Felkértek weblapot készíteni, de ez az első munkám. Mivel tudnék jó design-t készíteni? Vagy van valakinek bármi más tippje?
Sose csináltam még ilyet, vagyis kértek már fel, de elég kezdő oldalakat készítettem. Rossznak nem mondanám, egész jól összeszerkesztettem a design-t, de főleg paintet használtam, és aprólékosan dolgoztam vele.
Most viszont a fizetésem múlik a dolgon, nagyon szeretnék igazi profi képeket készíteni. Könnyen tanulok, menni fog, csak egy kis irány mutatás kell.
ezzel a designnel kell majd dolgoznom, és ilyesm oldalt készítenem:
Ha rákattintotok az "év anyavállalata 2013" menüpontra, ott feljön egy nagy "doboz", hogy lehet, pl egy ilyen lekerekített sarkú, árnyékolt, fényes hatású dobozt készíteni,(milyen programmal, és hogyan?) valamint a képeket pl így rátenni, hogy szintén árnyékolt hatást keltenek.
Tényleg érdekel, és nem kérek bunkó válaszokat, mivel ennek most nagy a tétje, muszáj valahonnan valamiféle pénzt szereznem, és ezt az egy munkát találtam a nyárra hosszú idő óta. Nagyon köszönök előre is mindenféle segítséget, programokat, és a programokban tippeket (mivel ha annyit mondtok, photoshop, még nem fogom tudni megtanulni kezelni, vagy tudni,hogy hogyan teszem rá azt a fényes hatást)
A legapróbb segítségeket, tippeket is köszönöm!
"Csib vagy ki a fene. Ezzel tulajdonképpen magad alatt ásod a fát. Az én válaszom "ellen" vagytok a maga módján. Csakhogy már ezért a válaszodért (amiről elkészült a printscreen-es mentés) kb 150.000-200.000 Forintos büntetést akaszthatnék a nyakadba így utólagosan. És ha rossz pillanatomban írtok olyat, akkor minden további nélkül, rezzenéstelen arccal, hidegvérrel meg is teszem!"
De jót nevettem ezen! xDDD Remélem elég rossz volt! Várom a büntetést! xD (magam alatt ásom a fát? lol)
"Ezt egyéni vállalkozóként csináltad, vagy alkalmazottként?"
Is-is. Dolgoztam így is, úgy is. A büntetést nem egy munkára kaptam. Hanem átlagosan azért, mert hivatalos képesítés nélkül ténykedtem. A webdesign-t és a sitebuildet csinálhatom, de a webprogramozást nem.
Elolvasgattam a válaszaitokat, és meg kell hogy mondjam, ahmonnak teljesen igaza van, minden téren. Legyen az számlázási, vagy munkaköri téma. (Na meg a #16 válaszolónak is.)
Igaz, én még csak pár éve dolgozom webfejlesztőként, de még így is az amatőrök közé sorolnám magam. De amúgy azért tanulunk egy bizonyos dolgot, hogy egy valamihez, egy dologhoz nagyon értsünk. Később persze mellékes, még milyen alapokat szerzel amire magad építkezel majd, fősulin is futólag mutatják csak be a területeket, nyilván pár év nemelég minden terület elsajátítására. És aki erre a mondatra azt mondja hogy hülyeség, annak fogalma nincs milyen mélységekig tud lemenni egy kliensoldali programozó, egy dizájner, vagy egy szerveroldali programozó például.
De hogy aztán valami hozzá nem értő leül és egyszerre mindent összetákol, és mennek a megrendelések áfa nélkül persze olcsóbban, ez nem, én sem értek ezzel egyet. Úgy látom nem ebbe a világba éltek. Manapság minden adóköteles, ha a saját nyaralódba barátokat hívsz is idegenforgalmi adót kell fizetni, szerintetek pont ez a haveri alapú webfejlesztés lenne kivétel? Hát nem, nem az. Ilyen időkbe meg, ahol a saját pénze használatáért is adóztatják az embert, lassan semmi nem az. Valóban bármikor kopogtathatnak, hogy akkor visszamenőlegesen számlát kérjenek, hiszen 5 évig visszamenőleg bármikor megtehetik. Vagy egyszer csak egy kedves megrendelő, a kész munka után felvillantja a NAV-os igazolványát. Csúnyán nagy pénzeket lehet fizetni ilyenekért, sajnos irreálisan sokat.
De amúgy nem keménykedni akarok, vagy a mellemet verni, de akik még nem csináltak igazán nagy, - legalább féléve munkákat - inkább ne mondjanak olyanokat, hogy egybe lehet venni a kliensoldali, vagy akár szerveroldali programozást, vagy a dizájnozást - csakhogy a fenti példánál maradjunk.
Én is inkább a szerveroldali programozásban mozogtam érkezésemkor, nem mondom hogy nem csináltatnak más munkát (főleg kliensoldali programozást), mert szűkösség van mindenhol, így néha csináltatnak sajnos olyan munkákat is, ami nem az én "hatásköröm", igen, de külföldön ahol nem szűkölködnek a cégeken belül, ott igen is megtartják a #16 válaszoló által írt rendet.
Még annyit engedjetek meg, hogy abban is igazat adnék ahmonnak, hogy a munkahelyek 99% igen is kér felsőoktatásban szerzett végzettség, tőlünk is rengeteg embert marasztaltak a gyakorlati helyén úgy, hogy szerződéssel várták őket, de csak ha befejezik az iskolát, és sikeresen megszerzik az oklevelüket feltétellel. Úgyhogy aki ennek sem ismeri a jogi hátterét, az inkább ne írogasson butaságokat. Kezdődik ott a dolog, hogy egy érettségivel rendelkező embernek a törvény szerint nem kell annyi fizetést adni, amennyit egy okleveles szakembernek, már ez felvet egy alap problémát. Nem véletlenül vannak papírok, nem viccből találták ki ezeket. Például saját céget, vállalkozást sem alapíthatsz anélkül, hogy szakértő lenne benne. Lehet van elvétve egy két ember akiknek más jellegű a papírja, de egy főtevékenységileg webfejlesztéssel foglalkozó cégbe igenis törvény által előírt, hogy ne csak szakácsok üljenek ott, hanem az adott témában szakember is legyenek benne, a megfelelő végzettséggel.
Ha tudsz bármilyen referenciát mutatni ezekre a törvényekre, akkor átértékelem az álláspontomat, és visszavonom, hogy baromságnak tartom a tiédet, de egyelőre nekem úgy tűnik, hogy itt két dolgot nagyon összemostunk.
Az valóban igaz, hogy egy egyéni vállalkozó számára létezik ez a képesítési kötelezettség, és ez továbbadódik az ő alkalmazottjaira is. Ugyanakkor egy Kft. vagy Zrt. esetén én még csak utalást sem találok sehol erre a jelenségre egy alkalmazotti helyzetben, soha nem találkoztam vele, és minden tapasztalatom azt igazolja, hogy ez ebben a helyzetben már nem létezik.
Még az állami munkanélküli központban is megkérdezik, hogy a képesítéseid mellett milyen korábbi tapasztalataid vannak, hogy azok alapján ajánlhassanak neked munkát. Ráadásul számtalan munkakörhöz nem is létezik képzés, nemcsak nálunk, hanem akár világszerte sem. Aztán vannak azok, akik egész életükben ide-oda mozognak munkakörök közt, soha senkiről nem hallottam, akivel egy ellenőrzés során fizettettek volna bármit is. Ez mind az alkalmazotti sztori, nem a vállalkozói.
#23-as: Köszi ;) Te jobban kifejtetted mint én.
#24-es:
"Ráadásul számtalan munkakörhöz nem is létezik képzés"
Ez igaz. De amihez van képzés, ahoz KELL képzés. És a webdesigner, sitebulder, webprogramozó munkakörökre mind, van külön-külön képzés. Akár OKJ-n, akár konkrét iskolában, stb.
Tény és való, annyit a 23-asnak mondok, hogy a felsőoktatás túlzás. Középiskolai alkalmazott grafikus szakkal már jogosult vagy webdesigneri munkakör betöltésére. Sitebuilder-hez elég egy html+css tanfolyam akár online is. A webprogramozót viszont komolyabban veszik, oda normális webprogramozói végzettség kell, de az is legalább középfokú.
23: Mellébeszélsz, és a lényegre nem reagálsz. Rengeteg a csúsztatás is abban, amit írsz, egy példa ez:
"Kezdődik ott a dolog, hogy egy érettségivel rendelkező embernek a törvény szerint nem kell annyi fizetést adni, amennyit egy okleveles szakembernek, már ez felvet egy alap problémát."
Milyen problémát vet ez fel? "Nem kell", nem pedig "nem szabad". A fizetést nem a papír határozza meg, hanem az egyén hasznossága (ha eltekintünk az önmenedzselési képességeitől, amik szükségesek ahhoz, hogy a neki járó fizetést ki is tudja alkudni). Az egyén hasznossága a tapasztalatán, tudásán, referenciáin múlik, nem pedig azon, hogy van-e diplomája. Ez egy cég szemszögéből egy triviális szituáció, nekik jó ember kell, ezért megéri nekik többet fizetni valakinek, aki jó úgy is, hogy nincs diplomája, mint valakinek, aki átlagos, és van diplomája. A piac kereslet és kínálat alapján működik, és a kereslet és a kínálat egyensúlya fogja meghatározni az árakat (=fizetéseket). Szóval valóban nem kell törvényesen agyonfizetni valakit egy érettségivel, de a fizetést amúgy sem arra adják jobb helyen, hogy a törvényi kötelezettségeket letudják, hanem arra, hogy az adott munkavállaló megéri nekik az adott összeget.
A többi csúsztatásodat nem veszem végig, inkább egyben reagálok arra, amit írsz. A vita elsősorban arról folyik, hogy törvényi kötelessége-e egy alkalmazottnak minden életében betöltött munkaköréhez megfelelő hivatalos képesítéssel rendelkeznie. Többen megpendítették ugyan, hogy az adózástól baráti alapon sokszor el lehet tekinteni, de azt senki nem állította, hogy ennek törvényi alapja is van, kár kardoskodni ezzel kapcsolatban, hogy márpedig de, adózni kell. Persze, hogy kell, bár a gyakorlatban sokszor előfordul egy-egy ilyen projekt, amilyet a kérdező is megkapott, ahol jó eséllyel semmi számlázás nem történik, és naés, a kutyát nem érdekli. Ettől még illegális, de nem ez a fő téma. És a fő témára semmit nem reagáltál érdemben, de neked is mondom, hogy ha fel tudsz mutatni egyetlen érdemleges utalást a jogszabályra, vagy jobb esetben magát a jogszabályt, akkor tárgyalhatunk.
Egy másik dolog, amire reagálnék, az az, amit azzal kapcsolatban írsz, hogy lehet-e egyszemélyben csinálni ezt a dolgot, vagy sem. Megintcsak nem vonta kétségbe senki sem (vagy legalábbis remélem, hogy nem), hogy minden részfolyamattal el lehet tölteni éveket ahhoz, hogy profin, a legapróbb optimalizálásokra is tekintettel lévén végezd a munkádat. Az viszont erős tájékozatlanságra vall, hogy el sem tudsz képzelni olyanokat, akik önmaguk kiváló minőséget tudnak produkálni egy komplett megoldásként. Senki nem állította, hogy lesz valaki, aki pont olyan kiváló grafikus, mint amennyire fantasztikus frontendfejlesztő, és ráadásul még backend architektúrafejlesztő is, amiben ugyancsak világszínvonalú. Azt viszont állítom, hogy vannak egyszemélyes vállalkozók, akik egészen a kis- és középvállalkozások szintjéig bevállalhatnak teljes projekteket (nem mindet, de nagyon sokat), és az output minden munkafázisban minőségi lesz. Számtalan ilyen one-man army tevékenykedik a szakmában, sokan közülük még blogokat is írnak, onnan szokás őket ismerni. És azt sem állítja senki, hogy erre a teljeskörű tudáscsomagra egy év alatt tettek szert. Ellenkezőleg, fokozatosan, generalista szemléletmóddal szedték fel a tudást sok-sok év során, mire eljutottak idáig. Senki nem vitatta, hogy az egy év alatt mindent megtanuló csodacsávóktól nem várható el bármiféle színvonalas produktum.
Rossz dolgokba kötsz bele, és azokra nem reagálsz, amikről igazán szól a vita.
Egyéni vállalkozónak rendelkeznie kell szakképesítéssel.
Ha egy nagyobb cégformában dolgozol, akkor legalább 1 főnek rendelkeznie kell a szükséges veszettséggel.
pl. Van egy KFT ahol dolgozik 1 személy akinek meg van a grafikus, programozói, és rendszergazdai képesítése, akkor dolgozhat "alatta", több ember akinek nincs.
De ha szabadságra megy ez a személy, és nincs más akinek meg lenne a szükséges végzettség, akkor elméletileg nem tevékenykedhetnének. (persze ezt nehéz vissza ellenőrizni ebbe a szakmában)
Ja. Egy webdesigner cég alkalmazottként felvesz egy kőművest webdesignernek, mert "nem kell hozzá papír". Ó hát hogyne.
Nem. Amíg dolgozol, vagy amíg felvesznek, addig nem kell. CSAK akkor, amikor ellenőrzés van.
"Az ilyen kis ügyek a kutyát sem érdeklik". Akkor akármennyire hülyén hangzik, büszkén mondom magam kevesebbnek egy kutyánál, de legalább tisztességes vagyok, mert jogilag tisztán járok el.
Ne érdekelne? Az évek alatt legalább 100-120 olyan webes munkakörben dolgozó embert jelentettem fel akár azért mert nem számlázott, akár azért mert barter üzletnél ("én megcsinálom hogy neked meglegyen, cserébe felhasználhatom referenciaként"-módszer) nem adózott, vagy mert nem volt megfelelő képesítése. És mindegyik megkapta a 100000 forint feletti büntetését! Mindegyik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!