Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért van az, hogy 3 hónapos...

Miért van az, hogy 3 hónapos tanfolyammal ugyanannyit keres egy pályakezdő informatikus, mint aki MSc-ről jön ki?

Figyelt kérdés

Nem biztos, hogy mindenhol így van, de környezetemben ez a tapasztalat.

És ha a pályakezdő bérben nem mutatkozik előny, akkor mikor jön ki? Gyorsabb előremenetel?

2022. aug. 29. 20:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/79 anonim ***** válasza:
0%

Félanalfabétákkal minden egyetemen találkozol, ahol nincs felvételi, vagy más hatékony előszűrő rendszer, csak nekik hamarabb befejeződik a pályafutásuk, mint más, alacsonyabb nivójú helyeken.

Amúgy, fuss neki a mondatnak mégegyszer, hátha másodjára sikerül is megértened.

2022. aug. 31. 05:11
 22/79 anonim ***** válasza:
0%

Ezekre még úgy tűnik, érdemes reagálnom:

"De ahol ez kibontakozik, az a kutatás főleg, nem a fejlesztés. Nem célja az ipar számára hasznosnak lenni egy ilyen képzésnek a legtöbb esetben. Van, ahol az ipar rákap úgymond, mint például a mesterséges intelligencia kutatás, de alapvetően akadémiai vonalon hangsúlyos a mesterszak (és a doktori), és az alapszak sem egy must have dolog."

Ebben is tévedsz. Éppen az ipar szabja meg a kutatások irányát. Az ipar pénzeli a kutatókat és használja fel a kutatás eredményeit. Ami ma a kutatók játékszere, az holnap termék a kezedben vagy a gépeden. Vannak olyan kutatások is, amelyek eredménye vagy meddő, vagy nem sok hozadékkal bir, de hát, ez a buli már csak ilyen.

"Elhiszem, ha rossz érzéssel tölt el, hogy valaki kevesebb efforttal ugyanott tart, mint te, de az iparban embereket alkalmaznak, nem diplomákat. És te leszel a toxikus, ha lenézel egy kollégát, aki a cég szemében egy kiváló szakember arra, amire felvették, csak azért, mert más utat járt be."

Ez a gondolat eleve hibás, legalábbis az én viszonylatomban. Engem nem érdekel a pénz. Ezt felejtsük el, zárjuk is ki. Tehát, hogy valaki annyit keres, vagy kétszer, négyszer annyit, képzetlenként, mint én, az hidegen hagy. Nem én fizetem. Viszont! Egy önképzett, vagy gyorstalpalós ugyanott biztos, hogy nem tart, ahol én, mert ha tényleg ott tartana, akkor nem lenne a dolog vita tárgya. Éppen az a baj, hogy nem tart ott. A lenézés meg nem annak az embernek szól, aki a munka silányabb, vagy egyszerűbb, unalmasabb, kevesebb tudást igénylő részét végzi. Annak szól, aki, hogy Madách sorát idézzem: hernyó voltában lepkeként csapong.

Akinek nincs szakképesitése - bármilyen területről is legyen szó - annak nincs meg a tudása sem. Lehet ezen felhördülni, megsértődni, de akkor is igy van. Ezen a területen, hogy szoftver, meg hardver, pláne igaz, hoy nincs meg a tudás. Mert egy autószerelő műhelyben dolgozó segéd, ha ügyes, van érzéke a dologhoz, akkor évek hosszas gyakorlata során még csak-csak elérheti egy gyengébb, netán közepes autószerelő szintjét, persze kizárólag gyakorlatban, de egy önképzett emberből teljes értékű programfejlesztő nem lesz soha. Ezt kár is lenne vitatni. Van rá példa, ezer és ezer.

Akik itt besértődnek azon, hogy nem tartom őket szakembernek, azok bizony, nem is szakemberek. Megnézném, hogy egy szimpla kocka perspektivikus kirajzolásának, forgatásának matekjával melyik itt megnyilvánuló sértődékeny van tisztában. Pedig ez nulla. Vagy ha szükség lenne egy nagyon egyszerű, de hibatűrő, mondjuk hat bites, hatékony, adatátviteli protokoll megalkotására, akkor mihez kezdene? Kiváncsi lennék rá, hogy google nélkül mire menne az ilyen? Az ilyenek esetében sajnos, még a feladat megértése is kétséges.

Tehát, a különbség ez, a tudás hiánya. Én ültem mind a két lovon, tudom, hogy milyen az, amikor azt hiszi valaki, hogy tud és tudom azt is, hogy mit éreztem, amikor rádöbbentem a főiskolán arra, hogy korábban mennyire nem tudtam én erről a szakmáról semmit.

Mai ismereteimmel visszatekintve, éppen olyan buta, önhitt emberke voltam, mint azok, akik itt ma sértve, lenézve érzik magukat ésa azt képzelik, hogy ők aztán tudnak. Nem. Náluk mindig hibázik valami. Vagy nincs idejük, vagy nincs pénzük egyetemre. Valójában az van, hogy meg akarják úszni a befektetést, úgy akarnak aratni, hogy nem is vetettek soha. Nincs érettségi, nincs tudásalap, csak a jó dolgok kimazsolázása, meg a google/youtube páros.

Ez persze elég lehet web frontendhez, backendhez, valami szolid szinvonalon. De nem elég ahhoz, hogy szakembernek vegye őket az ember.

Régen, a nyolc bites gépek korában egy-egy ilyen nyolc bites masinát a sok szabadidővel rendelkező gyerekek megismerhettek, programozhattak, jobbára BASIC-ben, később assemblyben. A tehetségesebbek nem csak meg-, de ki is ismerhették ezeket, mert viszonylag egyszerű masinák voltak. Ezekből a kiválóbbak, a jobb képességűek alkották a második generációs programozók társadalmának gerincét. Akkor még volt hova lépni. A 8 bites gépről a korai, mai szemmel silány, valós módú, CGA, EGA grafikás PC-re, ami nem is sokkal volt több egy c64-nél. Az igazán okosak ráadásul elmentek és tovább képezték magukat, mert megvolt bennük az érdeklődés, a tudásvágy. Na, ez a tudásvágy az itt előforduló sértődékenyeknek nem igazán sajátjuk. Na meg, ma már ez, ami a commodore-ok idejében volt, egyszerűen nem megy. Nem elég az a tudás, ami korábban megfelelt. Sokkal több ismeret kell.

" Rengeteg üres idő megy el a semmire és rengeteg idő megy el dolgokra, amit sosem fogsz használni azon a kis területen, amiben elhelyezkedsz."

Amit irsz az egyetem időrablásáról, az is elég, hogy is mondjam, eredeti gondolat. Más szakmákban ilyen fel sem merül.

Hogy saját példáimra hivatkozzak, egyetlen orvosi egyetemet végzettet még nem hallottam arról sopánkodni, hogy jaj, őt kinozták a májjal, a vesével, a bélrendszerrel, a tüdő szerepével, holott ő csak ortopéd sebész szeretett volna lenni, tehát előbbiekről, meg a metabolizmusról, a paraszimpatikus idegrendszerről, vesekéreg hormonról totál értelmetlen volt előadást hallgatnia, meg zh-t iratni vele. De egy jogász sem mondja azt, hogy szemét módon szivatták őt az ÁJK-n a büntetőjoggal, amikor őt mindig is csak a gazdasági jog érdekelte.

Úgy találom, hogy te nagyon felszinesen szemléled a dolgokat.

"de az iparban embereket alkalmaznak, nem diplomákat"

Az iparban mindenféle embereket alkalmaznak, tehetségtelen kontárokat is és nagy tudású, alapos, okos, munkájukra igényes, tehetséges embereket is. Igy van ez mindenféle szakterületen. Az "ipar" ebben az értelemben egy gyűjtőfogalom. Az viszont tény, hogy a diplomát a megszerzett tudásért adják és az ipar vezető szereplői azért vezetők, mert a tudás az ő birtokukban van.

2022. aug. 31. 05:40
 23/79 anonim ***** válasza:
83%

Ez úgy működik hogy megvan a cég pénztermelő képessége, ehhez van egy kb budget az emberre jobb esetben. Tól ig. Állásra jelentkezők közül aki ajánlatot kap meg eldönti hogy kell -e ez neki vagy sem.

Ez nem úgy van hogy neked MSC -d van akkor neked 50k val többet adunk.

Olyan van hogy neked nincs semmid és ezért 50k val kevesebbet adunk, akkor is ha te vagy a legjobb, aztán meg sír a szájuk ha elmész.

Cég politika, és egyéni elvárások találkozása.

Nincs olyan hogy egyik biztos ennyi a másik meg biztos amannyi.

Egy példa meg nem példa. Simán van hogy ugyan olyan végzettségű, ugyan olyan tudású emberek ugyan olyan munkája között sokszoros fizetési különbség is van.

Egyik el tudja adni magát a másik nem. Az gyakoribb hogy a képességek is különböznek.

Sokkal fontosabb sok helyen hogy adod el magad mint hogy mit tudsz, vagy mi vagy. Ez a siker 80% -a. Lehet mondani hogy ó és ahol tesztet íratnak ott kibukik... Igen kibukna, de az ilyen nem ír tesztet, kidumálja magát. HR meg issza szavait. Van ilyen volt évfolyam társam, nem is egy. Semmivel el se hiszitek hova el lehet jutni.

2022. aug. 31. 09:18
 24/79 anonim ***** válasza:
88%

"Ezekre még úgy tűnik, érdemes reagálnom"

Nem, nem volt érdemes.

2022. aug. 31. 09:31
 25/79 anonim ***** válasza:
0%

"Ez nem úgy van hogy neked MSC -d van akkor neked 50k val többet adunk."

De igen, ez a dolgok zömében pontosan igy van.

Még akkor is, ha hozol húsz ellenpéldát, hogy a nagy dumás beprotezsálta magát egy jól fizető státuszba. Lehet ilyen? Igen, lehet, de van teljesitmény elvárás is, és ha ott nem teszi oda magát, akkor repül még próbaidő alatt. Minden cég abból él, amit megtermel.

Egy öt-hat-hét körös interjún meg úgyis garantáltan bukik az ilyen.

2022. aug. 31. 09:47
 26/79 anonim ***** válasza:
0%

Nincsenek 5-6-7 körös interjúk.

Látod pubi, már megint hazudsz mint a vízfolyás.

2022. aug. 31. 09:54
 27/79 anonim ***** válasza:
83%
Én voltam már 5 körös interjún. Azaz nem tudom, hogy lett volna-e 6. kör, mert az 5. után nem hívtak.
2022. aug. 31. 09:59
 28/79 anonim ***** válasza:
0%
Azon a szinten, ahol te leledzel, tényleg nincsenek.
2022. aug. 31. 09:59
 29/79 anonim ***** válasza:
20%

#26 azon a szinten, ahol te interjuzol valoban nincsenek.

Persze ettol fuggetlenul meg fszsagokat ir #22 is.

2022. aug. 31. 10:00
 30/79 anonim ***** válasza:
73%
Én a jelenlegi pozíciómra 5 kör interjúval kerültem be és diploma nélkül esélyem se lett volna.
2022. aug. 31. 10:24
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!