Nincs kedvetek Dos-t fejleszteni?
"Csak korábban azt hazudtad, hogy ez kiszámolható szorzás és össszeadás nélkül. "
Hazudni te szoktál.
Igen, kiszámolható, ott van az X és az Y értéke is, szorzás és összeadás nélkül.
Én semmi olyat nem igértem, amit ne tartottam volna be. Amit te követelsz, azt meg leszarom, mert nem az én gondom. Azon túl, hogy az is megvalósítható szorzás és összeadás nélkül. Ha lenne eszed, már régen rájöhettél volna.
Amit én csináltam, az az 1D tömböt úgy jeleníti meg 2D-ben, hogy a tömb alsó indexhatárától inkrementál és ír ki egy-egy karaktert, közben, ha eléri a terminál szélességet, akkor sort tör. Ennyi és egy soros porti kapcsolat esetén többre nincs is szükség.
Én arról beszélek, ami nekem kellett, de a PC esetében is ez a helyzet.
A rendszerprogramozóknak egy konzol driver írása című feladat esetén pontosan ezt kell megvalósítaniuk.
A soros kapcsolat úgy jön ide, hogy ma is konzol van és terminál van, akár a Windowst, akár a linuxot nézzük.
Na akkor menjünk végig, mert már nem emlékszel mit hazudtál korábban:
2024.12.16 22:47 (0%-os Sügérke /ahogy magát nevezi egy másoik kérdés alatt, tehát ez itt nem személyeskedés/): "hogy lehet egy 2D reprezentált karakteres képernyőt 1D-ben letárolni és kezelni, stb."
2024.12.17 09:52 (kolléga): " "hú meg ha mekkora dolog" írni valamit ami képes egy PC hardveren egy "A" betűt megjeleníteni. Hát ehhez irtózatosan komoly tudásra van szükség. Szintén brutálisan nagy tudásra van ehhez is szükség: "hogy lehet egy 2D reprezentált karakteres képernyőt 1D-ben letárolni és kezelni": Hát igen látszik, hogy neked ez ekkora problémát jelentett, hogy másokat is óvsz ettől ott igen komoly gond van (igen az ilyen áltudományos hablattyolás esetén azokat szokás kiemelni ami neked is komoly nehézségeket okozott). Elárulom ez annyira bonyolult, hogy max. néhány szorzással és esetleg még egy két összeadás művelettel ez megoldható." -> Kiemelem ide van írva PC hardveren(!!!)
2024.12.18 15:34 (0%-os Sügérke): "Ez eddig elkerülte a figyelmemet.
Semmiféle szorzás nem szükséges ehhez. Az pedig, hogy miért problémás a hozzád hasonló kezdők, amatőrök számára, az bizonyítja, hogy szorozni akarnál ott, ahol arra semmi szükség."
2024.12.19 14:45 (0%-os Sügérke): "Induljunk ki a PC-k VGA szabványú grafikus illesztőjétől. Ez ugye karakteres üzemmódban (text MODE) 80 oszlopot és 25 sort tesz ki, ami két dimenzió. Van képzeletbeli X és Y tengely, aminek a sorok és oszlopok feleltethetők meg. Így képzeled egy-egy karakterhely lokalizálását."
Majd jön a "csattanó":
2024.12.22. 23:53 (0%-os Sügérke): "Az egy dolog, hogy a régi, soros terminálok működését emulálva erre nincs sem szükség, sem lehetőség, hiszen a kiírás sorfolytonos, egy korábbi sorba, vagy soron belüli pozícióra visszatérni nem lehetséges. Amit elvársz, azt én nem igértem sehol, de ettől függetlenül a te óhajod (posXY) is teljesül, hiszen az X és Y pozíció kinyerhető a tömbindexből és a terminal-width konstansból."
Itt már szó sincs PC-ról meg DOS-ról, "régi soros terminálról" beszél.
2024.12.23. 00:17-kor ezt még lehet fokozni (szintén 0% Sügérke hsz-a): "Amit én csináltam, az az 1D tömböt úgy jeleníti meg 2D-ben, hogy a tömb alsó indexhatárától inkrementál és ír ki egy-egy karaktert, közben, ha eléri a terminál szélességet, akkor sort tör. Ennyi és egy soros porti kapcsolat esetén többre nincs is szükség."
Majd: 8 perccel később (2024.12.23. 00:25) Sügérke hsz-a: "Én arról beszélek, ami nekem kellett, de a PC esetében is ez a helyzet."
Tehát néhány nap alatt a PC-ből soros terminál lett. Az általános feladat helyett (amit a PC-n is szorzással oldanak meg ahogy 2024.12.22-én 23:23-kor kolléga írja "Egész más miatt kellett egy korai gép esetén valamit megnézzek, és ha már kezembe került a BIOS-a megnéztem a képernyő meghajtó BIOS szubrutinokat MUL és ADD utasítás van benne. Nyilván egy soron belül azt használja amit ide böffentettél. De az új sor, és a "menj a képernyő X. sor Y. pozícióra" ott MUL és ADD van."
Továbbra is várjuk az általános megoldást PC környezetben arra, hogyan lehet a memóriában meghatározni egy tetszőleges karakter helyét szorzás és összeadás nélkül! Nem fordítva (ahogy próbálsz kibújni a válasz alól), hogy a memória helyből egy DIV és MOD művelettel (ami a szorzás és összeadás megfordítása) megkapni, a sor-oszlop koordinátat. Hanem azt, hogy hova esik a memóriába a 10.sor 25. pozíciója. És ne kezdj el vakerálni soros terminálról, mert az napokig elő se jött csak most, hogy már nem tudod kimagyarázni a mellébeszélésedet. A fentieket és még ezt nézd meg még 1x:
2024.12.22. 23:53 (0%-os Sügérke): " Amit elvársz, azt én nem igértem sehol, de ettől függetlenül a te óhajod (posXY) is teljesül, hiszen az X és Y pozíció kinyerhető a tömbindexből és a terminal-width konstansból." Igen csak a kolléga és mindenki más a másik irányt várja tőled ahogy ígérted korábban, hogy szorzás és összeadás nélkül meg tudod határozni a memóriabeli helyét egy tetszőleges karakterpozíciónak.
Majd megint jön egy megszokott terelés:
"A rendszerprogramozóknak egy konzol driver írása című feladat esetén pontosan ezt kell megvalósítaniuk." Sehol nem beszélt sennki "rendszerprogamozóknak"-ról. Arról volt szó, hogy egy DOS (jellegű) rendszer hobby projektben. Nem több. És egy DOS jellegű rendszer esetén baromira nincs soros terminál hanem egy hardveresen a géppel egybe épített képernyő van, amit BIOS híváson keresztül lehet kényelmesen használni. Majd, hogy a még teljesebb zűrzavar Sügérke kommentjének vége (továbbra is DOS jellegű rendszerről van szó):
"akár a Windowst, akár a linuxot nézzük." Eddig sehol nem szerepelt sem a Windows sem a Linux a kérdésben (egy két hsz-ben példaként szerepelt max.). De, hogy ez hogy jön ide az Sügérkén kívül más nem tudhatja.
Szóval a fentiek alapján továbbra is várjuk azt amít ígértél december 18-án, hogy bemutatod, hogy hogyan lehet meghatározni a képernyő memóriában szorzás és összeadás nélkül(!!!) azt, hogy a képernyő memóriába hova esik az X. sor Y. oszlopa. Ezt még mindig nem közölted. Pedig határozottan megígérted. És mindenkit lehülyéztél, hogy ezt nem tudjuk elképzelni, hogy meg lehet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!