Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Webdesigner-nek lehetséges...

Webdesigner-nek lehetséges kitanulni saját magam, oktató nélkül?

Figyelt kérdés
Ezek a tanfolyamok online mennek, és gyakorlatilag egy összeállított anyagot kapunk fokozatosan, nincs igazán egyéni kézfogás, nincs babusgatás, az ember jórészt saját kutakodás útján tanul ilyen tanfolyam mellett is, így hallottam, illetve nem olcsók 300ezertől indul de találtam dupla annyiért is. Mit ajánlotok? Komolyak a szándékaim aztán nem kell hogy ingyen legyen kiadok én többet is mint 300ezer, ha teljesítmény van mögötte.

2023. szept. 12. 12:18
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
20%

"A Webdesigner alapvetően weblapok vagyis internetes oldalak elkészítésével foglalkozik."

Már ez hülyeség. Az nem webdesigner, hanem one man army, az esetek túlnyomó részében vérpistike, és igazán semmilyen területhez nem ért, csak összemásolgat valami ami úgy-ahogy működik.

A többi részére nem is reagálnék a #4-es kommentnek mert hajmeresztő bullshit a megfogalmazás.

2023. szept. 13. 15:35
 12/36 anonim ***** válasza:
2023. szept. 13. 15:36
 13/36 anonim ***** válasza:

Kezdjük ott hogy a html nem program nyelv hanem csak leíró nyelv. Mint ahogy a css is. És a html és a css ma már elavult mivel minden böngészőbe megjelenített weboldal html5-el és css3-al működik ami statikus weboldal. A html5 a váz a weboldal stílusa meg a css3. De önmagában ha egyéb funkciókat is akarsz akkor pl. Bootstrap is kell. Na és ha funkciókat is akarsz akkor javascript is kell ami már programnyelv.

Szóval azért azt is tisztázzuk ha csak webdesigner a szakmája valakinek az nem fog programozni maximum kódolni. Ha már programnyelvet is ismer akkor webdesigner és programozó. De pl. Aki csak a html5-öt, css3-at és a javascriptet ismeri akkor frontendes. Ha csak a php-t akkor backendes ha mindet ezek közül akkor fulstack programozó. Aki program nyelveket ismer mint pl. Python, Java őket programozóknak nevezzük.

A webdesigner egyszerre foglalkozik a grafikával, arculattal nem csak a weboldal arculatával és a webes jelenlét megtervezésével. De ahhoz hogy piacképes legyen ahhoz ennél még többet kéne tudni mint digitális marketing, SEO és stb.

Szóval mit is akarsz pontosan? Kezd ott hogy megnézed az IT szakma térképet és eldöntöd.

Illetve egyetemi professzorok képzés tanmenetére keress rá és úgy el tudod dönteni hogy neked sikerül-e magad tanulni vagy sem.

2023. szept. 13. 16:38
 14/36 anonim ***** válasza:
* fullstack
2023. szept. 13. 16:40
 15/36 A kérdező kommentje:

#13 Látom itt már egy széleskörűen kiterjedő, gyakorlatilag adott esetben mindent átfogó szakértői rálátással találkoztam, már amennyiben a jelen témára vonatkozó egyelőre csekély szintű ítélőképességem releváns tud lenni. Most nem vagyok egészen biztos hogy e válasz tulajdonosa, megegyezik az előző hozzászólóval aki a webdesigner szakma leírására kért, ha igen, akkor jól beugrattál. :D

Egyébként hol találhatnék szerinted egy ilyen IT szakma térképet ami alapján kirajzolódnak az ágazatok?

2023. szept. 14. 16:54
 16/36 A kérdező kommentje:
Közben kiderült számomra hogy valószínűleg nem egyazon kommentelő írt nekem. Bár ezt nem tudom mégsem biztosan.
2023. szept. 14. 16:57
 17/36 anonim ***** válasza:

Én a 13-as válaszoló vagyok és ez a második válaszom. Amugy mar ott kezdődik hogy ha webdesigner akarsz lenni akkor az udvarias kommunikációt meg kéne tanulni. Amit lekommunikáltál nekem az azt feltételezi hogy trollnak néztél, de az meg se fordul a fejedben hogy vannak mondjuk a válaszolok között akik tanulták a szakmát és vannak IT szakmabeliek más területről a válaszok között. A válasz stílusod alapján felmerült bennem hogy lehet te teszteled a válasz adókat. Az most mindegy hogy értesz hozzá vagy sem.

Ha egyessel kavartál össze az nem én vagyok. Egy válaszom volt itt ezen kívül.

Az 1-es kérdése alapján saját szavaiddal vagy belinkelt forrás nélküli fogalmat irtál ami nem lenne baj csak több helyen fals. Egy részére reagáltam. Volt több is ami kamillázós téves következtetés a részedről. Pl. A szoftverek nem html-el készülnek hanem program nyelvekkel ez lehet java, c, python és lehetne sorolni a programnyelveket attól függően mely terület szoftveréről van szó. Persze vannak játékok amik html5-ben íródtak mert ezzel a leíró nyelvvel azt is tud az ember de nem csak html5-el.

A 2-es válaszát se értetted pedig én burkoltan jeleztem az előző válaszomban amit ő jelzett oknak jogosan, bár aki tudja hogy tanuljon az tudja mi elavult és mi nem. 2-es úgy értette ha pl. Készítesz egy weboldalt html-el és css-el csak azt speciel a böngészők se támogatják se a google. Mivel ma már html5 és css3 leíró nyelv van.

A nem elég szépre is tudok példát mondani ha nem vagy tisztába a szín teóriával -(és lehetne sorolni még mikkel de tul hosszú lenne sorolni)-, azzal, hogy mennyi színt támogatnak a weboldalak akkor ha alkotsz egy olyan weboldalt aminek a színe piros és zöld attól hülyét kapnak az emberek és 1 mp után már mennek is el az oldaladról. Ha nem tudod hogy épül fel egy weboldal akkor könnyen zsúfolttá teszed amire meg azt mondják majd hogy hol van itt a lényeg.

"gépelünk, egy sima ablakba, ez képezi az Internet lelkét, sőt nem csak az internetét hanem minden egyes programét, szoftverét. "

Hát ha csak egy ablakba gépelnéd ezeket a kódokat akkor e gondolat menet alapján barki simán szerkeszthetné az általad közzé tett weboldal kódját, magyarán akkor hiába dolgozna az ember ha elrontják ha bárki belenyulna a kódba. Ez necces lenne nem gondolod? Szoval a weboldal internetten valo megjelenesevel se vagy tisztába hogy történik ez és mik kellenek ehhez. A tudas kezdete az hogy az internet történetét elolvasod és minden részét megtanulod mi micsoda hogyan működik.

A kódokat kódszerkesztő programmal írják. Magyarán egy szoftver segítségével. Persze lehet a jegyzettömbe is kódot írni de ott nem tudsz neki funkciót adni és stb. Ezt most lehetne tárgyalni miért nem. De azzal se vagy tisztába hogy hogyan irjuk a kódokat miknek a segítségével. Keretrendszerekről már inkább nem is teszek említést.

Illetve felsoroltam a weboldal készítés különböző ágaiban dolgozó szakembereket mint pl. Frontendes, backendes, fullstack. Pl. Itt is vannak azért kiegészítendő részek amiket én írtam annál is. Szóval szakmabeliek az én listám is simán kiegészítenék még.

Nem olyan egyszerű ez a szakma. Több mindent kell tudni hogy piacképes legyen az ember. De számomra elszomorító hogy az emberek nagy többsége azt gondolja hogy milyen könnyű ez és ha megtanulja csak a leíró nyelvet akkor már tudja is. Az csak az eleje ezen útnak. Az alapozás, de ezen dologra millió dolog épül ahhoz hogy piacképes legyen a szakmába az ember.

Én nem mondom azt hogy nem lehet megtanulni magadtól csak lehet lesz olyan időszakod amikor hülyét fogsz kapni ha nem érted miért nem működik a kódod és miért nem ugy jelenik meg ahogy meg kéne jelennie és leginkább, akkor kapsz majd még jobban hülyét ha rájösz hogy csak egy pontot írtál el.

De jeleztem hogy egyetemi képzések tanmenetét csekkold és ha youtube-on is keresel ilyen ingyen tanfolyamokat akkor ezeknek az egyetemeknek a tanfolyamait keresd, mert ott nem fognak félretanítani. Nagyon nem mindegy hogy tanulod meg.

Wordpress az leginkább a drag and dropos weboldalkészítők oldala akik nem értenek a leíró nyelvekhez. Illetve a wordpress leginkább a bloggerek vagy kis vállalkozóknak egy ingyenes alternatíva. Komolyabb szakmabeli itt php-vel is programoz, ha egyedi sablont akar a megrendelő. De ugye pl. egy komoly vállalatnak ez már kevés.

Nem mindegy az se mit és hol keresel az internetten mikor tanulod a szakmai dolgokat.

Egyébként olvasni se olvasod a válaszokat. IT Guy már linkelte neked a roadmap-ot. Mindig ugyanaz a reakcio ilyen kérdéseknél a kérdező részéről. Volt régebben is hasonló kérdés. Elszomorító.

2023. szept. 15. 15:34
 18/36 A kérdező kommentje:

Szia 17-es, hú sokmindenre felhívtad ismét a figyelmemet, köszönöm szépen. :)

Igen nagyon kezdő vagyok, tudtam is, vagyis erősen sejtettem hogy a leírásom nem lesz korrekt teljesen, főleg ha egy szakértői szem olvassa el, de ez hiába kritikai néhány pontban, így is feldobott, hogy egy hozzáértő személy kielemezte, már csak azért is mert mindent lejegyzetelek ami új, és nem is gondoltam volna hogy épp itt lesz valaki, aki érzi ezt a világot, és veszi is a fáradságot, és kifejti a nézőpontját, tehát ezért hálás vagyok. Mert így ez nekem sok keresgélést megspórolt, az hogy egyből lényeges dolgokra összpontosítasz, vagyis biztos nem is tudnád másképp. :)

Igen nagyon érdekel az internet története, de az angol nyelvtudásom egyelőre gyenge a szakmai szintű megértéséhez, tehát mindenképp magyar cikkeket, vagy könyveket keresek, illetve talán találok egy olyan szótárat ami egy úgymond informatikai nyelvszótár hogy legalább azokat a szavakat ismerjem, amik előfordulnak az informatikában, ha az angol nyelvű szakirodalom megértése nem is megy egyelőre. Visszatérve, Pl. Ma azon gondolkoztam honnan tudja egy programnyelv, vagyis egy szoftver hogyan érti meg a programnyelvet? Pl. Én megtanulom az oké, de van egy másik közvetítőnyelv? De ha van is azt hogyan érti egy vastagabb? Vagy hogy lehetséges ez hogy én szavakat írok és azt megérti a rendszer? Ez a része teljesen homály, és misztikum számomra.

Ismersz olyan könyvet vagy cikket ami az alapokat elmagyarázza. Vagyis Pl. Olyan szintű szakértelemmel szeretnék rendelkezni, hogy az alapoktól vagyis hogy akár magam is megvalósíthatnám azt, hogy egy gépet építek ami azt fogja tenni amire utasítom a leírt kódszavakkal. Létezik ilyen könyv? Egy ilyen könyv minden pénzt megérne nekem.

A Roadmap egyébként a szakmai térképre vonatkozik? Magyar formája lehetséges hogy van?

2023. szept. 15. 17:15
 19/36 A kérdező kommentje:

De ha van is azt hogyan érti egy vastagabb?

* A vastagabb szó helyett azt terveztem hogy "vasdarab" ezzel a Hardware-re gondoltam, tehát a fizikai masinára, ami a szavakat megérti.

2023. szept. 15. 17:19
 20/36 anonim ***** válasza:

Nem tudok magyar nyelvű szakirodalmat. Ehhez a szakmához kell majd az angol nyelv. Önmagamat még nem mondanám szakértőnek erős túlzás volt a részedről. De azért köszönöm de nem tartok ott.

Google-ba keresgélj ilyen jellegű egyetemeket ahol van tanmenet is vagy ilyen képzéseket ahol megosztják a tanmenetet.

A w3school oldalát is megnézheted. Ez egy oldal ahol leíró nyelvtől kezdve többminden programozási nyelvek is vannak. De angolul van és a kódokat magyarázza mi micsoda összefoglaló módon. Nem biztos hogy így érteni fogod ha önmagad tanulod. Nézd meg ott megtalálod a html5-öt css3-at is és van több program nyelv is.

Nem akarok magyar youtubereket ajánlani mert én nem néztem meg egyiket se. De van egy-kettő akiket itt is ajánlottak mások.

Van egy olyan érzésem hogy a gép építéshez se értesz. De amugy ez önmagában nem lenne követelmény mivel a webdesigner többnyire szoftverekkel dolgozik.

Amugy nem nem értem azt amit írtál:

"A vastagabb szó helyett azt terveztem hogy "vasdarab" ezzel a Hardware-re gondoltam, tehát a fizikai masinára, ami a szavakat megérti."

Hogy lehet vastagabb szóból vasdarabot tervezni? Az már a mágia tudománya lenne ha szó szerint vennénk. Ha ilyenre képes vagy akkor minek lenne szükséged webdesigner szakmat tanulni? 😏

De az a probléma hogy tanmenetet sem tudod hogy állítsd össze magadnak így nehéz lesz önmagad tanulnod.

2023. szept. 15. 17:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!