Felkértek weblapot készíteni, de ez az első munkám. Mivel tudnék jó design-t készíteni? Vagy van valakinek bármi más tippje?
Sose csináltam még ilyet, vagyis kértek már fel, de elég kezdő oldalakat készítettem. Rossznak nem mondanám, egész jól összeszerkesztettem a design-t, de főleg paintet használtam, és aprólékosan dolgoztam vele.
Most viszont a fizetésem múlik a dolgon, nagyon szeretnék igazi profi képeket készíteni. Könnyen tanulok, menni fog, csak egy kis irány mutatás kell.
ezzel a designnel kell majd dolgoznom, és ilyesm oldalt készítenem:
Ha rákattintotok az "év anyavállalata 2013" menüpontra, ott feljön egy nagy "doboz", hogy lehet, pl egy ilyen lekerekített sarkú, árnyékolt, fényes hatású dobozt készíteni,(milyen programmal, és hogyan?) valamint a képeket pl így rátenni, hogy szintén árnyékolt hatást keltenek.
Tényleg érdekel, és nem kérek bunkó válaszokat, mivel ennek most nagy a tétje, muszáj valahonnan valamiféle pénzt szereznem, és ezt az egy munkát találtam a nyárra hosszú idő óta. Nagyon köszönök előre is mindenféle segítséget, programokat, és a programokban tippeket (mivel ha annyit mondtok, photoshop, még nem fogom tudni megtanulni kezelni, vagy tudni,hogy hogyan teszem rá azt a fényes hatást)
A legapróbb segítségeket, tippeket is köszönöm!
Hát én mint írtam programozó munkakörbe jöttem. Itt már jelentkezésnél kikötés volt a felsőfokú végzettség. Nyilván vannak mások is, pláne a dizájnérnél.
"Milyen problémát vet ez fel? "Nem kell", nem pedig "nem szabad". A fizetést nem a papír határozza meg, hanem az egyén hasznossága"
Őszintén válaszolj a következő kérdésre. Te vagy az ügyvezető igazgató a cégnél, jönne egy ember dolgozni tökmindegy, hogy programozónak vagy takarítónak, tökmindegy hogy olyan munkát csinál mint más nem, tökmindegy hogy egy nap alatt kész egy hetes munkával, és otthon is dolgozik, vagy hogy úgy kitakarít hogy a földről is ehetsz. Törvény szabja meg hogy egy-egy okleveles végzettség után te azzal elmész dolgozni, akkor nem adhatnak neked minimálbért, hanem egy törvényben megszabott összeget, ami magasabb a minimálbérnél, ezt gondolom tudjátok nem ezen vitatkozunk. Na most a te embered érettségivel rendelkezik. A saját zsebedbe nyúlsz, és fizetsz neki többet mint amennyit kéne, vagy azt a pénzt megtartod a cégnek, fejlesztesz stb. Na erre válaszolj, de ne hazudj, mert én tudom a választ sajnos, ha elmegyek 10 munkahelyből 10-nél ez van, nem véletlen van rengeteg ember minimálbéren.
"Egyéni vállalkozónak rendelkeznie kell szakképesítéssel.
Ha egy nagyobb cégformában dolgozol, akkor legalább 1 főnek rendelkeznie kell a szükséges veszettséggel. "
Itt van leírta más is, én is ezt írtam.
Képzeld tömték már a fogamat, így nagyjából tudom az eljárást, hogy hogyan kell. Akkor holnap nyithatom a fogorvosi rendelőm? A válasz nem. És nem csak az orvosoknál van így.
Na akkor vegyük végig az ostobaságaitokat tételesen, személyenként.
@ahmon
"Ja. Egy webdesigner cég alkalmazottként felvesz egy kőművest webdesignernek, mert "nem kell hozzá papír"."
Igen. Éppenséggel ha az illető végzettségét tekintve kőműves, de több év tapasztalata, tehetsége, referenciája van, mint webdizájner, akkor minden további nélkül. A cég termelni és szolgáltatni akar, nem vitrinben mutogatni az alkalmazottjai végzettségét. És mivel nincsen semmilyen jogi kötelezettsége arra, hogy az alkalmazottjai rendelkezzenek képesítéssel, ezért itt véget is ér a probléma. A miheztartás végett, mindkettőtöket felkértelek, hogy akár csak egy utalást is mutassatok a jogszabályra, vagy magát a jogszabályt, de még ennyit sem tudtatok előásni, csak az üres szövegelés megy. Mindenki más meg van róla győződve, hogy ez a jogszabály-mizéria egy bullshit. Hangsúlyozom, nem egyéni vállalkozókról és cégalapítókról beszélünk, hanem cégek alkalmazottjairól.
"...de legalább tisztességes vagyok..." / "Az évek alatt legalább 100-120 olyan webes munkakörben dolgozó embert jelentettem fel..."
Igen, te annak a végtelenül tisztességes ősmagyar típusnak egy mintapéldánya vagy, aki nem azzal érvényesül a szakterületén, hogy képes kiemelkedő produktumokat kiadni a keze alól, hanem a fejlődésére szánható időt mások (jórészt a szakmát tanulók) szarrá szivatásával tölti el. Megsúgok egy titkot: ha jó vagy, téged foglak választani akkor is, ha a másik szakember olcsóbban dolgozik, mert nem kell számláznia. Minél nagyobb cég vagyok, annál inkább igaz ez. Valószínűleg nem jutottál túl az egyszeri MLM-es megrendelőn, aki olcsón akar akármilyen szar terméket tőled. Gratulálok.
@31
"Őszintén válaszolj a következő kérdésre..."
Azt gondolom, hogy nem érted a piac működését, pedig biztos vagyok benne, hogy a programozói diplomádhoz járt egy mikroökonómia kurzus is. Az őszinte válaszom a kérdésedre az, hogy mint egy színvonalas cég vezetője, pontosan annyit akarok fizetni a munkavállalónak, amennyivel ő maga éppen elégedett. A munkavállaló után nekem a legkevésbé érdekem kevesebbet fizetni neki akár tízezer forinttal is annál, amivel ő elégedett, mert a fizetés (csakúgy, mint az egyéb, nem anyagi juttatások, munkakörülmények, eszközpark, kikapcsolódási lehetőségek stb.) egy rendkívül fontos tényező abban, hogy a munkavállaló hozza azt a minőséget, amit ő produkálni tud. Egy fejlett cégkultúrában így maximalizálnak profitot, nem úgy, hogy az alkalmazottjaikon spórolnak, és sajnálattal hallom, hogy neked még csak fejletlen cégkultúrához volt szerencséd, de nem igazán csodálkozom rajta, mert (bunkóság nélkül) bármennyire is kiváló programozó vagy, ha ennyire nem érted a piacot, akkor nem vennélek fel semmilyen olyan munkakörbe, amin a bottom line múlik. A kérdéshez visszatérve, természetesen nem akarok többet fizetni a munkavállalónak, mint amennyivel elégedett, de a saját érdekemben sokkal inkább akarom egy picit túlfizetni, mint egy picit alulfizetni. Amikor folyamatos a megrendelés, akkor a kiadásaimhoz minimálisan járul hozzá az, hogy valamennyivel többet fizetek a munkavállaló után, viszont a motivációja többszörösen megtéríti ezt a minimális befektetést. Szeretni fogja a munkahelyét, büszke lesz rá, esetenként önállóan fog túlórázni is akár, és szenvedéllyel fogja végezni a feladatait, amiből én, mint egy cég vezetője, élek. Win-win. Mutass nekem egy olyan céget, amelyik a lehető legkevesebbet akarja fizetni az alkalmazottjainak, és sikeres. Gondolom, ezt majd együtt fogod bemutatni a referenciával a tegnap emlegetett jogszabályokra.
Egyébként sok cég csinálja részben feketén a dolgot. Adnak kevés pénzt adózottan, és még mellé egy adagot borítékban. Nem üdvös dolog, de indokolhatja, hogy miért gondolod, hogy annyi ember van minimálbéren.
"Képzeld tömték már a fogamat, így nagyjából tudom az eljárást, hogy hogyan kell. Akkor holnap nyithatom a fogorvosi rendelőm? A válasz nem. És nem csak az orvosoknál van így."
Ha figyeltél volna arra, amit írtam korábban, és nem csak átfutod dühösen, hogy aztán irreleváns dolgokat válaszolhass megint, akkor tudnád, hogy megjegyeztem, hogy bizonyos munkakörökhöz képesítés, sőt, engedély kell. Az egészségügy egészen nyilvánvalóan ilyen. És nem, nem csak az orvosoknál van így. Mindenki, akinél így van, kivétel. Ahogy többen is leírtuk, semmi bizonyíték nincs az általatok emlegetett jogszabály létezésére. De mint ahmon, úgy te is jótékonyan ignoráltad, hogy kértem, hogy valamilyen módon támaszd alá az állításodat. Gondolom, logikát is tanultál az egyetemen: értelemszerűen azt csak nagyon nehezen tudjuk (gyakorlatilag nem tudjuk) nektek bizonyítani, hogy az emlegetett jogszabály nem létezik. Ti rendkívül könnyen tudjátok bizonyítani, hogy az emlegetett jogszabály létezik. Innentől amíg ez nem történik meg, addig bármi, amit a témában írtok, üres süketelés lesz, amire több reakció a részemről nem fog érkezni. Ez vonatkozik a szövegértelmezési nehézségekre is, mert ahogy korábban leírtam, jellemzően nem arra reagálsz, amire kellene, és tologatod a témát olyan irányokba, amiről azt gondolod (tévesen), hogy neked kedveznek.
A következő válaszomat akkor írom, amikor a jogszabályra hiteles referenciát másoltok be ide. Addig mosolygok.
2 oldalnyit elolvastam a válaszokból, de kb 10%-ban segítettek, és az is csak az a válasz volt, hogy nézegessek tutorialokat neten.
Hát programozásról szó se volt, nekem majd képeket kell készítenem, de ha programozás is lenne, a párom meg tudná csinálni.
Diákmunkaként vállalom, küldtem referenciákat, és az alapján választottak engem. Úgyhogy annyira rossz csak nem lehetek, csak szeretném mégis minél felkészültebben, minél ügyesebben elkezdeni a munkát. Nem tudom miért kell az adózásról meg a "képesítetlenségemről" faggatni, amikor EGYÁLTALÁN NEM AZ VOLT A KÉRDÉS és ezzel parányit sem segítetek.
Nem tudom, hogy egy válaszoló, miért válaszol egyáltalán, ha nem a problémára válaszol, hanem valami egészen másra. Akkor egyáltalán minek válaszol, hogy 4 oldalnyi abszolút hülyeség válasz összegyűljön a kérdés alatt?
Még egyszer:
Weboldal designt- kell terveznem egy oldalnak, de nem csak a megmutatott "teheteségemet" szeretném megmutatni a munkáltatómnak, hanem szeretnék addig még tanultabb lenni, még több programot megismerni amivel készíthetem a képeimet.
Milyen programokat ajánlotok, pl olyat amivel meg lehet azt is csinálni, amit mutattam.
Ezt annyira nehéz feldolgozni? Nem az anyagiakról és az adózásról kérdezteztem. Egyébként nem főállású munka, nem is nagy dolog, szerintem max ilyen 10-20 ezer forintom lesz belőle, vagy annyi se. Én csak egy kis pénzt szeretnék keresni a nyaralásomra, vagy hogy segítsek a szüleimnek azzal, hogy nem mindent nekik kell megvenni, arra tekintettel, hogy nekik sincs miből.
Ha ezt elvállalom, és tetszik annak aki felkért,akkor miért ne csinálhatnám? Had döntsem el ezt én, és továbbiakban (aki szeretne) a kérdésemre válaszoljatok, vagy ne írjatok semmit.
Köszi..
Olyan képet, mint ami a kérdésben van pl. Photoshoppal tudsz csinálni. Persze biztos lehet gimppel is, de én azt nem szoktam használni.
Csinálsz egy új képet, megadod milyen méretekkel, csinálsz egy lekerekített sarkú dobozt, jobb oldalt megjelenik a layerek (rétegek) között, jobb gomb, raszterizálás. Utána 2x kattints a rétegre, színátmenetes kitöltés, kiválasztod milyet akarsz és kész a doboz.
"Szavazás itt" gomb : ugyanúgy csinálsz egy lekerekített dobozt, majd free transform-mal elforgatod amennyire akarod, raszterizálod, duplakatt és adsz hozzá fehér outer glow effektet meg olyan gagyi piros stroke-ot.
@32
"Igen, te annak a végtelenül tisztességes ősmagyar típusnak egy mintapéldánya vagy, aki nem azzal érvényesül a szakterületén, hogy képes kiemelkedő produktumokat kiadni a keze alól, hanem a fejlődésére szánható időt mások (jórészt a szakmát tanulók) szarrá szivatásával tölti el. Megsúgok egy titkot: ha jó vagy, téged foglak választani akkor is, ha a másik szakember olcsóbban dolgozik, mert nem kell számláznia. Minél nagyobb cég vagyok, annál inkább igaz ez. Valószínűleg nem jutottál túl az egyszeri MLM-es megrendelőn, aki olcsón akar akármilyen szar terméket tőled. Gratulálok."
Nem. Az eddigi munkahelyeim listájában tudhatom a Ciplex nevű céget, a világ egyik legjobb webdesigner cégét. És nem kis munkákat kaptam. Arclight Cinemas, Dune Novels, Chain Fitness, Chinese Theatres, Hero Engine, U.S. Air Force...Ezen oldalak designjának 70-80%-át én csináltam. Nem egy sufnituningos garázsemberke vagyok.
@33-Kérdező:
"Nem tudom miért kell az adózásról meg a "képesítetlenségemről" faggatni"
"Nem az anyagiakról és az adózásról kérdezteztem. Egyébként nem főállású munka, nem is nagy dolog, szerintem max ilyen 10-20 ezer forintom lesz belőle, vagy annyi se. Én csak egy kis pénzt szeretnék keresni a nyaralásomra, vagy hogy segítsek a szüleimnek azzal, hogy nem mindent nekik kell megvenni, arra tekintettel, hogy nekik sincs miből."
"Ha ezt elvállalom, és tetszik annak aki felkért,akkor miért ne csinálhatnám? Had döntsem el ezt én, és továbbiakban"
Ezt értem/értjük. Értjük hogy jó szándékkal teszed, és ezért még meg is próbálod az illegális lehetőséget. Csak a gond az, hogy arra nem vagy tekintettel, hogy: igaz hogy bejön 10-20 ezer forint, de egy ellenőrzésnél (mostanában egyre gyakrabban csinálják) megkérdezik a te megrendelődet hogy honnan van az ő weblapja meg ilyenek, akkor úgy is leellenőrzik és eljutnak hozzád...Igaz hogy mire ez megtörténik, addigra már vge lenne a nyárnak és megvolt a nyaralás, de attól még amint megfognak, mivel csak egy munkáról van szó, azzal máris kb 80-100 ezer forintot bekérnek tőled.
Én sem rosszként mondom hogy "dobd el a munkát vagy feljelentelek" stílussal, hanem egyszerűen csak fel akarom veled fogatni, hogy sokkal de sokkal rosszabbul jársz ha elvállalod, már csak azért is, mert az ilyen ellenőrzéseket hónapok után is megtarthatják, amikr te úgy gondolod hogy "ó ezzel úgy sem fognak fdoglalkozni"...
Kedves kérdező, bár a téma elismerhetően elment egy offtopik irányba, nem feltétlenül a mi hibánk, hogy egyetlen ember sem értette meg, hogy te mindösszesen grafikusi munkát akarsz vállalni. Az, ahogyan a kérdést megfogalmaztad, mindannyiunkban teljes joggal azt az érzetet keltette, hogy te weboldalt akarsz készíteni, HTML és CSS markuppal, meg akár egy kis dinamikus logikával is. A kifejtésedben a kérdéseid nagyrésze arról tanúskodott, hogy nem érted, hogyan működik a web, és a felháborodásod is erre mutat. Lehet, hogy jó grafikus vagy, de ez nem elég a webre tervezéshez. A dizájnt nem véletlenül hívják dizájnnak és nem simán grafikának. A dizájn arról szól, hogy valami hogyan működik, és mellékesen arról, hogy hogyan néz ki. Azt javasoltuk sokan, hogy tegyél szert némi a tudásra, ami nem kapcsolódik közvetlenül a te grafikusi területedhez, mert anélkül, hogy értenéd és átlátnád a web működését, nem fogsz tudni alkalmas produktumot kiadni a kezedből. Ezt a mai napig tartom, és feltételezem, hogy mások is. Egy felkészültebb kérdésfeltevéssel elkerülhető lett volna a temérdek nem hasznos válasz, de a felkészültebb kérdésfeltevéshez még tanulnod kell átlátni a webdizájnt illető átfogóbb képet, amiben viszont azt gondolom, hogy segítettünk.
Hogy az eredeti kérdésedre is hasznos választ kapj: a legtöbb profi természetesen professzionális képmanipuláló szoftvereket használ. Az ipari sztenderd az Adobe Photoshop, de akad másik lehetőség is. Ingyenes alternatívaként említették már a GIMP-et, de nem ajánlom kimondottan jószívvel. Ami egy jó beugró lehet a komolyabb szoftverek területére, az például a Paint.NET, ami egy fantasztikusan jó szoftver, kezel layereket, mint a nagyok, de csak a legszükségesebb funkciókra szorítkozik, azt viszont páratlanul hasznosan teszi. Én inkább fejlesztek és tervezek, mint grafikákat készítek, az én igényeimet tökéletesen lefedi a program. A te céljaidnak hosszútávon a Photoshop-kategóriájú szoftverek fognak megfelelni, de oda a belépő szint sok tanulással jár, és rengeteg rutin kell a használatukhoz, mert nem maguktól értetődőek. Egy kis elmélet sem árt, hogy értsd, mi történik, amikor a csúszkákat húzogatod. Egy nyári munkához a Paint.NET egy jobb választás, főleg egy Paint után. Azt viszont tartsd észben, hogy a grafikus dizájn jelentős része, mint a lekerekítések, árnyékok, és egyre több dolog nem képmanipulátorokban készül, hanem CSS-sel. Ez a követendő út egyébként is, és lassan egyre több helyen felváltják a képeket a HTML/CSS/JavaScript hármason belüli rajzolási lehetőségek. Hosszabb távon nem tudod elkerülni a használatukat, ezekhez azonban vektokgrafikai szemléletmód kell, nem a hagyományos pixelgrafikai módszertan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!