Programozás, egyetem, nem érdemes dolgozni? WHAT?
Sziasztok!
Ma voltam nyitlnapon PTE MIK-en,és ott érdeklődtem az informatikai képzés iránt, több tanárral,ott dolgzóval beszéltem,és mindenki egyhanguan azt állítja,hogy nem szabad egyetem mellett dolgozni,mert akkor soha nem lesz az emberből normális programozó...
Ők a duálisképzést sem ajánlják pedig itt az egyetemen úgy van,hogy 4+1nap 4nap egyetem 1nap meló.
Kinek mi a véleménye erről? Érdemes egyem alatt dolgozni?
Mondták,hogy melót nem érdemes, viszont egyetemen sok olyan projekt van amihez lehet csatlakozni 2.félévtől(prog 2elvégezve)
LOL, úgy beszélnek itt az egyetemi programozás oktatásról, mintha érne bármit is. Az rohadtul a felszín. Amikor egyetemre jelentkeztem, már többet tudtam programozásból, mint amit a 3.5 év alatt elvártak csak abból, hogy elolvastam előtte 1-2 könyvet érdeklődésből a témában.
Itt meg egyesek úgy írnak erről, hogy ez a holy grail, amit ott kaphatsz. Konkrétan semmit olyat nem adnak le 3.5 év alatt, amit ne tanulnál meg 1-2 hét intenzív? könyvolvasással.
És még csak nem is programozóként dolgozok, hanem projekt managerként.
Azért ez eléggé egyetem, illetve szaktól is függő dolog.
11# Ez picit erős kijelentés. Nem hiszem, hogy megtanulnád pár hetes intenzív tutorial videók nézésével és könyvek olvasásával azt, amit a BMEn leadni.
A matek fizika száraz meg minden, de nagyon sok programozással kapcsolatos tantárgy van, amiben ha nem is programozol olyat tanulsz, ami arra kihatással van. Plusz amúgy sokat is programozol. Főleg a végén, amikor olyan téma, önlat és szakdoga témát választasz.
Nem azért vágják hozzád a mérnöki titulust, mert "ezt egy indiai youtuber is eltudta volna magyarázni 3 hét alatt".
"LOL, úgy beszélnek itt az egyetemi programozás oktatásról, mintha érne bármit is. Az rohadtul a felszín. Amikor egyetemre jelentkeztem, már többet tudtam programozásból, mint amit a 3.5 év alatt elvártak csak abból, hogy elolvastam előtte 1-2 könyvet érdeklődésből a témában."
A szépséghiba az, hogy
1. Soha nem jártál egyetemre. Ha tetted volna, nem írnál ekkora baromságokat.
2. Azt sem tudod, miről beszélsz. Számodra totál ismeretlen fogalom, hogy mi is az a program, az is, hogy mi tulajdonképpen a programfejlesztés mint folyamat, nem ismered és nem is birtoklod az ehhez szükséges készségeket, de azt sem tudod meg valószinűleg soha, hogy hogyan is szoktak programot fejleszteni.
3. Azt meg végképp elfelejtheted, hogy te valaha is olyan munkát adj ki a kezedből ezen a területen, amiért bárki hajlandó fizetni.
15# Ez is picit erős.
Valahol a két véglet között gondolkodjunk.
Nem kell lebecsülni az egyetemet, de istenesíteni sem és mindenki inkompetens hazugnak nevezni, aki nem érti meg az értéket, amit ott tanítanak.
Valahol középen van az igazság.
Nem kell itt semmiféle végletről szót ejteni.
Az egyetem szükségessége nem véglet, hanem tény.
Ahogy az is tény, hogy ez a burgonya, életében még számottevő programot nem fejlesztett. A megnyilatkozása csak arra volt jó, hogy ezt megtudjuk róla.
Ami ő ide behazudott, az egy 150-es IQ-val rendelkező, ezen a területen kompetens, az elvárt készségeket magáénak tudó ember sem merné kijelenteni, éppen azért, mert tudná, hogy az mekkora baromság.
Attól, hogy valaki valamit megismer, még nem fogja azt a valamit tudni is. ahhoz ugyanis az átmeneti puffer memóriából be kell dolgozni a tartós memóriába. Az meg másképp nem megy, csak gyakorlással, ismétléssel és ez mind-mind idő.
Ezért is tart az egyetem legalább három évig, hogy a tanultaknak legyen idő ülepedni, az együvé tartozó dolgok között kötések jöhessenek létre. Ugyanis ezt nevezik tudásnak, használható készségnek.
Én egy 200-250 oldalas könyvet kiolvasok egy nap, egy hosszabb este alatt. Ha szakkönyv, akkor, mivel közben az ember emészti is az olvasottakat, három nap, esetleg egy hét is kell. Az IQ-m 128. A programfejlesztéshez szükséges készségeim úgy 70 %-osak, tehát jóval a megfelelőségi küszöb felett vagyok. Mégis évek kellettek, mire megtanultam valamennyire programozni. Én négy évet tanultam, és időben záróvizsgáztam. Mégis, két intenzív, munkával töltött év után mertem azt mondani saját magamnak, hogy na, végre tényleg mérnök vagyok. Végre tényleg tudom, hogy mi az amit csinálok és azt is, hogy mik a korlátaim.
Erre idejön ez a provokatív savanyú jóska, ez a kamugép, és belefingik az éterbe?
17
Ha szükséged van faszméregetésre, benne vagyok. 5-ös átlaggal végeztem el a mérnökinfot. Ha írsz privátot, készítek képet a neptunomról.
Arról nem én tehetek, hogy neked ez volt életed legnagyobb nehézsége. Úgynézki más képességekkel lettünk megáldva.
Én azt veszem észre, hogy a veszekedések nagy részében senki sem téveg igazán, csak más contextusban értendő amit írni.
17#-es tipikusan az, aki contextustól függetlenűl a saját véleményét írja, úgy mintha csak 1-2 adott dolog létezne, de a "szoftverfejlesztés", olyan mintha "építőipar"-t használnánk.
Hülyeség is lenne minden, amit valaki leír ha meghallja az "építőipar" szót, majd rögtön elkezd beszélni az építészekről, úgy hogy a lapátot tartó munkára, project vezetőre (különféle kivitelezőkre) semmi sem igaz, amit az építészekről ír.
Itt is teljesen hülyeség abszolútokban beszélni bármilyen kontextus nélkül.
Ezért extrém olyan állításokat mondani, hogy kötelező az egyetem és mindenkinek hasznos, amikor a túlnyomó többségnek nem az, mert egyszerűbb munkafolyamatokat végeznek, amihez nem feltétlenül kell egyetem.
Ugyan így az is hülyeség, hogy nem fontos az egyetem, mert az is csak a fejlesztők egy részére igaz.
Tehát vitatkozhattok 20-30 oldalnyi gyakoris komment szekción, de mindvégig elbeszéltek egymást mellett.
Itt nem a papír szükségességéről van szó, hanem az egyetemen átadott programozói tudás erősségéről, és amit ott tanítanak, az nagyon gyenge. Kifejezetten gyenge szint.
Persze, aki megelégszik azzal a kevéssel, annak oké, de azt írni, hogy ott aztán nagyon megtanulsz programozni, az hülyeség.
Én azért vettem fel az extra programozós tárgyakat, mert az ingyen kredit volt mindig. Még egyszer átmenni az ifelsen meg whilen csak minimálisan más kontextussal, majd csinálni róla egy gagyi beadandót nem programozói szint, és ezt igen, tényleg néhány hét alatt el lehet sajátítani bármelyik könyvből.
Aztán az, hogy egy láncolst lista kicsapja az agyában a 17-esnek a biztosítékot is elég gáz. Bőven egyetem előtt érdeklődésből írogattam a saját adatstruktúráimat, design pattern megvalósításaimat.
De úgy érzem a 17-es teljesen más szintet ért programozás alatt, mint én. De aztán felőlem az emelt info érettségire szükséges szintet is nevezheti programozásnak, ha így tartja kedve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!