Kilencedikesként nem hülyeség azon gondolkodni kicsit hogy gimi után milyen szak (ok) ra szeretnék menni?
Nem korai még?
Már itthon is volt ,hogy szóba jött,és nekem már van elképzelésem.
nem hülyeség, és egyáltalán nem korai:)
legalább jobban oda tudsz figyelni azokra a tárgyakra, amik beleszámítanak majd a pontjaidba, vagy azokra, amikhez hasonlóakat felsőoktatásban is tanulhatsz majd(pl kémia, biosz, fizika).
ha én ennyi idősen már tudtam volna, hogy hova szeretnék menni tovább tanulni, akkor komolyan vettem volna a második nyelvként oktatott franciát, mert előre tudtam volna, hogy a diplomámhoz két nyelvvizsga kell. utolsó év második felében találtam ki, hogy hova jelentkezzek, akkor már elég késő volt a franciával foglalkozni, hiszen a gimiben csak arra mentem, hogy meglegyen a 2-3, mert azokon az órákon másra tanultam, és a tanár ezt meg is értette, és volt is a csoporttal egy ilyen megállapodása, hogy akinek ez nem fog később kelleni, nem kell figyeljen, de tanuljon valami mást azon az órán.
pedig sokkal könnyebb lenne most, ha már akkor tudom, hogy mik a céljaim, mivel már itt állok az államvizsga előtt és még mindig nincs meg franciából a nyelvvizsgám, bezzeg ha tudtam volna, hogy mit akarok... :)
Én 10.-ben már gondolkoztam, dietetikus akartam lenni. Aztán 11.-ben változott ez kétszer, végül azon a szakon kötöttem ki, ahova 11. első felében akartam menni. És nagyon örülök, hogy végül nem a dietetika lett a befutó, többek között mert hipochonder vagyok. :D
Szerintem 9. után még sokat változik egy ember.
Én nulladikban még tanár akartam lenni, 9. közben tettem le róla, és kezdtem rájönni, hogy reálos vagyok, és kezdtem megszeretni a biológiát.
10.-ben dietetikus akartam lenni, mégse figyeltem oda a kémiára. Nem is mentem faktra belőle. Aztán 12.-ben 4 szakból 4 kémiát igénylőt jelöltem meg. :D
Szóval én sokat változtam, és amit akartam, azt se tudtam felhasználni...
De ha tudtam volna 9.-ben, amit most, hogy milyen szakot szeretnék, és abból mit szeretnék kihozni, akkor rájöttem volna időben, hogy na mégse ez a tökéletes, ráfeküdtem volna a fizikára, matekra, kémiára, hanyagoltam volna a humánt, és most extrajó szakon lennék.
Gondolkozz csak, de sajnos szerintem kicsi az esély arra, hogy kitaláld, mi akarsz lenni és hanyagolni merd a kevésbé fontos tárgyakat. De legalább a humán vs. reál ki fog alakulni, szerintem.
Amúgy jelen állás szerint mi szeretnél lenni? :)
Most nyelvszakokon gondolkozok.
A humán tárgyakkal is elvagyok amúgy,de most valahogy a nyelvek kezdtek el annyira érdekelni,hogy nem tudom fog-e ez változni..
A reál-tárgyakból sajnos nem vagyok jó:(
Pedig a fizikát például nagyon szeretem és nagyon érdekel.Mondanám,hogy az egyik kedvencem.Pedig 3 voltam belőle félévkor,de már vannak jobb jegyeim is.
:)
Például ne csípem a bioszt,a földrajzzal is elvagyok,az is érdekes nekem,de nem annyira hogy elmenjek egy olyan szakra.De amúgy csak jó jegyeim vannak belőle.
A kémia egyszer jobban érdekel,egyszer nem,de alapjáraton én ,,elismerem" a reál-tárgyakat,mert szerintem azok nélkül sokkal hülyébb lenne a világ.
De kémiából vegyes jegyeim vannak,matekból is,és az nem is a kedvencem.De attól függ.
A nyelvekhez azért is kötődöm,mert 1;tetszenek nekem,meg az országaik,a kultúrájuk,az egész ahogy van.
2;Kétnyelvű is lehettem volna kiskoromtól,de sajna csak egy nyelven beszéltek hozzám,ezért a másik nyelvet is szeretném majd megtanulni,nem akarom elveszíteni.És ez is egy kötődés a szüleim iránt,hogy tudjam a nyelvüket.
3;Gondolom a nyelvtudással mindig lehet boldogulni,vagyis ha valaki tényleg tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!