Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan lettél webprogramozó,...

Hogyan lettél webprogramozó, programozó, webdesigner. Vagy hasonló? (ez engem tökre érdekelne)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most elsősorban a szakemberekhez szolnék,de akár azokhoz is akik akár csak mellékállásként,hobbiként űzik ezen szakmák valamelyikét..

Szóval az lenne a kérdésem,hogy hogyan lett az a foglalkozása,ami..

Jó most nyilván nem egy részletes önéletrajzot kérnék,elég lenne nekem egy rövidebb leírás is,hogy esetleg ki hol tanult..mikor kezdte el érdekelni a téma..hány évig tartott míg elsajátította a dolgokat és hány éve foglalkozik a dologgal...

Kíváncsi természet vagyok,szóval,nem bánom azt sem,ha valaki leír nekem egy hosszasabb történetet ,hogy ne adj isten "még kis gyerekkorában kezdődött az egéész mikor..stb stb " :d és esetleg kort is ír :) Esetleg,hogy milyen egy napja,mikor ezzel foglalkozik..vagy hogy mennyire olyan ez a szakma mint amilyennek elképzelte :d

Szóval a legrövidebb válaszoktól a leghosszabbakig,mindenre nyitott lennék :D

16/l

2012. szept. 14. 21:30
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:

És megint lehagytam pár dolgot:

php és sql után beszélhetünk igazán arról hogy ez már dinamikus oldal. mySql-t szokás phphoz használni, ez azt jelenti hogy adatbázist tudsz csinálni, táblákat, és phpval lekérdezed az adatokat. Ekkor már lehet login, regisztráció, egyebek.

2012. szept. 15. 11:46
 12/36 anonim ***** válasza:

hát előzőhöz még:P ajax azaz asszinkron javascript valósidejű adatbázis lekéréseket lehet vele készíteni az oldal újboli lekérése nélkül.

igen a jquery maga is javascript mint az ajax.

a jquery-t azért használják előszeretettel mert még javascriptbe meg kell írni a kódot, a jquery már előre megírt függvényeket tartalmaz, így csak a jquery oldaláról letöltött kis kódrészleteket kell behelyettesíteni a lapodba (és persze maga a függvényeget 1db js fájl) és máris működik. egyszerű mint a pofon ezért előszeretettel használják amíg az ember nem profi javascriptbe, sokan utána is.

2012. szept. 15. 11:55
 13/36 anonim ***** válasza:

Akkor kijavítanálak :D

"ajax egy javascript függvénytár"

Ez így nem igaz. Az AJAX egy technológia, amit - ha jól rémlik - a Microsoft talált ki.

Asynchronous JavaScript And XML, ennek a rövidítése, és arra jó, hogy a kliens-oldali javascript kódok aszinkron módon kommunikálnak a szerverrel XML formátumban.

És az egész arra jó ,hogy pl. úgy tudod az oldalad egy részét frissíteni dinamikus, szerver-oldalon generált tartalommal, hogy egyrészt elkerülöd, hogy az egész oldalt újra kelljen tölteni, másrészt a felhasználó nem a homokórát nézi, amíg befejeződnek ezek az aszinkron hívások, hanem az oldal más részei továbbra is interaktívak maradnak. További előnye, hogy ha sok dinamikus tartalmat így generálsz, csökken a szerverre rakódó terhelés.

Mondok egy példát, mondjuk facebookról:

lenyitod egy post alatt a hozzászólások listáját, ekkor az történik, h. meghívódik egy javascript, ami láthatóvá tesz egy div-et, belerak egy progress gif-et, utána elküldi a szervernek az aszinkron kérést. A szerveren legenerálódik a hozzászólás-lista, a javascript oldalon meghívódik egy callback az eredménnyel, erre a javascript lecseréli a div-ben lévő gif-et a hozzászólások listájára.

Vagy pl. amikor görgeted lefelé az oldalt, és generálja a wall history-t.

Lehetne persze mindezt úgyis, hogy a főoldal letöltésekor 2 hétre visszamenőleg letölti az összes postot, hozzászólást, like-okat, stb.-t, és hidden mezőkbe rakja, csak így sokkal lassabb lenne, és felesleges is, mert úgysem olvasod el az összes post összes hozzászólását, csak ami érdekel. Így kisebb a terhelés a szerveren is, és a sávszélességet is jobban kíméli.

Egyébként, kérdező, ha lehet egy javaslatom, ne webprogramozással kezdj, hacsak nem direkt az a célod, hogy azzal akarsz foglalkozni, és eldöntötted, hogy nem akarsz nagyon elmélyedni a programozás világában.

Inkább az alacsonyabb szintű dolgoktól érdemes elindulni, pl. kezdetnek Pascal/Python, hogy megtanulj algoritmizálni.

Aztán mondjuk C vagy C++, hogy legyen némi fogalmad a memóriakezelésről, mutatókról, ilyesmi. Ha nagyon fanatikus vagy, akkor assembly sem árt :)

Aztán jöhet valami manage-elt nyelv, JAVA vagy C#.

Értsd meg az objektum-orientáltságot.

Próbálj meg ismereteket szerezni a párhuzamos programozás, hálózati programozás(TCP szinten elég elkezdeni), op.rendszer-hívások(Pl. WinAPI, ha Linuxozol, akkor azzal, de annak nem tudom a nevét :P) területén, nem kell nagyon belefolyni, csak legyen némi elméleti-gyakorlati ismereted az ilyen dolgokról.

Aztán jöhet pl. az SQL.

Ha igazán profi akarsz lenni, akkor ezek még akkor is jól fognak jönni, ha webprogramozol, mert érteni fogod, mi zajlik a háttérben, pl. egy IIS-ASP .NET esetén.

2012. szept. 15. 12:02
 14/36 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat ,bár az utóbbi kommentek fele kínai volt :d

Köszi a tippet ,akkor majd nézegetem a w3c oldalát :)

utolsó válaszolónak pedig: Nem ,nem konkrét elhatározásom,hogy webprogramozó,designer félével szeretnék feltétlen foglalkozni,de szerintem ez közelebb állna hozzám,mint egy sima programozás..

Szeretek rajzolni,kicsi tehetségem is van hozzá,szóval szeretem a kreatív dologkat,így a webdesigner,programozó szerintem közelebb állna hozzám :)

Ha egyáltalán sikerül elsajátítanom..:d

de már több helyen olvastam,hogy pascallal (nem tudom mi az ,csak sejtem hogy programozáshoz kell és egy nyelv..)

kezdtek..annak könnyebb a kezelése mint a HTML stb..-nek? és mire használatos?:d

2012. szept. 15. 12:32
 15/36 anonim ***** válasza:

Már nem is emlékszem mikor kezdtem.

Amikor az első gépet megkaptam már elkezdett érdekelni az informatika.

Amikor internetünk is lett, akkor kezdtem igazán foglalkozni vele. Először HTML-t tanultam, majd ez kevés lett, jött a javascript.

Ezzel el-el szórakozgattam, de hamar ez is kevés volt és mentem a PHP-ra. (Ennek már több, mint 10 éve.)

Aztán szép lassan tanultam minden, több programozási nyelvet is kipróbáltam (fel sem tudom sorolni mi mindent), weboldalakat csinálgattam és kísérletezgettem.

(Vicces visszanézni pár akkori munkámat, de sokat tanultam velük. Példának okáért egy komplett online játékot is csináltam, amiben karaktert lehetett fejleszteni, vásárolni, egymással és mobokkal harcolni. A mai napig büszke vagyok erre, igaz rohadt sok fölösleges kód volt és most kb negyed ennyiből meg tudnám csinálni, hatékonyabbra is. De ez volt az első elég komoly próbálkozásom.

És ezt nem úgy csináltam, mint ahogy sokan, hogy feljönnek ide a gyik-ra vagy bármilyen más oldalra és megkérdezik, hogy hogyan,hanem fogtam magam, leültem és csináltam, ha elakadtam akkor órákon át kerestem a megoldást.)

A gimiben (sajnos) elég gyér volt az informatika oktatás, de jobbára magamtól ráálltam a C++-ra, amit végül az emelt szintű érettségin is használtam.

Ezek után jött az ELTE IK.

Itt megismerkedtem még jobban 1-2 nyelvvel, ezek felépítésével és baromi sok mögöttes elmélettel, tervezési mintával.

Idén végeztem (azon kevesek között, akik 3 év alatt megcsinálták) és most ugyan ide járok MSc-re.

2012. szept. 15. 12:34
 16/36 anonim ***** válasza:

"de már több helyen olvastam,hogy pascallal (nem tudom mi az ,csak sejtem hogy programozáshoz kell és egy nyelv..)

kezdtek..annak könnyebb a kezelése mint a HTML stb..-nek? és mire használatos?:d"

A HTML egy leíró nyelv, amivel ugye a weboldalak szerkezeti felépítését készítik el.

A Pascal pedig egy programozási nyelv.

Én személy szerint nem ajánlom annyira, mivel baromi régi és elavult, ezer más ennél használhatóbb nyelv is van, ami tökéletes az induláshoz. Például akár a Python, de a PHP sem rossz kezdeni. (Igen, ezek scriptnyelvek, tudom, de megvan ennek az előnye, például az interpreter szép, beszédes hibákat ad ki.)

2012. szept. 15. 12:36
 17/36 A kérdező kommentje:

huu..gratula:d dejó lenne,ha már én is ilyen komoly tudások birtokába lennék:/

a játékot nem tudom esetleg megnézni vlhol?^^

am. köszi a komit neked is ment a zöldpacsi:)

2012. szept. 15. 12:38
 18/36 A kérdező kommentje:
éértem,köszi :)
2012. szept. 15. 12:39
 19/36 anonim ***** válasza:

Pár éve még ment a tárhely amikor néztem, de már nincs meg.

Valahol talán egy pendriveon fent van a kód, ha megtalálom, majd lehet feldobom megint.

2012. szept. 15. 13:16
 20/36 A kérdező kommentje:
Jójó :)
2012. szept. 15. 13:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!