Ez alapján az én tudásom egy nagy nulla lenne?
Régóta foglalkozom programozással, hobbi szinten (egyébként rendszergazda vagyok).
Általában PHP-vel, kliens Javascripttel és CSS-sel foglalkozom, de írtam már C-ben titkosító programot, Java-ban adatvizualizációs programot, Androidra Dart+Flutterrel egy egyszerű kis appot, ill. néhány egyszerűbb toolt.
Gondoltam, jelentkezek egyetemre, így megnéztem a kar szintefelmérő mintaanyagait. Az egyik feladat ez:
Készítsen egy JavaScript szervert az alábbi működéssel:
- a szerver a születési évszámának megfelelő kommunikációs porton figyelje a bejövő kéréseket ( pl. 2001)
- A szerver a http://localhost:{port}/ útvonalra érkező kérésre adja vissza válaszként a melléklet html állományt a weboldal tartalmaként, amit jelenítsen meg a böngészőben!
Egy másik feladat pedig így néz ki:
- Készítsen egy második szervert, ami a születési hónapja+napja alapján kialakított porton figyeli a bejövő kéréseket! (pl. január 2. születésnap esetén 0102 vagy 102)
- a szerver csak a http://localhost:{port}/ ervenyes címre érkező kéréseket szolgálja ki. Amennyiben erre a címre érkezik kérés, akkor jelenítse meg a weboldalon a következő szöveget h2-es címsorként formázva, ékezet helyesen:
„ A bejövő kérés helyes útvonalon érkezett a szerverre.” Amennyiben az útvonal nem a /ervenyes címre érkezik, úgy a válaszban a 404-es hibakódot adja vissza válaszként.
Segítség a megoldáshoz: nodeJs modulok használata, válaszban head visszaküldése is szükséges.
NodeJS-sel sosem foglalkoztam, csak amennyi kellett a Vue-hez (az meg nem sok). Ezen a feladaton én simán elbuknék (az más kérdés, hogy ki tudnám Googlizni kb. 20 perc alatt), annak ellenére, hogy használtam már router-t PHP alatt, írtam saját JWT libraryt, stb., de mivel ezt így most kapásból nem tudnám megoldani, a feladat kiértékelői azt hihetnék, hogy sosem csináltam ilyesmit, és hülye vagyok hozzá.
Dehogy buknál el ezen a feladaton.
Ha jól értem, ez házi feladat. Vagy ott helyben kell megoldani? A lényeg, hogy bedobod chatgpt-be és kikopizod a kódot, utána testreszabod. Csak persze nem árt érteni, hogy mit csinálsz, bár ezt is megkérdezheted a chatgpt-től, ha valami nem világos.
2024 van, nem morze- és füstjelekből áll az informatika.
Nem azt mondom, hogy ne lenne jogos, amiket írsz, mert nagyrészt még egyet is értek veled, viszont a bolhából csinálsz elefántot. Egy jelentéktelen, nem kötelező tesztecskéből csinálsz akkora óriási problémát, mintha legalábbis az életed múlna rajta.
Egyébként meg nem lehetne olyan tesztet adni, ami minden szempontból tökéletesen felméri a tudást. Valahol az általános és a speciális tudás között meg kell húzni a határt, hogy mit akarunk felmérni, és minél jobban eltoljuk a mértcét az egyik irányba, a másik szempontból annál kevésbé lesz alkalmas mérésre az a teszt. És a kérdés az is, hogy mit akarnak mérni? Hogy mennyire vagy jó algoritmizálásból? Na, hát ahhoz ez pocsék teszt. Hogy mennyire vagy jó webfejlesztő? Ahhoz ez már egész jó teszt. Hogy mennyire vagy jó JS backend probramozásban? Ahhoz nagyon jó teszt. Hogy mi a konkrét célja és jelentősége ennek a tesztnek, azt nem tudom, de gyanítom, nem a puszta algoritmizálási képességeket akarják ezzel felmérni.
"nem azt mérik fel, hogy a hallgatónak van-e fogalma arról, hogy kell egy routert létrehozni, hanem hogy konkrétan NodeJS-ben tud-e routert létrehozni"
Ha meg a te elképzeléseid szerint lenne megfogalmazva a feladat, akkor meg jöhetne másvalaki, aki meg azt kritizálná, hogy egyáltalán: miért kell routert létrehozni, miért nem az a lényeg, hogy egy adott problémát meg tudsz-e oldani, teljesen függetlenül az alkalmazott technológiáktól?
"C# esetén ugyanez, nem arra kíváncsiak, hogy a hallgató meg tudja-e oldani a feladatot az OOP elvek alkalmazásával, hanem hogy konkrétan C#-ban meg tudja-e oldani"
És ha szintén a te kívánalmaid szerint lenne kiírva a feladat, akkor meg jöhetne másvalaki, aki mondjuk 10 évet már lehúzott beágyazott rendszerek fejlesztésében, C és Assembly nyelven, vérprofi a szakmájában, ő meg megkritizálhatná a feladatot, hogy miért kikötés az OOP? Amikor ő Assemblyben, imperatívan simán meg tudná írni, de az OOP-ben meg szenved.
Egyszerűen nincs olyan megoldás, ami mindenkinek mindenben megfelelne. Mondom, alapvetően egyetértek veled, csak egy kicsit túl nagy feneket kerítesz a dolognak, és emellett csak az egyik oldal álláspontját nézed. Ők valamiért így írták ki a feladatot, és erre várnak megoldást.
#21 "Az egyetemre azért megy az ember, hogy tanuljon? Ismerek olyat, aki SOSEM PROGRAMOZOTT egyetem előtt."
Ez így azért kicsit sántít...
Oké, ha '85-ről van szó, akkor még igaz is lehet, de jobb esetben az ember már előzőleg is mutatott némi érdeklődést az iránt, amit magas szinten tanulni szeretne. Főleg, hogy az algoritmizálás már kb. 20 éve tananyag (bár a legtöbb helyen letudják két heti Imagine Logóval), és ha valaki mondjuk emelt érettségizik (ami sok helyen elvárás a felvételihez), akkor ott kell, hogy találkozzon programozással.
Kicsit olyan ez, mintha matematikus képzésre akarnék menni úgy, hogy még a számjegyeket sem ismerem...
#25 Hát pedig nem egy évfolyamtársam végzett elte pti bsc-n közép infóval ('20-as évfolyam). Nem volt követelmény az emelt informatika érettségi, és akkor még nem volt középszinten programozás. Sokan jönnek/jöttek úgy, hogy hallották hogy ez eny nyugis munka magas fizetéssel. Akinek megtetszett és volt affinitása hozzá, benn maradt, akinek nem, az kiesett 🤷
Ha megnézed a tantervi hálót, abszolút alapoktól tanítanak mindent.
Ez való igaz, egyetemen onnan kezdi a programozás oktatást, hogy van egy elméleti alapozó, mi a számítógép, mi a processzor, stb., kb. mint a középsulis érettségi tételek. Aztán jön az, hogy static void main()... vagy void main(). Szóval a legelejétől.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!