Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hívhatja magát informatikusnak...

Hívhatja magát informatikusnak egy olyan ember akinek nincs diplomája?

Figyelt kérdés
Akirol szo van az a munkaja hogy házhoz megy számítógépet szerelni 8 altalanossal. Van valamekkora tudása de inkabb gyakorlatban erős sok tapasztalattal. Hivhatja magát igy valaki informatikusnak?

2023. máj. 18. 06:31
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
95%

A helyzet azért árnyaltabb annál, mint ahogy itt páran próbálják leírni.

Vannak olyan munkakörök, amikhez elengedhetetlen valamilyen végzettség. Mondjuk ezért nem hívhatja magát orvosnak az, akinek nincs meg az orvosi diplomája. De vannak olyan munkakörök, amik nem köthetők egzakt módon végzettséghez. Ez nem azt jelenti, hogy ne létezne rá képzés, hanem azt, hogy annak megléte nem követelmény ahoz, hogy az adott területen dolgozzon. Az informatika pont ilyen.

2023. máj. 18. 08:31
 12/41 anonim ***** válasza:
0%

Az informatika pont NEM ilyen.

Diplomához kötött.

2023. máj. 18. 08:40
 13/41 anonim ***** válasza:
6%

A szakma angol megnevezése computer engineer („számítástechnikai mérnök”) vagy engineer of information technology („információ-technológiai mérnök”).

Másik megnevezés diplomában vagy oklevélben: Computer Science Engineer

2023. máj. 18. 08:50
 14/41 anonim ***** válasza:
80%

Vannak középszintű végzettséghez kötött informatikai szakmák, pl. ipari informatikai technikus, CAD/CAM informatikus...

Egyébként Bill Gates-nek sincs diplomája.

2023. máj. 18. 09:28
 15/41 anonim ***** válasza:
15%

Computer scientists are required to possess a PhD, M.S. in computer science, or other similar fields like Information and Computer Science (CIS), or a closely related discipline such as mathematics or physics.

Az meg, hogy Bill Gatesnek van-e diplomája, vagy nincs, végképp nem tudom hogy jön ide?

2023. máj. 18. 09:52
 16/41 anonim ***** válasza:
15%
Persze, annak hívod magadat aminek akarod. De attól hogy informatikusnak hívod magadat még nem leszel az :)
2023. máj. 18. 12:08
 17/41 anonim ***** válasza:
87%

Lehet informatikus az illető, de akkor a minimum, hogy ezt csinálja főállásban, és mondjuk van hozzá valamilyen releváns végzettsége. Nagyjából ez a feltétel! Most hogy diploma vagy más végzettség tök mindegy!

Ha csak egy önjelölt valaki, aki hobbiból csinál X-Y dolgot, az még ÖNMAGÁBAN semmi. Na de ha elvégez egy bármilyen releváns képzést, és mondjuk bekerül egy szervizbe dolgozni, akkor igen, akkor diplomától totál függetlenül informatikus lesz az illető! Mert mi más? Kőmíves? Műkörmös?

Informatikus nagyjából annyit tesz, hogy főállásban vagy olyan maszekban dolgozik egy szaki, ahol egyértelműen informatikával foglalkozik, akinek van hozzá releváns végzettsége is! Most hogy ez fejlesztő, hálózatos, rendszergizda, vagy szervizes. Nincs egyértelműen meghatározva! Ergo a diploma sem feltétel!

Nekem sincs diplomám, mégis medior fullstack fejlesztő vagyok, és amit csinálok nem is csinálom olyan rosszul. Akkor én nem vagyok informatikus? Akkor mi az anyám pi--ja vagyok? Kubikos? :D

Az itteni válaszokat nem kell Szentírásnak venni, nyilván aki egyetemet végzett, és idejön válaszolni/okoskodni, az neki mindenki nagyjából csótánynak számít, akinek nincs min. 5 év tapasztalata + diplomája. Az ilyen típusú emebereket abszolút nem veszem komolyan! Tisztelet az olyan diplomás kivételeknek, akik korrektül látják és helyén kezelik a dolgokat.

2023. máj. 18. 12:32
 18/41 anonim ***** válasza:
0%

"Informatikus nagyjából annyit tesz, hogy főállásban vagy olyan maszekban dolgozik egy szaki, ahol egyértelműen informatikával foglalkozik, akinek van hozzá releváns végzettsége is! Most hogy ez fejlesztő, hálózatos, rendszergizda, vagy szervizes."

Sem a hálózatos, sem a szervizes nem informatikus.

"Akkor mi az anyám pi--ja vagyok? Kubikos?"

Betanított munkás.

2023. máj. 18. 12:43
 19/41 anonim válasza:
94%

1.5 pipa

Ugye tudod, hogy az it szektor nem csak a fejlesztői állásokból? Vannak rendszergazdák,devops stb... munkakörök is:)

Amúgy nem értem miért csinálod ezt, hogy mindig reklámozod az egyetemet és minden nem diplomás itst ostoba kontárnak minősítesz. Fogadd már el, hogy valaki diploma nélkül is lehet jó it szakember.

2023. máj. 18. 12:52
 20/41 anonim ***** válasza:
10%

"Ugye tudod, hogy az it szektor nem csak a fejlesztői állásokból? Vannak rendszergazdák"

A rendszergazda valóban informatikus, már ha tényleg mérnök, de nem az it szektorról, hanem informatikusokról szól a kérdés.

Amúgy nem értem miért csinálod ezt, hogy mindig reklámozod az egyetemet és minden nem diplomás itst ostoba kontárnak minősítesz."

Nemén minősítek. Azt már megtették mások. Az informatikus, mint olyan, jelen pillanatban mérnöki szakma és felsőfokú képesítést igényel.

"Fogadd már el, hogy valaki diploma nélkül is lehet jó it szakember."

Diploma nélkül lehet valaki jó IT szakember, csak programfejlesztő nem lehet, programtervező nem lehet, mechatronikus nem lehet, egy szóval, informatikus nem lehet.

2023. máj. 18. 13:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!