óvszerről annyit, hogy egy friss párkapcsolatban senkivel nem fogok lefeküdni anélkül. Majd, amikor kialakul a megfelelő bizalom, lehet beszélni más védekezési módszerekről. Eddig egy partnerem volt, amelyik rinyált emiatt, ment is a levesbe. Aki ezt nem érti meg, így járt. Jogom van eldönteni nekem is, hogy ennek tükrében le akarok-e feküdni vele...
# 24: bocs, de a closty-t a peteérés elősegítésére írják. Nekem volt peteérésem, csak nem repedt meg a tüsző. Teljesen más tészta.
És még mindig jobban hiszek az endokrinológusnak, mint egy laikusnak. Lassan 20 éve az orvosom, és eddig még minden nőgyógyászati problémámat megoldotta, pedig voltak egész súlyosak is. Nem az a kísérletezős típus, mindig tudja, hogy mit csinál... De persze te mindenfajta orvosi végzettség, tapasztalat, és egyebek nélkül is jobban tudod (úgy, hogy nem érted a különbséget a tüszőérés és a tüszőrepedés között).
83%-os:
Tény, hogy sok esetben a fogamzásgátló csak elfedi a problémát, és azért tűnik úgy, mintha a fogamzásgátló okozta volna.
De bizony van olyan, amikor a tabletta teszi tönkre a ciklust. Gyógyszertan tankönyv szerint 2%-ban.
Egyik ismerősöm is így járt. Tabletta szedése előtt 9 éves korától tökéletesen pontos, 28 napos ciklusa volt.
16 éves korától 4 évig szedett gyógyszert.
Miután abbahagyta, a ciklusa eléggé összekuszálódott. Először alig akart megjönni, most már (1 év után) nagyjából helyreállt, de ciklus közben még mindig összevissza pecsétel, a menzesz előtt napokig barnázik, és a gyerek sem jött össze azóta.
A te eseted bizony ritkaság. Akinek problémái vannak a peteéréssel a tablettaszedés előtt, annak általában utána is gondjai lesznek vele. Neked igen nagy szerencséd volt, de vszínűleg nem a tabletta oldotta meg a gondodat.
(Ui.: A peteérés egy folyamat, aminek a vége az ovuláció. Ha az ovuláció nem történik meg, akkor a pete érése sem volt megfelelő.)
Egyébként könnyű azt mondani, hogy végig kell próbálni több gyógyszert, majd az egyik beválik. Ugyanis sajnos sokszor nem a szedés alatt jön a gond, hanem utána. Mikor egyszerűen nem akar újraindulni a ciklus.
"Gyógyszertan tankönyv szerint 2%-ban."
Tehát 98%-ban egy hasznos, kényelmes és biztonságos védekezési módszer.
Utolsó:
Nem, 98%-ban nem okoz tartós anovulációt olyan nőknél, akiknek előtte volt rendes ciklusuk.
De attól még okozhat libidócsökkenést, migrént, hüvelyszárazságot, hízást, trombózist.
# 29: Hány százalékban?
(Csak azért kérdezem, mert szokás úgy beállítani, mintha a fogamzásgátló minden nőnél, vagy legalábbis a többségüknél kötelezően kellemetlen mellékhatásokat okozna... pedig a nagy többségnél nem okoz semmilyen problémát, sőt, csak előnyei vannak. Én tizensok év tablettaszedés és egyéb hormonális fogamzásgátlás után sem tudok kellemetlen mellékhatásokról beszámolni... tabletta mellett fogytam, libidóm nőtt, és még sorolhatnám...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!