Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan lettél webprogramozó,...

Hogyan lettél webprogramozó, programozó, webdesigner. Vagy hasonló? (ez engem tökre érdekelne)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most elsősorban a szakemberekhez szolnék,de akár azokhoz is akik akár csak mellékállásként,hobbiként űzik ezen szakmák valamelyikét..

Szóval az lenne a kérdésem,hogy hogyan lett az a foglalkozása,ami..

Jó most nyilván nem egy részletes önéletrajzot kérnék,elég lenne nekem egy rövidebb leírás is,hogy esetleg ki hol tanult..mikor kezdte el érdekelni a téma..hány évig tartott míg elsajátította a dolgokat és hány éve foglalkozik a dologgal...

Kíváncsi természet vagyok,szóval,nem bánom azt sem,ha valaki leír nekem egy hosszasabb történetet ,hogy ne adj isten "még kis gyerekkorában kezdődött az egéész mikor..stb stb " :d és esetleg kort is ír :) Esetleg,hogy milyen egy napja,mikor ezzel foglalkozik..vagy hogy mennyire olyan ez a szakma mint amilyennek elképzelte :d

Szóval a legrövidebb válaszoktól a leghosszabbakig,mindenre nyitott lennék :D

16/l

2012. szept. 14. 21:30
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
6%

"A Pascal pedig egy programozási nyelv.

Én személy szerint nem ajánlom annyira, mivel baromi régi és elavult, ezer más ennél használhatóbb nyelv is van, ami tökéletes az induláshoz. Például akár a Python, de a PHP sem rossz kezdeni."

Én viszont a Python-t nem ajánlanám, mert elképesztően ostoba szintaktikája van, pl. az indentálás jelenti a kódblokkokat, nincs az utasítások végén lezáró karakter, és még sorolhatnám..elképesztő hülyeség, tarkón vágnám papuccsal, aki ezt így kitalálta.

PHP-t megint csak nem ajánlanám, mert amíg arról sincs fogalma, hogy mi az a webserver, az abba beépülő PHP interpreter, egyáltalán mi az, hogy interpretált nyelv, szóval amíg a legalapvetőbb dolgokkal sincs tisztában, egyáltalán nem fogja érteni, hogy mit csinál. Csak annyit tud majd, hogy gugliból becopypaste-el egy kódot, és jé, működik. De ha esetleg nem működik majd, akkor nem tudja javítani, és magától nem is lesz képes kódot írni.

Marad tehát a C, és a Pascal(legalábbis nekem több nem jut eszembe), és a konzolos alkalmazások írogatása.

Viszont a C egy kezdőnek talán túl bonyolult, elmegy tőle az ember kedve. Objektum-orientált nyelvek alapból kiesnek a tanulónyelv kategóriából, így maradt a Pascal.

És nem az a lényeg, hogy mennyire használt nyelv manapság, hanem hogy a problémák algoritmizálását, az alapvető adattípusok és adatszerkezetek kezelését el tudja benne sajátítani, anélkül hogy bármilyen speckó környezetben/technológiával kellene dolgoznia, aminek a működését úgysem érti.

Kérdező, neked annyit javasolnék, hogy ha nem is érdekel annyira a "sima" programozás, akkor is érdemes az alapoktól kezdeni a tanulást. Legalábbis ha jó szakember akarsz lenni.

Mert az helyzet, hogy a PHP/HTML-es vérpistikékkel Dunát lehet rekeszteni, akiknek a tudása kb. annyi, hogy tudnak HTML-t, PHP-t, CSS-t, meg Javascript-et alapszinten, ismernek valami portálmotort, pl. Joomla, és ennyi.

Viszont az algoritmizálási, tervezési készségek terén komoly hiányosságaik vannak, párhuzamos programozásról még nem is hallottak, adatbázisokhoz is csak annyit értenek, hogy mySQL(ami egy elég komolytalan cucc).

Tulajdonképpen minden, amire képesek, hogy a gugliból kimásolt kódokkal tákolnak össze weboldalakat, és ez meglátszik a munkájuk minőségén is.

2012. szept. 15. 14:11
 22/36 iostream ***** válasza:
100%

Maradjunk annyiban, hogy nettó baromság, amit írsz.

2012. szept. 15. 14:57
 23/36 anonim ***** válasza:
21%
Maradjunk annyiban, hogy az érvek nélküli kinyilatkoztatások sz*rt se érnek egy eszmecserében :D
2012. szept. 15. 15:29
 24/36 anonim ***** válasza:
100%

Indoklok én:

A Python szándékosan használ ilyen behúzásokat a blokkokhoz, hogy kikényszerítse az átlátható kódolást.

Láttam márr irdatlan undorító, behúzás nélküli olvashatatlan kódot elég sokat. Ha egy python kódrészletre ránézel pontosan látod, hogy mi hogyan tartozik egybe.

A lezárás pedig oké, valóban lehetne. (Bár nem tiltott ha jól rémlik, csak nem használják, mert fölösleges.)

PHP-val ugyan úgy lehet konzolos programot is írni, tehát ez hülyeség.

Bár annyi igazság van benne, hogy weboldalakban lehet vele leginkább látványos dolgot csinálni.

De baromira nem kell hozzá tudni, hogy mit is csinál a szerver és miként is kapcsolódik a dologhoz. Annyi kezdőknek szánt csomag van, amit csak elindítasz és a megfelelő helyen kódolhatsz, egy böngészőben pedig látod az eredményt.

LEHET így is tanulni.

A C++-t kihagytad, ami kezdőknek is akár jó lehet, de a C sem valami bonyolult. (Bár a string mint olyan egy hasznos dolog, ami a C++-ban jött be.)

Valamint sem a C sem a C++ NEM objektum orientált, pusztán a C++ LEHETŐSÉGET ad az OOP-re.

Az igaz, hogy sok olyan ember van, aki alapszinten ért csak ehhez-ahhoz, de ettől függetlenül miért is ne kezdhetné így az alapokkal?

Majd szépen közben tanul jobban algoritmizálni is.

"adatbázisokhoz is csak annyit értenek, hogy mySQL"

Na, azért a MySQL mint olyan egy elég jó dolog. Nem véletlenül a webtárak 99%-hoz ezt teszik még fel elsődlegesen.

Nem kell mindenkinek a legprofibb cuccokkal dolgozni.

(Bár MySQL-el sincs nagyon olyan, amit ne lehetne megcsinálni.)

Kezdésnek pedig elég lehet a másolt kód.

"Kimásolja", megérti, majd ír sajátot.

Ezt hívják tanulásnak.

2012. szept. 15. 15:53
 25/36 Ákos de mákos válasza:
Üdvözletem. Követem az eszmecseréteket, és már ebből is sok minden "megvilágosodott" előttem. Nem szeretnék új topikot nyitni, mert sztem problémámmal/kérdésemmel beleférek a kezdőkérdésként feldobott témába. Nos - sajnos, vagy nem sajnos -, 40 éves vagyok. A számítástechnika 15 éve hobbim, töretlen felé az érdeklődésem, egyszerűen újra és újra le tud nyűgözni. Mostanra ért meg bennem az elhatározás, hogy - nem titkoltan akár külföldi munkavállalásra is alkalmas - papírt és/vagy rendszerezett tudást szeretnék szerezni ezen a területen. Életkoromból adódóan már nem érek rá bohóckodni, azaz olyan iskolát szeretnék megtalálni és elvégezni, amivel nem lövök mellé. Itt értem el az első dilemmához, érdemes "csak" OKJ-s webprogramozó 2 éves tanfolyamot elvégeznem? Avagy hosszú távon csak annak van jövője, ha mondjuk BSC képzésben pl. programozó-informatikus szakon próbálkozom? Kérlek, segítsetek, mert látom, hogy már gyakorló szakemberek vagytok. Előre is köszönöm!
2012. szept. 15. 16:22
 26/36 anonim ***** válasza:

Egy BSc mindenképpen megéri, azzal tuti nincs gond.

Esetleg bizonyos területeken egy OKJ-vel is lehet boldogulni, de azt is azért érdemes jó helyen csinálni.

(Bááár külföldön talán jobb egy egyetemi papír.)

Milyen terület érdekel jobban esetleg?

Akkor lehet jobban tudunk tippeket mondani.

De persze bármit is végez az ember (sajnos?) a gyakorlat is kell.

Gyakorolni rengeteget kell, ha nincs meg a rutin, akkor a papír kevés magában.

2012. szept. 15. 16:25
 27/36 Ákos de mákos válasza:
Köszönöm a gyors választ. Gyakorlati szempontból megközelítve: egy komolyabb (számítástechnikai profilú vagy más) cégnél ezen a területen el lehet helyezkedni OKJ-s képesítéssel is? Az egyetem - van már mögöttem 3 diploma - csakis akkor érdekelne, ha az előbbi kérdésemre inkább nem a válasz. Érdeklődési területem alapvetően a programozás, programok alkotása (persze ez csak csapatban lehetséges), másodsorban - de ehhez kapcsolódóan - a webprogramozás/fejlesztés.
2012. szept. 15. 16:33
 28/36 anonim ***** válasza:
75%

Python ügyben nem győztél meg. Nekem nagyon nem tetszik az a nyelv. A falramászok tőle, amikor ebben kell programoznom. Persze tudom, ez nem érv, hanem már személyes ízlés kérdése, úh. hagyjuk is.

"PHP-val ugyan úgy lehet konzolos programot is írni, tehát ez hülyeség."

Nos, ezt nem tudtam, 1 oda.

"De baromira nem kell hozzá tudni, hogy mit is csinál a szerver és miként is kapcsolódik a dologhoz."

Nem mondtam, hogy KELL. De pont ez különböztet meg egy profit egy kontártól, hogy az ilyesmikkel is tisztában van.

"LEHET így is tanulni."

Persze, hogy lehet, de valószínűleg nem ez a jó megközelítés. Egyetemeken sem így tanítanak. És valószínűleg ez sem véletlen.

"C++-t kihagytad, ami kezdőknek is akár jó lehet, de a C sem valami bonyolult. (Bár a string mint olyan egy hasznos dolog, ami a C++-ban jött be.)"

Na ja, C++t kihagytam a számításból, vhogy eszembe se jutott. Jogos. De azért abban gondolom nincs vita, hogy a Pascallal egyszerűbb elindulni.

"Valamint sem a C sem a C++ NEM objektum orientált, pusztán a C++ LEHETŐSÉGET ad az OOP-re."

Nem állítottam ennek az ellenkezőjét, szóval felesleges volt leírnod. Annyit írtam, hogy az objektum-orientált nyelvek nem alkalmasak tanulónyelvnek.

"Az igaz, hogy sok olyan ember van, aki alapszinten ért csak ehhez-ahhoz, de ettől függetlenül miért is ne kezdhetné így az alapokkal?

Majd szépen közben tanul jobban algoritmizálni is."

Nekem az ilyen emberekkel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy a 90%-uk soha nem tanul meg algoritmizálni, és nem ásnak a dolgok mélyére, mert azt hiszik, hogy ők már mindent tudnak. És sajnos dolgoztam már együtt ilyenekkel nem egyszer, úh. nem a levegőbe beszélek.

"Na, azért a MySQL mint olyan egy elég jó dolog. Nem véletlenül a webtárak 99%-hoz ezt teszik még fel elsődlegesen."

Ennek két oka van, az egyik az, hogy ingyenes, a másik pedig az, hogy ilyen kis házifeladat szintű weboldalak kiszolgálására elégségesek a képességei, és hát ki fizetne olyasmiért, amire van ingyenes megoldás is. Teljesen érthető, ha egy Wordpress alapú blogmotorral megáldott szervert akarnék üzemeltetni, én se raknék alá Oracle 11g Enterprise-t, verébre ágyúval lövés esete.

"Nem kell mindenkinek a legprofibb cuccokkal dolgozni."

Nem kell, de ha egyszer neadjisten olyan problémával kerül szembe a delikvens, hogy komolyabb rendszert kell csinálnia, akkor a mySQL-es SELECT/UPDATE/DELETE/INSERT tudás oda édeskevés lesz. Mert aki így tanult, annak valószínűleg fogalma sem lesz arról, hogy egyáltalán léteznek olyan dolgok, hogy tranzakció-kezelés, indexelés, view-k, soha nem optimalizáltak query-ket, sok esetben még a normálformákról sem hallottak, olyanokat meg már meg sem merek említeni, hogy star/snowflake sémák, ha esetleg datawarehouse építésről van szó.

És végül megint csak kibukik az alapismeretek hiánya.

Ami nem is lenne baj, mert ilyenkor ugye mondhatja azt vérpistike, hogy "bocs, én ehhez nem értek, nem vállalom be", aztán jön egy másik, aki ért hozzá, és megcsinálja, vérpistike meg megmarad a webshop-ok meg ilyesmik tákolgatásánál.

De pont az a baj, hogy az ilyen illetők nem is tudják, hogy mennyi mindent nem tudnak, így elvállalnak olyasmit, amihez a tudásuk kevés(persze fele annyi pénzért, mint egy igazi szaki), és csúnya felsülés, valamint egy f*slassú, alig működő rendszer lesz a vége. És persze az összegányolt sz*rjukat utána egy profinak kell majd kijavítania, aki majd a haját tépi az idegtől a hülye megoldások miatt.(Igen, jártam már így)

Ilyenek tipikusan az indiai programozók. Nagyon felszínes a tudásuk, de pár dollárért mindent elvállalnak. Persze semmit sem tudnak normálisan megcsinálni. És másoknak kell a hülyeségeiket rendbe rakni.

"(Bár MySQL-el sincs nagyon olyan, amit ne lehetne megcsinálni.)"

Azért pl. egy MS SQL-el, egy db2-vel, vagy főleg egy Oracle-el szemben nem jelent alternatívát az enterprise skálájú adatbázis-rendszerek területén.

Tranzakció-kezelés, különböző izolációs szintű tranzakciók, failsafe, cluster-elt deployment, skálázhatóság, ezek mind csak utólag lettek belegányolva mindenféle gyanús megoldásokkal, performancia tekintetében se teljesít túl jól. Ezeken a területeken kb. 10 évvel el van maradva a konkurens termékektől.

2012. szept. 15. 16:44
 29/36 anonim ***** válasza:

"Gyakorlati szempontból megközelítve: egy komolyabb (számítástechnikai profilú vagy más) cégnél ezen a területen el lehet helyezkedni OKJ-s képesítéssel is?"

Én mindenképpen a főiskolai/egyetemi szintű képzésre szavaznék, mert végigcsináltam egy OKJ-s programozó-képzést anno, de amit ott tanítanak, az p*csafüst. Kidobott 2 év volt. Egyszerűen nem elég ahhoz, hogy jó szakember legyél. Persze autodidakta módon is be lehet pótolni a tudásbeli hiányosságot, de az jóval hosszadalmasabb lenne, mint kijárni egy Bsc-t :)

Végülis a különbség csak 1 év : Az OKJ - ha jól tudom, amikor én jártam, még annyi volt - 2 év, egy BsC diploma 3 év. A színvonalat viszont össze sem lehet hasonlítani.

Persze nem állítom, hogy OKJ-val sehová sem vesznek fel, de az szinte biztos, hogy megrekedsz majd junior szinten, és ennek megfelelő lesz a fizetés is.

Egyébként, ha nem vagyok indiszkrét, milyen diplomáid vannak, és hogy állsz angol nyelvvel?

2012. szept. 15. 16:56
 30/36 Ákos de mákos válasza:
Nos, a végzettségeimt humán területen szereztem: történész, levéltáros, jogász. Jelenleg (4 éve) utóbbi területen tevékenykedem (adójog). Igen, az egyetem valóban csak +1 év, de ott legjobb tudomásom szerint felvételiznem kellene, ha minden igaz, épp matematikából. De majd utánanézek azért, hátha meg tudom úszni. Igen, gyanítottam, hogy az OKJ-s dolog valójában 18 éves pályakezdőknek szóló ajánlat. Ellenben nincs arra ötleted, hogy - ha a matekfelvételihez ragaszkodik az egyetem - van-e valamilyen köztes út esetleg, hogy célt érjek? Ja igen, az angolom mondjuk úgy, hogy tűrhető, autodidakta módon fejlesztem folyamatosan.
2012. szept. 15. 17:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!