Van, aki otthon tanult meg programozni és abban dolgozik most?
Környezetmérnök, munka-és tűzv. képzettségekről szeretném átképezni magam, irodai admin munka mellett.
Az emberek nagyon megosztottak, itt is, de a személyes, szoftverfejlesztőként dolgozó ismerőseim is.
Egyik szerint egy hónap alatt megtanulható a majdnem nulláról, már könyvet és netes oldalt ajánlott, a másik szerint egyedül nem megtanulható.
Most, talán a legjobb kérdés, hogy van itt, aki otthon tanulta meg?
Reiter könyvéből kezdtem el a C#-ot, van már sikerélményem, bár a félelmem az, hogy működik ugyan a program, de logikátlan és túl bonyolult. Talán normális, jól működő, hatékon programokat írni nem lehet otthon, egyedül megtanulni...?
Minimális Pascal (ill HTML) alapok.
Azért lehetnek megosztóak a válaszok, mert nem fekete-fehér a válasz. Valakinek kell a tanári segítség, mert bizonytalan, vegy egyszerűen kevésbé tehetséges. Ha valaki tehetséges, akkor sem árt, különösen az elején, ha van egy tanár, aki segíti elindulni valamilyen úton, bár rövidesen úgyis magára marad, hacsak nem talál egy jó mentort. Igaz, tapasztalatom szerint ilyet már csak a munkahelyen szokás találni, és addigra nem is a technikai kérdések az izgalmasak, hanem inkább az elviek.
Annak idején nekem általános iskolában kezdtek tanítani először programozást. Aztán beszippantott a dolog, és eljutottam oda, hogy néhány év múlva már nem tudott a tanár a kérdéseimre választ adni, középiskolában pedig már elég jó alapokkal rendelkeztem. Később egy szervizben kezdtem dolgozni technikusként, aztán szépen eljutottam a rendszergazda szintre, és aztán mentem fejleztőnek. Kicsit jártam egyetemre is, levelezőn, de nem sokat tett hozzá a tudásomhoz. Azóta foglalkoztam nagyon sokat egyetemistákkal, de továbbra sem érzem, hogy sokból kimaradtam volna, ezért ha végre megszerzem a diplomát, akkor inkább valamilyen gazdasági irányultságúra gyúrnék.
Azt javaslom, hogy kezdj valami egyszerűvel, minnél fapadosabb, annál jobb. Én annak idején a Pascal-lal kezdtem, csak ajánlani tudom. Viszonylag egyszerű nyelv, jól ránevel az alapokra, hihetetlen mértékű irodalma van - magyarul is. A Free Pascal (Lazarus) is támogat pl. inline assembly-kódírást, ami megint hasznos tapasztalat. (Meglepően sok fejlesztőnek vannak súlyos problémái a pointerekkel - ez egyfajta mumus. De fél év aktív assembly-kódírás után nem lesz gond vele, és ez később a managelt kódokban is esszenciális tudás)
A programozásnak sok-sok szintje van addig, amíg képessé válsz egy komplett rendszer felépítésére. Nem lesz elég pusztán megtanulni egy-egy programnyelvet, meg kell érteni a kapcsolódó technológiákat és architektúrákat.
Egyébként a félelmeid jók, ezek a legjobb barátaid lesznek, mert arra ösztönöznek, hogy jobb és jobb megoldásokat keress.
A jutalom a végén az, hogy a semmiből csinálsz valamit, és ez nekem mindent megér.
Én némi Perl tudással (biológia phd-vel) a hátam mögött kezdtem el 30 évesen komolyabban belemerülni a programozásba először meló, utána gyerek mellett. Főleg courserás adatelemzős kurzusokat végeztem, így tanultam meg az R, a Python nyelveket és mélyítettem el Perl tudásom. Kb. 1 év viszonylag intenzív tanulás után kaptam állást mint bioinformatikus, ahol nagyon-nagyon sokat tanultam, és 3 év alatt aránylag penge szintre hoztam fel Python és R tudásom, mellette bejött a bash magas szintű ismerete és HPC klaszterekkel kapcsolatos gyakorlat. Innen 3 év után egy biológia jellegű projectre már egy senior fejlesztői pozícióba kerültem (nagyon sokat számít a biológiai ismeretem, és biológiai adatbázisokkal kapcsolatos tapasztalatom). Viszont, mint eddig mindenhol, itt is vért hugyozok a sok munkátol: itt találkoztam először komolyabb verziókövetéssel, SQL-lel, és úgy általában szoftverfejlesztői koncepciókkal (deployment, fejlesztői környezetek, virtualizáció, konténerek, issue tracking).
Szóval nem lehetetlen, de nem is egyszerű.... kb. amióta az eszemet tudom, k. sokat dolgozom, hogy elérjem a céljaim, és soha nem adom fel. :D
Hát én a héten eddig minden nap angoloztam (sajnos anno is csak épphogy középfok volt a tudásom, most meg azért kopott), programoztam vagy Excelben szórakoztam függvények segítségével egy bizonyos dologgal.
Emellett sportolgattam is.
Hát nekem megterhelő, mert tudnék munka után pihenni, ráadásul a hobbijaimra sosincs idő, ha lenne, energiám nincs (kreatív és koncentrálósabb hobbijaim vannak, rajz, horgolás, fotózás, kertészkedés...)
1996-ban otthon tanultam meg Delphiben programozni. Internet nélkül, 1 db könyvből. Sok programot írtam, főleg ismerősöknek. Számlázás, készletnyilvántartás stb.
A múltkor kezembe akadt egy program, amit akkoriban írtam. Ha most olyat írnék munkahelyen, azonnal kirúgnának. Pedig működik.
Szóval a kérdésedre válasz: igen, meg lehet tanulni. De nem leszel jó programozó. Ahhoz olyan elméleti ismeretek kellenek, amiket otthon nehéz elsajátítani, mert a saját kódodban nem veszed észre a hibákat. Kell valaki, aki külsőként ellenőrzi és elmondja, mik a hiányosságok, miket csinálsz rosszul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!