Egyszer betépve keztem el ezen gondolkodni ugyhogy lehet hogy teljesen hülyeség?
Ehhez nem kell betépve lenni.
18 évvel ezelőtt egyik évfolyamtársam vetette fel ezt az ötletet, azóta is vissza-visszagondolok rá. ...és éppen az elmúlt napokban gondolkodtam ezen újra... :-)
Ő videózással foglalkozott akkor, így tehát a kérdés leegyszerűsítve annyi, hogy egy TV készüléken hány különböző képet tudunk megjeleníteni. Nos ez függ a felbontástól, meg a színmélységtől.
Még ha az értelmetlen képeket ki is szűrnénk, akkor is van pár darab variáció... :-)
ha csak egy 2x2-es képernyőnk van, amin csak 256 különböző színt tudunk megjeleníteni, az azt jelenti, hogy 4294967296 különböző "képünk" lesz. (mert a képernyő 4 helyére egyenként 256 szín közül választhatunk)
Végülis ha a neuron-elven működő számítógépek divatbajönnek, és már meglesz a sakk-játék játékfája is... ...és a 90-es lottó sem okoz már nagy katarzist, be lehet majd vezetni a "képkitalálósdit"... :-)
#22:
Miféle együgyű kérdés ez, éppen ennek a diskurzusnak a közepén? Generáld csak le a GYK összes lehetséges válaszadójának nevét... Na ugye, hogy köztük van?
@SimkoL
Igazad van.
És #14-ben is hülyeséget írtam, mert pont hogy azt látnánk, hogy minden valaha élt és a jövőben létező ember megöli Kennedyt...
#24:
És nemcsak Kennedyt. Mindenkit.
#24 Igen, valóban lennének olyan képek, de köztük lenne a helyes megoldás is, attól függetlenül, hogy nem tudod eldönteni, melyik az.
A kérdésre a válasz pedig igen. A megoldás ezt eredményezné még ha nem is kivitelezhető a feladat.
Hát, azért engem csak nem hagyott békén ez a kérdés. A Kérdező által elképzelt formában ez megvalósíthatatlanul sok lehetőséget jelent, de sokkal szűkebb korlátok között, például 8×8 pixelen, csak két színnel már igenis előállítható minden így ábrázolható kép -- ez a puritán megoldás mindössze 18446744073709551616 lehetséges ábrát jelent. Írtam egy programot, amellyel ezt a tartományt végig lehet járni. Az első két képen látszik, hogy a sorozat elején túl nagy izgalmak nem várhatók, de valamivel odább már lehet érdekességeket találni, ezekből is mutatok be néhányat. A képekről leolvasható, hogy az adott ábra a sorozatnak hányadik eleme, szürkében pedig az előző és következő két variáció látható, amelyek még és már eltérnek a „tökéletestől”:
Még tovább szűkítve a lehetőségeket, egy 4×4 pixeles képen már csak 65536 lehetőség marad:
https://www.youtube.com/watch?v=QhD6fVSO3uo
Ha letöltöd a videót, lehet benne keresgélni szabályos mintákat:
(a fájlnevek a képkocka számát jelentik)
Úgy tűnik, Tomi 11 mostanában áttért a józanabb életre, a gondolkodásnak legalábbis nem adta újabb jelét, de búcsúzóul még egy kis izé.
3×3 képponttal csak 512 variáció, ez már emberi tempóban sem túl hosszú, így talán jobban követhető:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!