M1 macbook programtervező informatikus szakra ?
Az összes elavult, 10-20 éves tanulószoftver, amit egyetemen használnak. Nálunk is rengeteg maces szívott velük, a tanár meg vállat vont, mert nem tudott segíteni.
Pl. Xilinxnél rendszeresen voltak gondok.
Én macet használtam korábban céges gépnek, nem egy olyan eset volt, mikor elfutott az adott dolog, de olyan hibákat produkált, hogy fogalmam sem volt, mi az és honnan jön. Aztán az internet népe kioktatott, hogy ez ilyen mac dolog, néha beakadnak dolgok a kompatibilitás miatt.
"M1 macbook programtervező informatikus szakra ?"
ÁÁÁÁ, azt csak gazdasági informatika és mérnök informatikus szakokon lehet használni. :( szívás.
Én mérnökifóra járok és Macbook Air-rel kezdtem (2017-es verzió) még 2018-ban a szakot és elég nagy szenvedés volt.
A programok nagy része nem elérhető Macre, ha igen akkor többnyire sokkal több benne a bug, hiszen sokkal kisebb a felhasználói réteg, így ritkábban updatelik vagy már nem is.
Pl.: Ilyen volt a CodeBlocks, amivel C-vel programoztunk első félévben. 10 percenként (vagy gyakrabban) random bezárt a program vagy lefagyott. Persze mentés nélkül.
Végül CLinont használtam, ami jó de a fordítóval voltak gondolok beadásnál, meg a labor vezetők nem ehez voltak szokva, így ha problémám volt hiába mutattam a Cliont, csak találgatni tudtak.
Ugyan ezt csinálta a Cameo SysUML készítésnél, hogy megnyitottam és rá pár percre rögtön befagyott vagy használhatatlanul lelassult. Konkrétan nem tudtam használni pedig volt Mac változata.
Ezek azok a gyönyörűségek, amikre van Mac változat.
Sok szoftverre nincs is, így virtuális gépet kell használni, ami nem kényelmes.
Rengeteg pici tantárgyam volt, ahol random ipari szoftvereket kellett használni. Pl.: VHDL és verilog programozásra, ami hadver leíró nyelvek.
Itt pontos szoftver neveket nem tudok mondani, mert nem emlékszem rájuk, de egyik sem futott Mac-en és alternatíva sem volt rá.
Pl.: C# fejlesztés visual studioban. Itt már váltottam windows-os laptopra, de emlékszem, hogy labor elején elmondták, hogy az első pár labort még el lehet végzni Mac-es visual studio változattal is, de a továbbiakat nem.
Neked ezeket a problémát még megfejelné az M1-es chip.
Szerintem nem érdemes magyar egyetemen infós szakra bármilyen mackel menni, mert csak szenvedni fogsz. Inkább otthoni felhasználói laptopnak használnám, úgy hogy van egy tanulós, munka géped (ha ezt megengedheted).
Én BME infón 10 éve lazán végigtoltam a képzést Windows nélkül (igaz én Linuxszal), szóval nem nagyon aggódnék a helyedben. Lesz, hogy magadnak kell alternatívákat keresni a szoftverekre, amiket használnak, és nagyon ritkán lesz olyan is, hogy valami virtualizációval, vagy haver gépével kell egy feladatot megugrani, de 95%-ban jó leszel vele. Az más kérdés, hogy ha kicsit is hasonlít a miliő az én évfolyamomra, akkor a Mac miatt agyon fognak szekálni a többiek. :) Illetve jó ha rendelkezel az önálló problémamegoldás képességével, mert nem biztos, hogy ott bárki fog tudni segíteni egy-egy ritkább Maces problémában. De én ma sem állnék be a windowsos sorba, ha most kezdeném. Ahogy az egyetem vége óta sem dolgoztam soha Windowson, hála az égnek. :)
(Egy példa az előző válaszokból: A VS nem, de a VSCode simán megy Macen, nyugodtan lehet C#-ot fejleszteni rajta, hülyeséget beszélt a labvez ha mást mondott.)
Köszönöm a válaszokat :D
Igen a Mac miatt most is megkapom, hogy csak a prestige miatt használom, (még Iphone felhasználóktól is) de valóban szeretem a felületét, vékonyságát, hordozhatóságát és elég régóta használom. Nézegettem Windows alapú laptopokat, barátságos áron is találtam, elkezdtem megfontolni a vásárlást, viszont 7-es válaszoló megnyugtatott :D. 512gb-os verzióm van, így a virtualizáció, vagy esetleg a dualboot nem okoz problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!