Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Van, aki otthon tanult meg...

Van, aki otthon tanult meg programozni és abban dolgozik most?

Figyelt kérdés

Környezetmérnök, munka-és tűzv. képzettségekről szeretném átképezni magam, irodai admin munka mellett.

Az emberek nagyon megosztottak, itt is, de a személyes, szoftverfejlesztőként dolgozó ismerőseim is.

Egyik szerint egy hónap alatt megtanulható a majdnem nulláról, már könyvet és netes oldalt ajánlott, a másik szerint egyedül nem megtanulható.

Most, talán a legjobb kérdés, hogy van itt, aki otthon tanulta meg?

Reiter könyvéből kezdtem el a C#-ot, van már sikerélményem, bár a félelmem az, hogy működik ugyan a program, de logikátlan és túl bonyolult. Talán normális, jól működő, hatékon programokat írni nem lehet otthon, egyedül megtanulni...?

Minimális Pascal (ill HTML) alapok.

2018. szept. 6. 08:47
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
87%

"hogy működik ugyan a program, de logikátlan és túl bonyolult."

Pont ezért kell magasabb suliban tanulni, hogy ezt a szemléletet megtanuld.

2018. szept. 6. 09:08
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

"Egyik szerint egy hónap alatt megtanulható a majdnem nulláról"

Egy nyelv alapjai esetleg , de nem a szoftverfejlesztés :)

2018. szept. 6. 09:18
 3/15 anonim ***** válasza:
41%
Majd minden programozó otthon tanult. Persze, egy PTI jól jön, de az csak az alapokat fekteti le, konkrétan programozni nem ott tanulsz meg. Egy egyetem a szemlélet kialakításához, a konvenciók megismeréséhez jó, de önmagában, önképzés nélkül sajnos kevés.
2018. szept. 6. 09:35
 4/15 A kérdező kommentje:

A Pascalt anno magántanár mellett tanultam, és mindig mondogatta, hogy emitt inkább ezt a ciklust és ne azt, mert gyorsabb, amott inkább ilyen-olyan tömböt, mert átláthatóbb, stb.

Pár hete egy év (12 hónap és itt most 30 nap) napi középhőmérsékleteit generáltattam random, majd kerestettem meg a legmelegebb, leghidegebb napot, hónapot. Először vicces hibák lettek majd működött, de tuti lehetne átláthatóbb, rövidebb és talán hatékonyabb is az a program - erre azonban másik ember kellene, aki rámutat.

Most itt főleg tapasztalatok érdekelnek, már dolgozóktól.

Mérnökinfót tuti nem kezdek el, akkor inkább egy kapcsolódó MSc, vagy angolt felfejleszteni az egekbe és mellette Excel.

Apropó, az Excel ér valamit? Tegnap pl szövegformátumú fájlok elejéről vágattam le nullákat.

Mi számít erős Excel-tudásnak?

2018. szept. 6. 09:48
 5/15 anonim ***** válasza:
8%

Programozni csak intézményes oktatás keretein belül lehet megtanulni.

Otthon nem.

2018. szept. 6. 11:17
 6/15 Takysoft ***** válasza:
78%

Tökéletesen meg lehet tanulni otthon programozni, ahogy bármi mást is. Csak jellemzően több motivációt igényel a dolog.

Én is szinte mindent magamtól tanultam meg. Az egyetemet be se fejeztem, aztán egész kellemes fejlesztői állásom lett.

Fontos dolgok, amikkel érdemes tisztában lenni.

-SOHA nem leszel programozó, amíg nem tudsz angolul.

Magyar nyelvű könyvek vannak. Még 1-2 jó tutorial is... de a Stackoverflow angolul megy. És a stackoverflow a fejlesztő legjobb barátja. Aki ebbe beleköt, az nem fejlesztő :D Lassan 10 éve vagyok a szakmában és nincs olyan hét, hogy ne kerülne elő.

Nem mellesleg egy multicégnél (ami fizet is) jellemzőem amúgy is elvárás, mert a ticketek is angolul jönnek.

-Ne célozz túl magasra!

Tudom-tudom, aki holdra akar szállni, célozzon a csillagokra....

De a valóságban ez nem így megy. Belevághatsz egyből a DX12 meg a Vulkan rejtelmeibe, de nem fogsz vele zöld ágra vergődni.

Lépésről-lépésre kell haladni, még ha olyasmit is meg kell így tanulni, amire később nem lesz szükséged.

Mint ahogy a gyerekeknek is a Commenius Logo-t mutatják először. Hasztalan, ahogy ott mocorog a teknős... de algoritmikus gondolkodást ad.

Kezdhetsz a C++-szal, de szenvedni fogsz. Mert nem csak a nyelvet kell tanulni, hanem hozzá a gondolkodást is.

Szóval ha rám hallgatsz, kezdj Python-nal. Simán a megegyszerűbb nyelv ma, és nem mellesleg jól el is lehet adni. És ezer tonna tutorial van hozzá :)

Nagyon fontos, hogy élvezd, vagy abba fogod hagyni.

Erős angolos alapokkal, pár jó tutorial végigcsinálásával 1-2 hónap alatt tökjó Pythonos lesz belőled. Ez nyilván nem architect pozíció, de jó kiinduási alap komolyabb világokba, mint a C# és .Net illetve a Java

Én mondjuk jellemzően Pythonban scriptezek, szóval pénzt keresni is lehet vele.

Illetve... ha nem C# irányba mész, akkor jól jöhetnek Linuxos alapok is.

Itt érdemes kezdeni a Python-t:

[link]

2018. szept. 6. 13:10
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Egyedül tanultam meg programozni még a 8bites gépek világában, most 30 évvel később pedig a programozásból élek.

Az kizárt, hogy valaki egy hónap alatt megtanuljon programozni.

Kezdőknek én a Python-t ajánlanám. Illetve sok helyen olvasom, hogy a javascript a legjobb első nyelv, de azt nem ismerem, úgyhogy nem tudok véleményt mondani róla.

2018. szept. 6. 13:40
 8/15 anonim ***** válasza:

az iskola nem fog megtanítani programozni, sok alapot adhat, de rengeteg dolgot majd csak gyakorlatban fogsz megtapasztalni és megtanulni

persze más-más alapot ad egy OKJ webfejlesztő és egy felső oktatásból szerzett diploma

én otthon kezdtem, több szakmám is van ilyen irányban, webfejlesztőként dolgozom főállásban, de hobbi szinten játékfejlesztés ami foglalkoztat

a webfejlesztés tényleg nem nagy cucc, azt elég gyorsan elég jól meg lehet tanulni és tényleg hatékonyan jól lehet benne dolgozni, pár hónap alatt elég erős alapot fel lehet szedni

na a játékfejlesztés, vagy más fajta programozás azért már teljesen más, mint a webes világ, mert a lehetőségek, erőforrások, tudás tekintetében sokkal, de sokkal több! otthon is megtanulhatod, de ott általában ez hosszabb idő és ha nem jól összeszedett leckékből tanulsz, akkor hiányosságaid lehetnek, viszont az iskolában megtanultak sem fednek le mindent és hiába gondolják a diplomások, hogy "ők mindent tudnak", az még messze csak egy erős alap

nem elég csak tudnod megírni a kódot tudnod kell mit hova hogyan írj és hogyan használj

pl verzió kezelés, dokumentálás, publikálás...vannak olyan dolgok amik nem szigorúan a "programozás részei", de ezeket is ismerned kell, vagyis erősen ajánlott

egy komolyabb összetettebb rendszerhez elengedhetetlen tudás

2018. szept. 6. 17:39
 9/15 anonim ***** válasza:
0%

"egy komolyabb összetettebb rendszerhez elengedhetetlen tudás"

LOOL

2018. szept. 6. 18:36
 10/15 A kérdező kommentje:

Hát, mostanában hallottam pozitívumokat is, így valószínűleg folytatom itthon.

Tényleg elsősorban a szemléletformálás, amit szerintem csak az iskolában kapnék meg.

Most kizárt a suli, de egyébként is, mérnökinfó levelezői jövő ilyenkor, OKJ.... gondolom, azok indulnak máskor is, de arra meg nincs pénzem. Tehát voltaképp lehetőségem nincs jelenleg sulira, nemcsak kedvem.

Ha más nem, addig is gyakorolhatok.

Itt is megosztóak amúgy a válaszok. :(

2018. szept. 6. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!