A Programozáshoz minek kell "magaszintű" matematika? Én már programoztam közép szinten, de nem jöttem rá hogy minek kell. :/
@tabaki: Nagyon jó a meglátásod. Középiskolás matekkal álltam neki programozni, de később rá kellett jönnöm, hogy amit akarok ahhoz kevés. Weboldal és hasonszőrű dolgokhoz valóban elég lett volna - nem lenézés - de ilyenből van kismillió. Éveket szívtam mire megtanultam egy rakás dolgot amire szükségem van, volt.
Nem beszélve róla, hogy a tanulás csak erősíti az elmét.
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy nagyszerű matematikusként is lehet valaki rossz programozó. Itt inkább vannak olyan területek ahova a matematika egy bizonyos témakörét kell magas szinten tudni, pl. játékfejlesztésnél nem árt a lineáris algebra.
Persze vannak olyan dolgok is ahol a matek a 4 alapműveletből áll, de a kód megírásához/megértéséhez eléggé érteni kell a dologhoz, pl. c++ template metaprogramming.
Magad szintű?
Az jó...
Inkább egy helyesírási kézikönyvvel ismerkedj meg. Mert kevés annál bosszantóbb dolog van, mint amikor egy program nyüzsög a helyesírási hibáktól.
Amúgy meg nyilván a NASA-nal a középszint, meg a PHP-MySQL vonalon a középszint az ég és föld. Tudásban is, meg fizetésben is.
A helyzet: Magyarországon és kb. mindenhol a világon programozói hiány van, ez előbb-utóbb komolyan ártalmas lehet a teljes iparágnak. Továbbá én úgy látom (ebben megerősítést várok, hogy így van-e), hogy a szakmában dolgozó programozók felé 99%-ban nem elvárás a magas szintű matematikai tudás. Egy profibb weboldalhoz, könyvelő rendszerhez, mobil apphoz, stb-hez nem kell semmilyen magasabb matematikai tudás, a középszintű érettségi szintje bőven elég.
Az, hogy egyetemen a jelentkezőket azzal riasztják el, hogy orrba-szájba matek van, szerintem egyáltalán nem egy pozitív dolog. Az meg pláne nem az, hogy tehetséges programozók azért hagyják ott az egyetemet, mert harmadszorra is megvágják őket egy olyan tárgyból, ahol 250 tétel bizonyítást kéne oda-vissza fújniuk. (Nem a sértődöttség beszél belőlem, van diplomám, de akkor sem érzem indokoltnak azt, hogy a matematika ennyire sarkos pontja MINDEN informatikához kötődő szaknak.)
No, de hát akkor egyetemen miért erőltetik ennyire minden szakon és szakirányon? Legyen matek, de akkor ne ezen múljon már az, hogy 3,5 vagy 7 év alatt végzed el az egyetemet. Szerintem rengeteg fiatalt csak ez rémít el a szakmától és nem is hibáztatom érte őket.
Oké, ott az OKJ, de onnan én még nem láttam normális programozót kikerülni és egy jó képességű fiatal nagyon ritkán megy OKJ-ra egyetem helyett.
"Egy profibb weboldalhoz, könyvelő rendszerhez, mobil apphoz, stb-hez nem kell semmilyen magasabb matematikai tudás, a középszintű érettségi szintje bőven elég.
Az, hogy egyetemen a jelentkezőket azzal riasztják el, hogy orrba-szájba matek van, szerintem egyáltalán nem egy pozitív dolog."
Fogjátok már fel, hogy saját magatokról állítotok ki szegénységi bizonyítványt ezzel az időről időre felbukkanó témával. Gondolok itt azokra, akik azt szajkózzák, hogy a programozáshoz nem kell matek.
Az a helyzet ma, hogy a számítástechnika terjed és a legkülönfélébb területeken kezd jelen lenni. Ez pedig igényt generál programozói oldalon.
Nyilván csak idő kérdése és lesz első osztályú, valamint másod osztályú programozó, ha a hiány olyan méreteket ölt.
Azonban nem kérdés az, hogy a programfejlesztést magas színvonalon csak a szükséges matematikai ismeretek birtokában lehet művelni.
Valaki itt említette a szemléletet, hát igen, az egyetemi matek nem csak megoldóképleteket jelent, hanem szemléletbeli változást is. Egyebek mellett ezért van és lesz is szükség magas szintű matematikára ott, ahol amúgy is egy SZÁMÍTÓGÉPET kell programozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!