“Jáva Script” vagy “Dzsáva Script”, mi a helyes kiejtés?
Komolyra fordítva a szót: általános jelenség, hogy az adott nyelvek mindig "honosítják" az idegen szakkifejezéseket. Ebben egyébként élen jár az angol, pl. az USA-ban fel sem merül a kérdés, hogy mit hogy kell kiejteni, mindent angolul olvasva mondanak ki. :)
De visszatérve a kérdés lényegére: a "Jáva" teljesen elfogadott kiejtés szakmai körökben.
Hallgasd meg az első fél percet:
Szerintem használd azt a kiejtést, amelyiket az aktuális környezetben épp használnak.
Én pl szeretem ha rendes magyar neve van mindennek és mindenkinek, mint pl Erzsébet királynő, János herceg, Verne Gyula.
Nekem pl a js Szabó János.
A "JAVA"-t korábban mindenki jávának mondta (a Java játékok fénykorában még a reklámban is j-vel mondták, magyarosan.)
Azóta is mindig így hallom, DZS-vel nagyon ritka.
Lámaszkript.
Magyarul J-vel mondjuk, Jávaszkript. A Pythont is Pitonnak mondjuk, nem Pájthonnak. Csak a mesterkéltek mondják Dzsávának és Pájthonnak.
A Dzsáva az magyarul a buckalakók neve a Tatuinon.
A Pythont felénk mindenki pájtonnak ejti.
9. Én is észrevettem, hogy mostanában mindenki pájtonozik. Borzasztó. Tudom, hogy a nyelv neve nem a kígyóból, hanem a Monty Python repülő cirkuszából származik, de mégis a kígyó a logója stb. Tehát elég erős az asszociációja a kígyóval.
A kígyó neve pedig magyarul piton, és a Harry Potterben is Piton professzort mondjunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!