Milyen területen éri meg a legjobban programozni?
Egyetem végén járok és túl sok dolog érdekel, így inkább azt a területet választanám, amire a legjobban kifizetődő specializálódni.
Most jön a gyakorlatom is lassan, így már jól lenne eldöntenem, hogy mi szeretnék lenni, mert a nyárig kicsit elkéne mélyednem a témában, hogy egyátalán fel is vegyenek az adott pozícióra.
Érdekelnek a beágyazott rendszerek, de úgy hallom ott kb a legalacsonyabb a fizetés.
Magasabb szintű programozás is érdekel (web backend, desktop vagy mobil applikáció készítés), de azok küzül nem tudom mit érne meg elkezdeni.
(Andoridra csináltam már javaával és kotlinnal is appot. Webre csináltam Springgel. Desktopre swinggel)
A játék fejlesztés nem érdekel. Plusz úgy hallottam, hogy az rettenetesen kompetitív és összeségében ledolgozott órákat nézve nem is fizet annyira jól.
Matekból jó vagyok, így szóba jöhetnek pl.: MI-vel kapcsolatos területek is. Alapszinten tanultam hozzá algoritmusokat egyetemen plusz pár házit csináltam a témában (pl.: Q-tanulással kapcsolatban).
Ti mire specializálódnátok?
Miben látjátok a jövőt?
Mi az, amivel a legjobban lehet keresni?
(Nem csak a pénz motivál, de most úgy vagyok vele, hogy kb minden tetszik ami programozás, szóval tényleg mindegynek érzem motiváció szempontjából, hogy web backendet csinálok vagy beágyazott renszereket programozok)
Tegnap néztem, profession-on, ha jól rémlik, az első hirdetés 750 000 és 1.350 000 volt, persze ez nem top architekti bér, csak egy reménybeli kezdőé.
Most adták fel kb. egy hete.
Azt meg számold hozzá, hogy a profi mechásokat jellemzően nem a professionon szokták levadászni, ebből kifolyólag a valós bérszínvonaluk is eléggé unpublic adat.
Olyan nincs hogy ha kitanulod x nyelvet pl CAVO akkor te leszel az isten.
Elsősorban cég és annak arculata, és belső kultúrája határozza meg a fizetéseket és nem a specializációd. Valamennyire a terület is nyilván.
Az ilyen hírekben megjelenő fizetés listáknak nem kell bedőlni.
Odaírják hogy akár 2,5 millió. Ja mert a fejvadász kiközvetített egyet valami vékony területre egyszer amúgy is felső vezető lett nem programozó. De legalább jól megrántja felfelé a felső sávot.
Azt azért lehet tudni hogy nem a Mobilosak keresik a legtöbbet. De ez is úgy változhat hogy ha egy cég pl magának csinál ilyet akármilyen okból, és egy marha nagy állat ami mindent is tud akkor ott simán lehet hogy megbecsülnek egy topp kategóriás fizetéssel egy kisebb csapatot.
Akik valószínűleg mással is foglalkoznak.
Önmagában a fizetés nem biztos hogy jó kiindulási alap. Persze fontos hogy mennyit keresel nyilván.
Fontos hogy hogy érzed bent magad. Vannak fokozatai ameddig jó, vagy elviselhető aztán jön a rossz meg a hányingerig tartó skála. Előre pedig nem tudhatod. Multiknál magasabb a fizetés, de jóval jobban szorítanak, és nagyobb a rizikó a a hányinger érzésre, kicsiknél nincs olyan jó fizu nem lehet lébecolni, de jóval könnyebb egy jó hangulatú irodát kifogni.
Inkább amelyik terület érdekel, amelyik tetszik. Aztán lehet hogy abból is váltani fogsz. Mobiloson az én meglátásom szerint azért nem könnyű, mert folyton felforgatják, ás állandó a káosz. Ez persze az én véleményem.
Azt ne várd el hogy így nyíl egyenesen megmondják mi a legjobb neked és 5 év múlva körbenézel s a második leszel a fizetési listán az országban.
Ha csak a pénz a fontos, akkor tanul nyelvet, kezdetnek angol jó, de Európában nem lesz elég mindenhol. És útilapú. Irány a nyugat.
Ott alibi melókkal is gyorsan duplázódik a fizetésed, meg sokszorozódik.
Magyarországon az alacsonyabb fizetések miatt vannak a cégek, így a fizu emelések nem annyira követik az átlagosan elvártakat.
Ez pl. 1-2 milla a Doclernel 3+ ev tapasztalattal, tehat szinten messze a senior szinttol.
Azt meg szamold hozza, hogy a profi ML/AI-osokat nem a professionon szoktak levadaszni, ebbol kifolyolag a berszinvonaluk is elegge unpublic adat.
A docler egy diliház, ezért is fizet kiemelkedően.
Azért ezen az MI/ML/AI vonalon olyan sok profi még nincs. Ráadásul, az egész színtiszta matek. A beágyazott rendszerek fejlesztőinek viszont érteni kell a mikroelektronikához, nagyjából mérnoki szinten, a fizikához, szintén egészen jól, hiszen gyakran kapcsolatba kerül magával a gépen kívüli valósággal is. digitalizált vagy analóg anghullámok abajgatása, képalkotás körüli molyolgatás, szinkronjel, színkódoló eljárások, stb., tönörgetés, protokollok, zigBEE, WiFi, BT, stb.
Ráadásul alap, hogy ismerjen legalább hét-nyolcféle processzor és mikrovezérlő családot, azokat nem csak adatlapi, hanem architekturális szinten is, iletve gépi kód szintjén képes legyen ezeket a feladatnak megfelelően, HATÉKONYAN programozni. Tudjon emellett ABEL-ül, VERILOG-ul, hagyjuk is ...
De nem fizet kiemelkedoen, ez teljesen atlagos fizetes ilyen teruleten.
Ez kifejezetten junioroknak megajánlott álás, ráadásul hagsúlyozottan távmunka. Tehát amit korábban írtam, stm32 orrba szájba, ohne assembly, csak C és hardvert nem is lát, csak emulátort.
Egy nagyon profi embedded fejlesztő, aki mondjuk 15-20 éve a szakmában kavar és még esze, affinitása is van a dologhoz, az a benne felgyűlt tapasztalatért a nyugati fizetést simán elkérheti, meg is kapja, ami lehet három, de akár négy-hat milla is.
Ezek a cégek jobbára royalty systemben értékesített rendszereket fejlesztetnek, tartatnak karban, vagy bérfejlesztést végeznek.
Ilyenek pl egy-egy GPS alaprendszere, vagy TV-k, mosógépek, Routerek egyéb hálózati eszközök rendszerei. De ide tartozik a hadászat is, vagy az űrkutatás, űrtávközlés. Bármi lehet persze, ami hardverközeli fejlesztés, mert ez mindig jól fizet, hiszen gyakran milliószám kigyártott tömegtermékekbe kerül a firmware, vagy a software. Ma már van egy kis visszaesés, mert a nagy teljesítményű, 32 bites kontrollerek egyre nagyobb részt hasítanak maguknak a piacból és azok teljesítménye /100-200 Mhz/ már alkalmas valós idejű adatfeldolgozásra, de azért a szegényházi levesosztás még messze van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!