Van-e valakinek mostanában tapasztalata programozó tandfolyamokkal, bootcampekkel? Pl. Progrmasters, Progmatic stb.? Akár jó akár rossz?
"backend fejlesztőként már van papírosom"
Akkor te magad is le tudod vonni a következtetést hogy mennyit ér a piacon. Ha el tudtál vele helyezkedni és jelenleg is backend fejlesztő munkát végzel akkor miért nem cégen belül próbálsz "career shift"-elni? Általában még támogatni is szokták a multik, hogy backendről vagy frontendről - full stack fejlesztővé képezzék az embereket. Mellesleg ha már backend fejlesztőként dolgozol, akkor azért kell(ene) hogy legyen annyi érzéked a programozáshol + programozás tanulás világához, hogy hogyan - milyen típusú és mekkora mennyiségű anyagot dolgozz fel, hogy megfelelő szintűre kitanuld a frontendet.
11/11
Nem programozóként dolgozok jelenleg, de szereztem egy ilyen képesítését.
Mint írtam az első kommentben (is), elsősorban a bootcampekről várnék konkrét tapasztalatokat.
Szóval akkor papírokat gyüjtögetsz? Miért nem próbálsz vele elhelyezkedni?
Bootcamp ahogy a nevében is benne van, arrol szól, hogy 0 ról felhozzák az embereket egy adott szintre.
Ha egyetegcsináltál és továbbra sem tudsz magdtól továbbmenni, akkor el kell hogy keserítselek, a programozói pálya nem neked való. Itt neked magadtól kell megtanulni a folyamatosan változó technológiákat.
Amit korábban végeztem, nem bootcamp, hanem főiskolai tanfolyam.
Nem papírokat akarok gyűjtögetni, hanem megtanulni a frontend programozást, és felteszem, hogy NEM KIZÁRT, hogy ezt egy tanfolyam keretében hatékonyabban tudom, mint egyedül. Szóval NEM arról van szó, hogy ne tudnék magamtól továbbmenni.
Az 1. kommentben leírtam, hogy a bootcampekkel kapcsolatos KONKRÉT tapasztalatok érdekelnének.
Tessék, konkrét tapasztalat:
A bootcamp egy szuperintenzív self learning path ahol pluszban fogják a kezed és terelgetnek, mutatják az irányt. De a munka és tanulás érdemi része ugyanúgy rádhárul.
Minden nap van 3-4 óra csoportos meeting, QA, plusz kb havonta face to face mentori konzultáció. Ha elakadsz, valamit nem értesz kitudjátok vesézni. De nyilván ahhoz hogy legyenek kérdéseid magadtól kell gyakorolni.
Tapasztalatból mondom a bootcampek így full time-ban is annyira intenzívek, hogy sokszor azt érzem így magánélet teljes mellőzésével, totál végigseggelve is nagyon oda kell figyelni hogy az ember tartani tudja az iramot.
Legalább(!) még annyit kell hozzátanulnod és gyakorolnod mint amit az órákon leadnak. Ez napi 6-8 óra tényleges tanulást jelent, sokszor hétvégéket is beleszámolva. Csak a tanórákra hivatkozni és lubickolni a langyos vízben értelmetlen, önmagukban azok nem adnak át elegendő tudást.
Bootcamp mellett ugyanúgy fogsz LinkedIn Learn-özni és/vagy Udemy-zni hogy tényleg képben legyél az anyaggal. De én még egy CS50-t is hozzádobnék mivel nélkülözhetetlen az, hogy tudd a programozás elméletét is, és ezeken az előadásokon David kiválóan elmagyaráz mindent.
Bootcampbe csak akkor vágj bele ha tényleg erős benned az elhatározás, képes vagy kurzustól függően 6-10 hónapot végigseggelni és megfeszítve (önállóan!!) tanulni, na meg hajlandó vagy ezidőre teljesen lemondani a magánéletedről.
Bár igazából akinek folyamatosan fogni kell a kezét annak ez a szakma önmagában nem való.
Üdv, egy végzős frontendes diák az egyik, ha nem legnagyobb magyar bootcampből.
"Bootcampbe csak akkor vágj bele ha tényleg erős benned az elhatározás, képes vagy kurzustól függően 6-10 hónapot végigseggelni és megfeszítve (önállóan!!) tanulni, na meg hajlandó vagy ezidőre teljesen lemondani a magánéletedről."
Oké csak szerintem ehhez nincs szükség bootcamp-re. Aki önállóan hajlandó sok energiát belefektetni, az kézfogás nélkül is képes kitanulni a szakmát olyan szinten mint ahogyan egy bootcampen leoktatják.
#16 Erről van itt szó.
Annyi a veszélye a teljesen self learningnek hogy könnyen belecsöppensz a tutorial hellbe és simán elveszel a kismillió technológia között.
#15 voltam.
Köszi a választ!
A főiskolán tanultunk elég sok prog.elméletet, szóval az pipa, a backend is pipa.
Nem akarom az egészet túlmisztifikálni. Sztem kb. azért van szükségem tanárra, mint mondjuk egy élő nyelv megtanulásához. Természetesen az ugyanúgy nem lehetetlen tanár nélkül se, és természetesen tanárral is csomót kell magadtól tanulni ott is, de valami miatt csak jobban haladni tanárral, aki ért hozzá, és át tudja adni a tudását.
Amit el akarok kerülni, hogy rászán az ember pénzt és időt, és cserébe nem kap kompetens útmutatást, valós tudást stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!