Amikor azt mondják,hogy informatikus hiány van mire is
gondolnak pontosan?Bővebben lent.
Figyelt kérdés
Na szóval amikor ez téma szóba jön akkor arra gondolnak a cégek,munkáltatók stb, hogy a diplomás tudásszintű szakemberekből van hiány?
Azért gondolom,hogy ez lehet a helyzet mert én voltam okjn még az egyetem ellőt és több ismerőstől is azt hallom aki nem ment tovább tanulni,hogy sehova se kell így okjval.
Meg szerintem azért egy diplomás tudásszintjén lévő szakember mégiscsak minőségibb munkát ad ki a kezéből mint egy okjs/bootcampes/netrol tanultam IT-t emberke.
olyan informatikusból van kevés aki olcsón dolgozik....
A saját munkahelyemen elvárták volna , hogy a munkám mellett amire alkalmaztak amire jelentkeztem a mellett segítsek napi szinten minden felmerülő problémában a kollégáknak teljesen ingyen....ingyen megoldása a háló műszaki szoftveres problémáknak (most így tömören mondom)
Hát nem.
2022. jún. 8. 17:06
2/17 anonim válasza:
Elsőnek nagyjából igaza van. Ha megvan a tudásod/tapasztalatod, akkor bőven lehet válogatni munkadók közzül és nem kell olyan helyre menned ahol ingyen munkát várnak el :)
2022. jún. 8. 17:30
3/17 anonim válasza:
Van egy rakat specializáció már, és hiába ismer egy egy részt felületesen valaki attól egyből nem bevethető.
Egyes területeken nagyobb a hiány más területeken kisebb.
Hiány ellenére ritka az a hely ahova alig jelentkeznek.
2-3 féle hiány van
1- több a meghirdetett állás mint amennyi ember van erre.
2- adott területen meghirdetett állásokból van sok mígy emberből meg nincs.
3- földrajzilag adott helyen nincs elegendő szakember. (Nem lehet mindent távolról megcsinálni. Vagy nem elég hatékony.)
2022. jún. 8. 17:47
4/17 anonim válasza:
Az az igazság, hogy senki nem keres "informatikust." A cégek rendszerint nagyon specifikus skillekkel és tapasztalattal rendelkező embereket keresnek. Néha olyan kombinációk vannak egy-egy hirdetésben az elvárások között, hogy jó ha van az egész világon 100 ember aki mindnek megfelel. Aztán persze idővel rájönnek, hogy ezt így nem fogják tudni betölteni és engednek az igényeikből, de ez azt jelenti, hogy sok pozíció sokáig marad nyitva, ami a statisztikában mint munkaerő-hiány jelenik meg. Nincs szerintem még egy ilyen szinten szétspecializált szakma mint az IT, és sokszor teljesen feleslegesen. Tipikus sztori, amikor van egy 3 éves project, de nem akarnak olyan embert felvenni akinek 3 hónap beletanulni, mert akkor csúszik minden. Ehelyett csúsznak egy évet mert nem találnak "megfelelő" embert.
2022. jún. 8. 19:18
5/17 anonim válasza:
#4 kkv szintről beszélsz? Komolyabb cégeknél pont az a jellemző, hogy teljesen másodlagos az ismert tech stack (mivel úgyis projektfüggő, hogy épp mit kell használni, egy kompetensebb fejlesztő meg max. pár hét alatt betanul), interjúzni is általad választott nyelven interjúzol, technológiafüggetlenül.
2022. jún. 8. 20:45
6/17 anonim válasza:
5: Hát néztél te már állás hirdetéseket? Simán pont céltudatosan ki van írva mi az amit tudnod kell. Sok minden tanulható és nincs olyan hogy mindenhez full profin értesz de ettől még bepróbálkoznak mindig kb.
2022. jún. 8. 20:49
7/17 anonim válasza:
Nem tudom te mit hívsz "komolyabb cégeknek," de én a legtöbb helyen ezt látom, fortune 500 cégeknél is. Lehet a szorosan vett techszektorban már kezdik ezt kinőni, sajnos a legtöbb vállalatnál még nem. Nagy multiknál amúgy is jellemző a csatahajó effektus, lassan változnak a beidegződések, a konkrét recruiting sokszor több lépéssel el van távolodva a szakmai vezetéstől. (Beszélsz egyszer fejvadásszal, aztán céges HR-essel, aztán jó esetben harmadjára már valakivel akinek van is fogalma róla, hogy mi lenne a meló.)
2022. jún. 8. 21:58
8/17 anonim válasza:
A diploma nem sokat ér, maga a tudás is csak olyan területre kellhet, ahova a matek is, pl big data. Juniorok esetén sokszor nehéz az elhelyezkedés, mert a cégeknek ráfizetés. Az igazi buli medior szinttől felfele megy. Én pont 2 hónapja váltottam állás, miután felment a CV professionre két napon belül 10 fejvadász keresett, leszerveztek vagy 15 interjút, de azok is úgy pörögtek a nyelvem kilógott, nem telt bele 2 hét, három ajánlat volt az asztalomon (meg vagy 10 futó interjú második-harmadik köre). Ami meglepő, hogy nemzetközi multiknál is már napokon belül van reakció. Egy kollégám év elején váltott, miután elfogadott wgy ajánlatot egy másik cég 1 hét alatt lenyomott vele egy interjú sorozatot és ráígértek az előző ajánlatra nettó 100at havonta köhögés nélkül. Szóval ja, nagyon durva az igény ha van pár év gyakorlatod.
2022. jún. 8. 22:27
9/17 anonim válasza:
Azert ez a diploma nem ér sokat szerintem nem teljesen igaz nagyon sok cég szóba se áll az emberrel amíg nincs diplomája főleg mert az álláshirdtesekbe be szokták írni elvárt főiskolai/egyetemi vegzettseg vagy azt h felsőfokú tanulmanyok.
2022. jún. 8. 22:32
10/17 anonim válasza:
9: Nálunk is kiírják mindig.
Soha nem kérik senkitől. Meg se nézik, legyen, ovóbácsi vagy akárki.
Szakmához értsél, vagy hajlandó legyél tanulni, és megfelelően áljál más kollégákhoz. Cég felének nincs 2 kollégának éretségije sincsen, felének vagy csak középfokú, akár szakma, nagy részének meg valami tök másból van.
Dísznövény kertészünk is van. Kihasználjuk mert vele pakoltattuk tele növényekkel az irodát. Ezen felül első osztályú security szakember. Hja van egy szakács is, meg van töritanárunk is néhány éve. Vegyészmérnök is akad... Minden van mint a búcsúban.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!